torsdag 3 oktober 2013

Tian - riktigt god grönsaksgratäng à la Provencal


För att vara PK borde jag ju bjuda på en rotfruktsgratäng så här års men jag är inte överförtjust i så många rotfrukter förutom potäten. Så det får bli en fantastiskt god grönsaksgratäng som är i säsong på andra breddgrader istället, en tian som det så fint heter. Gratängen, eller grönsakslådan om du hellre vill kalla den det, passar jättebra som tillbehör till både kött och fisk och du kan gärna slänga med pasta, potatis eller andra kolhydrater också. Den är verkligen all-round och det gillar jag!

Smakerna sägs vara provensalska men jag var tvungen att kolla upp vad som menas med det egentligen. Jag har alltid förknippat à la provencal med vitlök. Men det verkar inte stämma riktigt... Provence är en provins i sydöstra Frankrike som är känd för sin matlagning med provencalska kryddor – ofta basilika, mejram, rosmarin, timjan, vitlök, sommarkyndel och salvia. Så nu vet du det! Eftersom jag har både vitlök, timjan och basilika i den här gratängen så tycker jag att den kvalar in som provensalsk.

Servera varm, ljummen eller kall... Perfekt att förbereda alltså. Antingen för att äta kall eller värmas på under lite folie i ugnen medan man fixar med något annat till middagen.

6-8 portioner
1 aubergine, skivad (ca 1 cm)
1 squash, skivad (ca 1 cm)
1 stor röd paprika, i stora bitar
1 stor gul paprika, i stora bitar
1 gul lök, skivad
1-3 vitlöksklyftor (efter smak), i små bitar
Olivolja
400 g passerade tomater
3 msk hackad färsk (citron)timjan
2 msk hackad färsk basilika
1 1/2 dl riven parmesanost
(Fling)salt och svartpeppar efter smak

Stek aubergine, squash och paprika för sig i olivolja. Salta och svartpeppra lätt. Lägg i stor skål där alla grönsaker och de passerade tomaterna får plats. Stek gul lök och vitlök i olivolja. Lägg i skålen. Blanda ner passerade tomater, timjan och parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en smord ugnsform och tillaga i ugnen ca 50 minuter på 175 grader. Låt stå en liten stund innan servering så att gratängen blir lite stabilare.



Mycket smak i denna härliga gratäng!


Om det nu är någon som har ett tips på en riktigt god rotfruktsgratäng (med övervägande andel potatis i så fall) så tar jag gärna emot det så att jag kan prova!

Och i morgon är det helg. Igen. Redan. Den här veckan har gått ruskigt fort. Det blir lite landet den här helgen också. Jag älskar luften där när hösten har tagit ett rejält grepp. Och man sover så himla bra där. Kan behövas efter en intensiv vecka.

Passar på att önska en riktigt trevlig helg!




20 kommentarer:

  1. Så gott! Provence är underbart fint och när man använder de kryddorna går tankarna direkt till regionen.

    Om du någongång vågar testa en gratäng helt utan potatis men med rotselleri, så testa denna: http://matarkivet.wordpress.com/2011/05/11/lammfile-med-rotsellerigratang-och-portvins-och-karljohansas/ Galet god, och rotsellerin smakar helt annorlunda tillagad än den luktar så låt inte lukten avskräcka dig. :)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas verkligen att jag får uppleva Provence live nån gång...

      Hm. Helt utan potatis säger du... Skulle väl vara då att jag får lita på det du säger om att rotsellerin inte smakar som den doftar. Det är just rotselleri som jag har svårast för bland rotfrukterna... På listan att prova men kanske hamnar det en bit ner :-)

      Kram!

      Radera
  2. Jag börjar med att önska trevlig helg, för resten vill du nog inte läsa ;-)

    Det bästa "rotfruktsgratängen" med övervägande andel potatis jag vet, är potatisgratäng och sen janssons frestelse! Om man nu inte gillar konsistensen på anchovisen men gillar sältan kan man göra som Linda/Kryddburken gör om jag minns rätt; använd bara spadet ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, men det är ju precis där jag är :-) Älskar Janssons frestelse utan fiskarna. Använder också bara spadet. Mammas knep sedan länge att göra en liten sats vid sidan av till oss barn, och det sitter i!

      Radera
  3. Men visst har denna veckan rasat förbi i 190 knyck, den bara försvann i en dimfigur! Bara nu inte helgen gör samma... Inga planer har vi alls för dagarna, det ska bara köras på gehör och det känns otroligt skönt efter förra helgen.

    Vi har några tips på gratänger om du är sugen, den första har inte en sån där flådig bild men den är ändå väldigt god:
    http://martenssonskok.blogspot.se/2011/01/lamm-och-rotfruktsgratang.html
    Den andra har inte så många potatisar, men det kan du ju själv rätta upp om du vill prova den:
    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/02/harliga-lordag.html
    I denna finns det inga potatisar men du kan säkert byta ut squashen mot potatis om du vill:
    http://martenssonskok.blogspot.se/2011/10/gronsaker-med-god-ostrora.html
    Och som bonus kan vi tipsa om detta goda gratinerade rotfruktsmoset;
    http://martenssonskok.blogspot.se/2012/02/en-fantastiskt-god-vildsvinssadel.html

    Ja du, det bidde lite olika varianter, hoppas det finns nåt där för dej:)
    Passar på att önska dej detsamma kompis,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra tips ju. Tack! Det gratinerade rotfruktsmoset vill jag gärna prova. Där går jag igång på både gratinerat och mos :-) 50/50 av potatis och palsternackor tror jag att jag kan leva med också. Det är nog rotselleri som är den rotfrukt jag blir mest avskräckt av. Så tack igen - jag lägger moset till to-do-listan!

      Kramar kompisar!

      Radera
  4. PK? Hänger inte med där riktigt....
    Men gratängen låter fin. Kyndel är jag inte riktigt kompis med men gärna andra provencekryddor.:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Politiskt korrekt... Du vet. Laga med råvaror i säsong och så vidare :-) Kyndel har jag faktiskt aldrig provat så det kan jag inte uttala mig om. Allt det andra är ju toppen!

      Radera
  5. Zuchhinisarna och tomater sjunger verkligen på sista versen här i Sverige nu, men än funkar det. Snart är det bäst att man gillar rotfrukter om man vill äta svenskt ;) Och även om man gillar dem är det väl en himla tur att möjligheten att importera finns, annars hade blivit bra trist efter ett tag.

    Mitt bästa tips för att lära sig att gilla rotfrukterna är att välja ett potatisrecept du gillar och byta ut litegrann av potatisarna mot rotfrukter. Mer och mer rotfrukter efterhand :) Och att aldrig-aldrig-aldrig köpa stora kålrötter utan istället köpa flera små. De stora smakar trä ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det... Och himla bra att kunna variera sig faktiskt.

      Bra tips där och det är lite så jag tänker. Urbra info om kålrötter, annars hade jag nog grabbat en stor en och trott att det var ett bra kap :-)

      Radera
  6. Det här låter ju finfint! Men du, du får prova att göra en potatisgratänk med jordärtskocka eller något, så blir inte övergången till rotfruktsgratäng så stor :=) Kram till dig, Lotta! Kom till Göteborg och hälsa på snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott! Jag får satsa på en varsam övergång :-)

      Kram tillbaks - jag ska absolut snart till Götet och hälsa på er hela gänget! Kan väl inte finnas något bättre sätt att liva upp mörkret på nu när hösten verkligen är här! Ses!

      Radera
  7. Mums, så gott! Vilken fantastisk gratäng! Det här receptet sparas nu omgående! :) Tack!
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Perfekt att ha till hands som tillbehör till allt möjligt. Vassego :-)

      Radera
  8. Ja, det är inte helt lätt att äta utifrån säsong. Min egen odlingssäsong är dock aningen senare så mina plantor fyller just nu vardagsrummet för att inte frysa ihjäl utomhus. Någon behöver ett växthus...
    Sådan här mat älskar jag! Lite som ratatouille i gratäng form. Jag gjorde en variant i soppform för ett tag sedan som blev mycket god. Går alltid lägga till potatis i soppan om man så önskar. http://remsansbistro.blogspot.se/2013/01/ratatouillesoppa-med-fetaost-och.html
    Denna färsgratäng med rotfruktstäcke (valfria sådana!) är en vardagsfavorit.
    http://remsansbistro.blogspot.se/2012/12/fargglad-gratang.html

    Kram på dig fina Lotta! <3

    SvaraRadera
  9. Nej, verkligen inte... Skönt med segdragen odling :-)

    Visst är det underbara grejer - som man kan göra så mycket gott med. Ratatouille är en stor favorit, och här med lite ost så blir det bara bättre. Potatis minsann, då vet du att jag går igång :-) Och med fetaost också... Yes!

    Ska kolla in den där färsgratängen också. Där har du mig på "färs"!

    Du, kram tillbaka fina.

    SvaraRadera
  10. Vilken god släkting till ratatouille. Egna tomater har vi ännu gott om, men frosten tog squashen i förra veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man verkligen kalla det - mycket av samma goda här som i en ratatouille. Helt fantastiskt att ändå ha kvar grönsakerna så länge! Förstår att frosten blev för mycket... Men nu är det nästan sommarkänsla igen :-)

      Radera