onsdag 30 oktober 2013

Bakad potatis med köttfärsröra, parmesan, crème fraiche och tomater - snabbt, gott och enkelt när du har en slatt köttfärssås över


Det är väldigt sällan all köttfärssås går åt när jag gör det. Oftast går resterna direkt till matlåda men ibland hamnar en bytta i frysen. Den där slatten med köttfärssås är ju behändig att plocka fram och bara koka pasta till men jag provade att fylla bakad potatis med lite rester och det gick ju alldeles utmärkt även det!

Så här kommer helt enkelt ett kort tips om vad du kan göra med vår kära köttfärssås, Sveriges vanligaste maträtt!

Baka potatisen direkt på gallret i ugnen med skalet på i 200 grader i ca en timme. Vänd på potatisen ungefär var tjugonde minut. Känn efter med sticka så att potatisen är helt klar rakt igenom.

Under tiden hackar du tomater, river lite ost och tar fram crème fraiche. Värm upp köttfärssåsen och låt den puttra tills den är mer lik en röra än en sås. Håll röran varm. Skär ett kryss i potatisen, tryck upp en öppning och salta lätt, fördela sedan köttfärsröran i öppningen. Strö över riven ost, tomater och crème fraiche. (En klick smör innan såsen läggs på är inte helt fel det heller...).


Köttfärsröran kan du ge en annan karaktär än den gamla vanliga genom att krydda upp den lite. T.ex. med chili, curry eller någon annan krydda som du gillar. Sen att jag allra helst äter min bakade potatis enbart med salt och (mycket) smör är en helt annan historia :-)

Det var veckans tips på snabbt, enkelt och gott. Trevlig lill-lördag!


 

21 kommentarer:

  1. BAKPOTATIS! Hade nästan glömt av att det fanns. Det får det nog bli till middag idag. Fy så gott. Men jag rör nog ihop en tonfiskröra jag (har ju ingen färssås i frysen som vissa andra lyxlirare ;)).
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men HUR kan man glömma bort bakpotatis :-) Tonfiskröra är riktigt gott till den. Är nog min favoritfyllning. Efter smör & salt!

      Kram tillbaks!

      Radera
  2. När jag gör bakpotatis blir det av någon anledning alltid tzaziki till... och det blir inga rester av köttfärssås (*köksgrisen* hälsar...), men OM, då ska jag testa ditt recept ;-)

    Första tanken gick till Shepards pie som också står på to-do-listan men också till otroligt goda urgröpta bakade potatisar där man av "urgröpet" gör ett mos och skickar in dem i ugnen igen... det är gott det.

    Ha en bra bergfest!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott med tzatziki till bakpotatis! Och shepherd's pie är ju också väldigt gott!

      Radera
  3. Det här var det bästa tipset på länge. Jag håller med kajomida...Det känns verkligen som en lyxig variant av shepards pie! Och det roliga är att jag har just en sådan i ugnen just nu:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något med köttfärssås och potatis helt enkelt :-)

      Radera
  4. Aldrig ätit med köttfärs till bakad potatis. Eller joho har jag visst. När jag i min ungdom arbetade på Top Shop i London serverade de köttfärsröra till potatisen, eller det var nog en chili con carne. Men typ så iaf. Räkröra är annars min favorit. Var väldigt poppis på caféer för några år sedan. Finns nu också men tror inte det är någon storsäljare.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, så britterna var tidigt ute med detta :-) Bakpotatis borde man kunna modernisera så att det blir mer poppis. Det är det verkligen värt!

      Kram och trevlig helg!

      Radera
    2. Jaja lugna dig lite! Sååå länge sedan var det ändå inte. Typ något år sedan eller så...

      Kram kram

      Radera
  5. All mat som är bra restmat och går att variera och förnya är toppenmat, typ köttfärssås och pasta ena dagen, sedan att använda samma köttfärssås och kanske slänga ner bönor och en skvätt grädde och servera till ris- I love it!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så! En potatis- och köttfärssåsgratäng är också ett bra sätt att "återanvända" såsen. Potatis igen :-)

      Radera
  6. Har aldrig tänkt på bakad potatis i kombination med färs.... spännande. Önskar dig en riktigt fin onsdag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar riktigt bra, bara den inte är för lös - mer som röra. Tack detsamma fast nu önskar jag trevlig helg - redan fredag!

      Kram!

      Radera
  7. Bakad är en klassiker jag gärna gör, även om det blir sällan trots det. Jag vill gärna ha en frisk, kall sås i dock... Blir lite kvalmigt med potatisen annars, tycker jag! Vanlig currykycklingröra.. Eller västkuströra... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kycklingröra med curry är jättegott, tycker jag också. Och tonfiskröra...

      Trevlig helg!

      Radera
  8. Inser hur galet länge sedan det var vi åt bakad potatis! Låter super att toppa den med köttfärssås. När vi var i England åt de dem med vitabönor i vilket kändes lite sisådär...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajks... Låter verkligen inge vidare med vita bönor till bakpotatis :-/

      Radera
  9. Jag älskar bakpotatis och detta är ju helt klart en lyxvariant. Ibland kör jag tråkvarianten med bara smält ost (the British way) men det är gott det med!

    Ha en finfin helg!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cheap Charlie med ost låter ju jättegott! Det ska jag testa nästa gång för fler bakpotatisar lär det ju bli!

      Detsamma till dig - kram!

      Radera
  10. Vilket bra tips med köttfärs till bakpotatisen!! Och med creme fraichen, tomaterna och osten. Hur gott som helst!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Bakad potatis är en jättebra bas. Och även köttfärssås. Separat och tillsammans :-)

      Radera