söndag 9 juni 2013

Fräsch och krämig kycklinggryta med salvia och råstekt sparris


Dags för en god kycklinggryta som passar bra för årstiden. Den är lätt och fräsch men ändå krämig och så är den ju så god! När sommartider råder är det nära till sallader, grillat och lättare mat. Att göra en kycklinggryta kanske inte är det första man tänker på så här i juni men den här funkar verkligen. Dessutom är det ju inte alltid sol och värme i vårt vackra land. Sallad och grillat i all ära men när regnet vräker ner och termometern visar runt tio grader - då äter jag gärna varm mat.

4 portioner
4 kycklingfiléer
Salt och svartpeppar
Rapsolja
1 gul lök, hackad
5 dl kycklingbuljong
1 kruka färsk salvia (eller färsk dragon)
1 1/2 dl lätt crème fraiche
1 knippe färsk grön sparris
Smör

Skölj, ansa och torka av kycklingfiléerna. Använd helst en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Salta och svartpeppra kycklingfiléerna. Stek i olja tillsammans med den hackade löken. Vänd köttet och rör om löken ofta. Stek tills kycklingen har fått fin färg, i ungefär fem minuter. Häll över kycklingbuljongen och lägg ner färska salviablad (eller dragon). Spara eventuellt ett gäng blad till garnering. Låt puttra i ca tio minuter, tills köttet är helt klart. Puttra vidare tills det är klart om inte tio minuter räcker. Blanda ner crème fraiche och smaka av med svartpeppar. Råstek sparrisen i het panna i lite smör. Salta och svartpeppra. Vänd sparrisen ofta så den inte bränns. Sparrisen är klar på ca tre minuter. Servera kycklinggrytan med sparris och kokt ris (eller kokt potatis). Garnera med färsk salvia (eller dragon).



En gul lök ska det vara, eller använd purjolök om du föredrar det. Om du vill ha mer grönsaker i grytan passar strimlad paprika bra...



Jag föredrar att råsteka sparris framför att koka den. Lättare att ha koll på tillagningen så att den har lite bett kvar, och så smakar det godare tycker jag!



Kycklingen får helt enkelt bräsera klart i kycklingbuljongen, och den blir väldigt saftig och god!



Skiva kycklingen och ös på mycket av den goda såsen!


Äta bör man. Annars dör man. Därför ska jag försöka hålla matlagningen igång så gott jag kan och orkar trots att jag har det tungt i livet just nu. Därav lite glest med inlägg, kommentarer och andra aktiviteter i de sociala medierna. Jag hoppas att jag orkar hålla mig kvar så att jag kan få fortsätta bjuda på mat här i bloggen som jag ju tycker är så roligt...


15 kommentarer:

  1. Vilken häftig bild med löken på, blev ju lite förvillade där först:)
    Visst passar det med gryta oavsett årstid för även om det är högsommarvärme här nere just nu så verkar det som att veckan bjuder på grytväder... Och en variant som denna med härlig krämighet tackar vi inte nej till!

    Du vet att vi hejar på dej Lotta och att du finns i våra tankar, vi hälsar på här och du är välkommen till oss närhelst du har orken på din sida. Andas...

    Stora kramarna till dej

    SvaraRadera
  2. Känn dig omkramad och hoppas allt blir bra/bättre inom snar framtid!

    SvaraRadera
  3. Börjar med att ge dig en styrkekram!!! Ta hand om dig Lotta!

    Detta ser och låter jättegott! Jag är en riktigt sparrisfantast och kan äta det var och varannan dag.

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Hoppas den svåra och tunga perioden i ditt liv är snart över!
    Grytan låter otroligt gott! Ocg du har alltid så snygga bilder på bloggen!
    Massvis med kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Linda Johansson10 juni, 2013

    Så tråkigt att höra, jag gillar ju dig och din blogg...
    Tyvärr vet jag hur illa livet kan göra en ibland och när det är som mörkast kan man ju bara hoppas att det blir bättre, på något sätt.

    Låter fånigt att säga/skriva för man tror att det aldrig blir bättre när man själv sitter där i mörkret, det är bara dumma saker människor säger när det inte finns något annat att säga. Det är inget man vill höra och kanske blir det inte sant heller.

    Men jag tänker på dig och hoppas att du snart mår bättre igen.

    SvaraRadera
  6. Jag blev precis som Mårtenssons lite förbryllad över lökbilden... Gul, vit och röd lök, visst, men turkos?! ;)

    Och du... Ta en paus, strunta i bloggen helt tills allt annat ordnat upp sig. För är det något som kan få en att helt tappa lusten att blogga, så är det när man börjar känna att man måste... Håller tummarna för att du är pigg och glad snart igen. Styrkekramar!

    SvaraRadera
  7. Jag kan inte erbjuda mycket till tröst, men lite balkonghäng för den som är sugen! Kram

    SvaraRadera
  8. Stor varm kram till dig vännen. Vet inte vad som hänt men ta det bara lugnt och som någon skrev här strunta lite i bloggen... vi finns alltid kvar här och känn inte att du måste vara "social" på något media. Hoppas vad det än är löser sig för dig gumman.

    Gillade din lökbild ovan mycket.

    Ta hand om dig nu, lova det.

    SvaraRadera
  9. Jag säger som alla andra; Läcker lökbild, verkar vara smarrig mat och TA DET LUGNT! Strunta i bloggen, vi finns kvar när du orkar igen. Jävlas livet med dig så försök att bara flyta med.

    *styrkekramar* /Trollmamma

    SvaraRadera
  10. Salvia är så galet gott! Speciellt i smält smör över pastaknyten! Måste prova din variant också :)

    SvaraRadera
  11. Blev kyckling här ikväll och kände inte för gryta så det blev i ugnen med god sås, matvete och sallad. Men det är ju inte alla sommardagar som är så varma att man bara är sugen på sallad. Nä, värmande grytor behövs!
    De där sparrisarna....mmm...

    SvaraRadera
  12. Jag vill gärna ha varm mat även att det är varmt. Även om vi också äter en del kall mat. Det här hade jag kunnat tänka mig oavsett väder. Håller med dig om sparrisen!
    Ta en paus från bloggen/bloggar och samla lite ny energi. Säkert kommer lusten tillbaka. Vi väntar här på dig när den gör det.
    Min lust har gått upp och ned ett bra tag. Bloggen stressar mig lite, men ändå vill jag inte sluta. Jag har svårt att vara nöjd med det jag gör utan vill hela tiden bli bättre. Och det kan ju vara bra till viss del, men inte när man aldrig blir nöjd.

    Stooor styrkekram till finaste Lotta. Jag kommer vänta på dig vännen om du pausar.

    SvaraRadera
  13. Mums! Detta vill jag äta! Och vi har definitivt inte sol i detta vackra land alltid heller (host, host) så jatack!

    Kram

    SvaraRadera
  14. Livet alltså. Ibland gör det som det vill med en... Kram, du vet var jag finns.

    Och varför inte en gryta mitt i sommaren, en kan ju inte grilla jämt!

    SvaraRadera
  15. Jag tänker på dig, fina Lottan! Hoppas allt som tynger dig försvinner snart!

    SvaraRadera