måndag 11 mars 2013

Ädelostfylld fläskfilé med potatisgratäng



I lördags bjöd vi in bror och svåger på finalmiddag. Jag plockade fram ett recept från bloggen med ädelostfylld fläskfilé. Förra gången använde jag cambozola och serverade med en krämig kantarellrisotto, men den här gången använde jag blå/vit mögelost och lät det fyllda köttet puttra i lite grädde efter stekningen. På så vis fick jag en jättegod sås eftersom osten flöt ut lite grand i såsen och gav rejält med smak. Med en krämig potatisgratäng blev detta allt annat än torrt och tråkigt. Snarare väldigt saftigt och roligt, läs gott!

Det gick lite i ett under kvällen så jag fick hoppa över att fotografera just lördagens anrättning. Vi hade ju en melodifestival att kolla på också. Därför får ni se principen för den fyllda fläskfilén med gamla bilder. Sorry...


Ädelostfylld fläskfilé i gräddsås, 4 portioner
1 fläskfilé i 12 skivor
300 g ädelost i 12 bitar (blå/vit eller camboxola)
Salt och svartpeppar
Smör att steka i
2 1/2 dl mellangrädde
Vitpeppar
Soja

Lägg köttskivorna på ett skärbräde, lägg på lite plastfolie och tjonga till med botten på en kastrull så att de plattas ut ordentligt. Lägg en bit ost på varje skiva och vik ihop. Fäst med tandpetare. Stek på hög värme ungefär tre minuter på varje sida i smör. Salta och svartpeppra. Lyft köttet ur pannan. Vispa ner grädden som du smaksätter med lite vitpeppar och soja. Smaka av. Lägg tillbaka köttet och låt alls puttra några minuter. Servera med potatisgratäng och någon grönsak - haricot verts eller ugnsstekta tomathalvor till exempel.



Det går fort och lätt att förbereda köttet så att det är klart för stekning. Se till att potatisgratängen blir nästan helt klar. Börja då steka på köttet så att det blir klart samtidigt. Gratängen mår bara bra av att stå en stund under folie innan den serveras.




Var inte rädd för att steka på köttet ordentligt så att det får fin färg innan det ska puttra i grädden!




Helgen blev ungefär så skön som jag hade hoppats på med mycket sol och lagom aktivitet. Vi kunde till och med sola ett par timmar! Med en filt om benen blev det hur skönt som helst och jag kunde känna den där speciella doften som kommer av solbränd hud. Underbart!

Kvällens middag har Mannen fått bestämma. Det blir stuvade makaroner och köttbullar. Så himla gott! Han har lovat hjälpa till med att rulla bullarna också. Trevligt med lite sällskap i köket. Nu får vi ju plats båda två också utan att behöva knuffas med rumporna :-)

Ha en riktigt fin måndagskväll!


23 kommentarer:

  1. Just det, fylld fläskfilé skulle jag ju också göra någon helg... repriser är inte alls dumt ;-) Kan tänka mig att såsen fick en extra piff av osten!

    Här bidde det ingen köttfärslimpa, det bidde en variant av din färsrulle - med bästa fyllningen: knaperstekt bacon, lök, finhackad vitlök, ett par färska stora champinjonhattar, div. kryddor och örter, 2 nästan hårdkokta ägg och ett par tjocka skivor ost i små tärningar. Allt blandades och sen gjorde jag "pesto" av det *g* Gudagott och saftigt - men inte särskilt vackert på bild ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra repriser välkomnas! Kan ju inte uppfinna hjulet om och om igen...

      Färsrulle eller köttfärslimpa med gott i, går lika bra vilket som!

      Radera
  2. Fyller ofta kycklingfilé på samma sätt, men aldrig provat med fläskfilé. Det ser supergott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går alla tiders med fläskfilé också!

      Radera
  3. Mmm, här vattnas det i munnen fast jag just ätit så gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som man är funtad, eller magen kanske :-)

      Radera
  4. Åå fläskfilee med ädelost, det måste jag prova! Jag har snöat in på kyckling och ostar av olika slag, men det ska absolut provas! Tackar!! :0)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar riktigt bra, precis som kyckling och ost. Varsågod, prova på :-)

      Radera
  5. Åh, det där såg gott ut!! Lägger till som bokmärke :)

    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där bokmärkena är bra att ha när fantasin tryter. Man vet aldrig vad man hittar på webben. Bäst att spara!

      Radera
  6. Vilka krämiga små godingar! Vilken måltid!!

    SvaraRadera
  7. Oh, vad fint! Jag gillar verligen ädelost i matlagning - brukar göra pasta med ädelostsås ibland och det är så gott! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar det mer och mer, inte så förtjust förut men mjukstartar med milda ostar :-)

      Kram!

      Radera
  8. Oj, så mycket gott ni hunnit med att äta medan jag var borta. Skönt att ha lite större utrymme när maten ska lagas. Efter att ha haft ett trångt kök som man nästan får backa ut ur är det underbart att kunna dansa runt lite samtidigt som jag leker kock. Milia lekte tom skolmatsal idag, men det är väl att ta i :-D
    Det är så underbart när äntligen vårsolen värmer skönt! Nu ska bara sista snön smälta så vårblommorna kan komma upp.
    Får se om vi lyckas träffa in tredje gången gillt när jag kommer längre fram i vår ;-) kram kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen skönt med lite svängrum! Ha, ha - skolmatsal. Fast barn tycker ju att allt ser större ut än vi vuxna :-)

      Riktig vårkänsla blev det med nästippen mot solen. Urskönt! Snön är envis dock och ligger kvar, men det kommer snart smälta bort det också.

      Det måste definitivt bli tredje gången gillt!

      Kram!

      Radera
  9. Nej, inte är det lätt inte när det både ska kockas, rockas och fotas samtidigt, något får helt enkelt stryka på foten då.
    Och det där med sol och solbad, det unnar vi er absolut. Även om vi fått en ansenlig mängd snö igen så har det ändå varit ljuvligt idag med strålande sol och blåaste blå himmel. Fast vaknar vi i morgon och snön är puts väck så är vi ju inte gråta precis...

    Det där med att låta osten bubbla ut och puttra runt i såsen är verkligen hur gott som helst, ost är något som man inte kan få för mycket av någonsin!

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sannerligen inte! Känns inte alltid helt OK heller att liksom stoppa upp samkvämet med att plocka fram kamera och blixt :-)

      Aj, aj att ni fick en släng till av snön. Det kom ett tunt lager här igår men inget att yvas över.

      Oj, så tråkigt det skulle vara med mat om man inte kunde använda ost! Och sån tur att det finns så många olika sorter att välja mellan :-)

      Kramar!

      Radera
  10. Krämig risotto och den där potatisgratängen.... du bjuder på mycket gott du Lotta! :) Och jag gillar ädelost också, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risotto är det dags att göra igen snart. Kan göras med så många olika smaker. Ädelost till exempel :-)

      Kram!

      Radera
  11. Vilka läckerbitar!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ädelost funkar minst lika bra med fläskfilé som kyckling. Och att fylla färsbiffar med också. Läckerbitar blir det alltihop :-)

      Radera
  12. Men herre vad gott. Ååh, blir så hungrig!

    SvaraRadera