onsdag 24 april 2013

Bloggträff i Götlaborg - en görgo helg änna!


Om någon skulle ha missat det så kan jag upplysa om att jag har varit i Göteborg under helgen som ligger närmast bakom oss! Därav inga inlägg om mat som lagats varken på landet eller i stan. Därav inte så mycket mer efter helgen heller, jag har varit helt slut och bara dragit ihop något snabbt och lätt här hemma som mättar. Inget som ni inte sett förut och därmed inget att ta upp här i bloggen.

Och så helgen då! Vilken helg! Det är inte klokt så många trevliga och härliga människor det finns där bakom tangenterna som fotar, skriver och driver sina bloggar. Jag är så tacksam och glad över att få vara en del av gemenskapen och allt vad det innebär. Till exempel såna här träffar med massor av prat, skratt, god mat och dryck. 

Jag anlände fredag eftermiddag och slöt upp med Emmy med Remsans bistro på centralen. En bulle därifrån (fast det kallas inte bulle i Göteborg, taxi ska man visst säga...) hem till kära Kim, även kallad Tant Russin. Där hade vi lite tid på oss att prata strunt och förbereda oss på invasionen av andra bloggare som anslöt för lite mingel innan restaurangbesöket på Chateau Beirut. Gott, gott och gott. Och surrigt och trevligt. Bekanta och nya ansikten att bekanta sig med. Mätta, nöjda och glada somnade vi inneboende sen på Kims sköna soffa.

Lördag förmiddag vallades vi runt av en guide från Njutningsfrämjandet. Vi gick omkring i Göteborg och fick oss en hel del kuriosa till livs om både platser, personer, mat och dryck. Mycket trevligt! Lite "fria aktiviteter" efter rundvandringen blev det innan middagen då jag tog in mer av Göteborg. Det är en riktigt härlig och trevlig stad som jag inte varit och hälsat på i så ofta. Att staden visade upp sig från sin allra bästa sida med strålande sol hela helgen gjorde saken ännu bättre.

Så, efter lite fix och piff hemma hos Kim tog vi apostlahästarna till Hotel Dorsia för att svepa i oss lite gott att dricka innan restaurangbesöket. Det skulle "bara" ta en halvtimme att gå till hotellet enligt Kim så vi knatade på men jag vet inte om jag kommer att lita på hennes uppskattning av tid framöver, det kändes bra mycket längre! Fast det kan iofs bero på trötta fötter efter alla steg som tagits tidigare under dagen, så ok då. Du är förlåten, Kim :-)

Lördagskvällens restaurangbesök blev på Hello Monkey. Oj, vad mycket gott jag åt som jag aldrig ätit förut. Kanske dags att avliva min egen övertygelse om att jag inte äter fisk och skaldjur?! Trevligt och surrigt vid bordet, precis som det ska vara. Inte klokt vad mycket man har att prata om!

En liten eftersläckare på en hotellbar som jag har glömt namnet på (hrm) och sedan dags att knyta sig igen. Jag tog tåget tillbaka till Stockholm och rullade in efter bara drygt tre timmar. Det är alltså inte särskilt långt att ta sig tidsmässigt mellan dessa städer och det är faktiskt väldigt bekvämt att åka tåg. 

Jag är så glad och upprymd av allt skoj jag varit med om hela helgen. En karamell jag kan suga länge på. Och så kan jag titta på bilder när jag vill återuppleva det hela igen. Några av bilderna kommer här. Ikväll lagar jag vettig mat igen, nu har jag vilat upp mig tillräckligt efter helgen!



Vi gled (tyvärr) förbi den K-märkta puben Sjuans ölhall som är ensam i Sverige om att få servera bara bärsa, utan att samtidigt kunna erbjuda mat som annars är det som gäller. En pub i min smak alltså :-)



Bästa rumskompisarna hänger på bron, Emmy och Kim och lite vackra vyer av staden.



Ett av stoppen på rundvandringen. Fast jag inte är ett caféfan eller särskilt förtjust i bakverk så kunde inte ens jag undgå att bli imponerad av Kanolds chokladcafé. Smart nog gav de oss bara en liten pralin att smaka på. På det sättet kommer de garanterat få oss alla att komma tillbaka efter mer!



Vi stannade även till på ett kombinerat bageri och kafferosteri, da Matteo. Gissa om dofterna därinne var förförande! Med så mycket kameror i farten är det inte konstigt att vi krockar ibland, till vänster är det Sofie som trycker av och till höger låtsas Kim vara intresserad av kaffebönor...



Rundvandringen med Njutningsfrämjandet avslutades med fisksoppa som jag glatt slurpade i mig. Jättegott jö! Och så doppade jag ett riktigt gott surdegsbröd, förlåt jag menar levainbröd, i soppan. Räckte precis lagom som lätt lunch.



Ytterst lite shopping blev det för min del. Några små plåtkannor fick följa med hem från Götet. De ska jag ta vidare till landet och använda till örter eller ingenting. Bara låta stå för att de är så fina.



Vid inredningsmeckat Artilleriet fanns en vagn som bland annat dealar med surströmming. Jag köpte ingen surströmming. Där går faktiskt gränsen... Anki däremot som syns framför hade nog gladeligen satt i sig en klämma.



Till vänster en ost jag såg i Stora Saluhallen. Påminner mer om en gammal tvättsvamp än en ost. Men den smakar säkert bättre... Längs med gatustråket stod en snubbe och gräddade belgiska våfflor som man fick äta med jordgubbar och vispad grädde. Vad skulle du välja? Osten eller våfflan?



Jag gillade tempot i Göteborg. Det gick att strosa utan att bli nersprungen av folk som vill komma förbi och fram som det ofta är i Stockholms city (där jag iofs är väldigt sällan men ändå...). 



Det var här uppe på Skansen Kronan som vi åt fisksoppa och surdegsbröd. Och så vilade vi benen också efter en mördarvandring uppför trappor som delvis saknade trappsteg... Håkan och Gun slog sig ner på kanonen medan fru Anki, Amy, Pernilla och Sofie orkade stå kvar på benen :-)



Göteborg x 3. En fet färja som dyker upp i blickfånget i slutet av en gata helt plötsligt. Helt normalt i Göteborg. Liksom Paddan och kranar i hamnen. 



Från Husaren fick vi smaka på gigantiska kanelbullar och vid stadens första drickfontän läste jag några underfundiga rader. Och så gubbarna vid Feskekörka.


Överst dryckesprovning. Vi fick smaka på porterölen Carnegie som jag faktiskt aldrig har druckit tidigare, bara använt i grytan till porterstek. Gott men inte allas cup of tea. Från vänster ser ni Malin, Hanna, Pernilla, Gun, Amy och så en skymt av guiden från Njutningsfrämjandet.

På bilden under har vi slagit oss ner på Linnéterrassen i solgasset för att fukta struparna med fritt vald dryck. Den stunden på den terrassen var en av de bästa på hela helgen! Perfekta platser och gott öl från Oceanbryggeriet, Glenn No 5. Klart ölen ska heta Glenn i Göteborg :-) Från vänster sitter här Hanna, all the way from London, Kim och Pernilla.



Som sagt, väldigt nöjd med den här stunden var jag. Yours truly sitter i mitten med ett leende från öra till öra. Flankeras av Sofie till vänster och Emmy till höger.

Om du vill läsa mer om träffen och kolla fler bilder, kika då in hos mina bloggvänner, här är hela gänget!

Stående från vänster:

Hukandes från vänster:

På kvällarna var jag inte flitig alls med kameran. Tur att andra hade bättre koll på hur det såg ut på lördagskvällen när vi besökte Hotel Dorsia och Hello Monkey, kika in hos Bara en kaka till >

Puh, vilket inlägg! Hoppas att du tar dig tid att besöka Göteborg och att du kan ha nytta av några av tipsen på ställen här. Jag kommer definitivt att åka tillbaka i alla fall. Stort tack till alla som var med för en grym helg! Vi ses snart igen och då hoppas jag att några av de goa gubbarna i Göteborg hakar på också som tyvärr inte kunde den här helgen. Men det blir fler tillfällen. Garanterat!



28 kommentarer:

  1. Goa gubbar har vi många, men glöm inte alla goa gummor, haha!

    Kul att ses och jag önskar att jag kunde deltagit i Njutningsfrämjandets aktiviteter. Det hade varit kul även om jag varit på alla de ställen ni var. Eller kanske just därför. Jag vet ju hur gott allt det där är.

    Ha det bäst! Jag tittar snart in igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många goa gummor, absolut - men goa gubbar vill vi ha också ;-)

      Det är ju lätt så att man blir hemmablind och missar det man har framför näsan. Och så kan man uppleva sånt man känner till på ett annat sätt. Turist i sin egen stad är inte dumt!

      Då ses vi!

      Radera
  2. Vilken trevlig helg ni haft och så roligt att få träffa andra matglada bloggare live. Jag hade nog valt våfflan :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fascinerande hur det är som att man fortsätter ett samtal som redan påbörjats fast man inte har sett eller talat med varandra på jättelänge, eller aldrig setts överhuvudtaget förut!

      Ha, ha. Eller osten på våfflan :-) Nej, urk!

      Radera
  3. Oh det var så synd att jag inte kom loss...nästa gång eldar jag upp Agendan o hänger på oavsett. Verkar som ni hade görsköj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var det verkligen! Lite tjöt o en bärsa på Linnéterrassen hade åtminstone varit nåt! Men det låter bra, nästa gång!

      Radera
  4. Åh vad härligt ni verkar ha haft det! Avis är bara förnamnet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det verkligen, det var grejt änna :-)

      Radera
  5. Attans så skoj vi hade det! Fasen att det dröjer så till nästa träff!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det enda dåliga med träffarna, alldeles för lång tid emellan :-)

      Kram!

      Radera
  6. Jättefin rapport från bloggträffen, men två meningar fick jag läsa flera gånger innan jag fattade dem:

    "Oj, vad mycket gott jag åt som jag aldrig ätit förut. Kanske dags att avliva min egen övertygelse om att jag inte äter fisk och skaldjur?!"

    Då får man väl säga grattis och hoppas på att du presenterar ditt eget fisk- och/eller skaldjursrecept inom kort ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Ja, det är knappt jag tror det själv :-) Till exempel fisksoppan smakade jättegott med kräftor och lax. Ingen "fisksmak" alls!

      Jag satte som ett litet mål för mig själv att under 2013 ska jag ge mig på att laga fisk, av riktigt bra råvaror. Det händer att jag tar fisk på restaurang, där de vet vad de håller på med. Så bli inte alltför förvånad om det dyker firre här så småningom...

      Radera
  7. underbar sammanfattning av en finfin helg! nåja, jag var ju bara med på hälften men den halvan var ju himla fin iaf :) angående det där med att Kim har lite konstig uppfattning om hur lång tid det tar att ta sig till ställen så är det en allmän göteborgs-grej har jag fått lära mig, man säger alltid att allting tar högst en halvtimme att gå till fastän det kanske ligger 4 mil bort...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! En halva bättre än ingenting, jättekul att ses!

      Jaha, ja. Då vet jag till nästa gång jag får höra en tidsuppskattning. Bara att ta med en nypa salt alltså, ha ha :-)

      Radera
  8. Alltid lika trevligt att tjöta och få skratta ihop med dig! Blev ett par riktigt mysiga dagar. Jag är imponerad av att du är öppen för att test ny mat. Nästa date blir det bara ostron och bubbel med andra ord, ho ho...
    Kramar finaste rumskompisen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma :-)

      Visst är jag modig, living on the edge, the fish edge :-) Men ta det lilla lugna va. Bubbel kan jag ta men väntar nog liiiite med ostron!

      Kram!

      Radera
  9. En klämma? Nej då, men säkert två:) Visst finns det massa att surra om, varför känns det alltid som att tiden inte räcker till? Vi borde ju åka iväg på en matresa till främmande land minst en vecka (sponsrat?) för att hinna med ens hälften som ska avhandlas! Men det är väl så det är med "jämlikar" där man delar stora intressen, det finns alltid mer att prata om.

    4 tummar upp för fisken du ändå åt, Håkan håller med Emmy och tycker du ska ta och prova ostron nästa gång!

    Kramarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men hur tänkte jag där, klart det blir minst två!

      Nej, tiden går alldeles för fort och så när vi är så många hinner man ju inte prata så mycket man skulle vilja med alla. Fast tiden skulle nog ändå inte räcka till, man vill ju prata hur mycket som helst!

      Nja, som sagt. Ostron får nog vänta lite. Från lax till torsk känns mer som ett lagom steg :-)

      Kramar!

      Radera
  10. Men vilket underbart inlägg och vilka bilder! Så kul att läsa alla inlägg och rapporter från helgen. Kul med bilder från lite andra vinklar. Bra reklaminlägg om fina Göteborg!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som det var alltså, underbart! Visst är det kul att läsa allas "rapporter" :-)

      Undrar om man kan få en slant från Göteborgs Turistbyrå eller nåt ;-)

      Trevlig helg!

      Radera
  11. Vilken grym summering!! Tack för en fantastisk helg! Var verkligen skoj att lära känna dig lite bättre - du är för go!

    Det där andra hotellet hette Post. :) Njut nu av helgen och all matlagning! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ändå har jag inte fått med kvälls- och nattsuddet :-) Aha, tack. Post var det ja ;-)

      Detsamma och kram till dig!

      Radera
  12. Vilken bängasummering! Kul att läsa mer om vad ni gjort, inte bara se instagramglimtarna. Det enda jag funderar på är om matbloggare är en litet folk generellt eller om guiden från Njutningsfrämjandet är ohemult lång :)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, han var nog ganska lång vår guide! Jag undrar över ordet ohemult som jag aldrig hört förut?!

      Tack detsamma!

      Radera
  13. Underbart att läsa kära du, känns som om man återupplever allt åter igen! Och det är så härligt för alla har sina egna små vinklar av helgen så det blir ändå inte exakt samma även om huvuddelen är det :) Stor kram härliga fina Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul att se och läsa allas berättelser :-)

      Stor kram till dig!

      Radera
  14. He he he, det är fem minuter till ALLT i Göteborg, var man än är! Magiskt på något vis....
    TACK för fin helg och en finfin rapportering! KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mhm, du säger det har jag hört. Och även andra infödda. Men nu vet jag hur det verkligen ligger till och ska vara beredd nästa gång :-)

      TACK själv för hjärterum och stjärterum, jag kommer gärna tillbaka!

      KRAM!

      Radera