torsdag 7 november 2013

Chokladkaka med chokladglasyr, pistaschnötter och halloncoulis


Du som har hängt med mig här ett tag i bloggen vet att det är väldigt sällan jag bakar eller gör desserter, men plötsligt händer det! Den här chokladkakan är lagom chokladig i min smak och jag älskar de knapriga nötterna ovanpå och hallonsmaken som fräschar upp. Färska hallon kan vara svårt att få tag på men frysta går alldeles utmärkt - bara att tina upp. Sen kanske inte tinade hallon är de snyggaste att garnera med men allt blandas ju ändå nere i magen :-)

Halloncoulis låter ju tjusigt, men det är världens lättaste att göra. Bara att tina hallon, mosa och pressa genom en sil, smaksätta med socker och voilà - klart!

Chokladkaka, ca 12 bitar
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dryg dl hackade pistaschnötter
Florsocker att pudra över kakan
Hallon att garnera med
Ströbröd att bröa form med

Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke - blanda ner smöret. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda sedan ner det noga i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan på 175 grader i ca 30 minuter. När du har tagit ut kakan, tryck ner kanterna som gärna åker upp lite grand - så att kakan blir jämntjock. Låt svalna.

Chokladglasyr
3 dl vispgrädde
250 g mörk choklad (70 %) - hackad
1 tsk smör

Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan bort den från värmen. Blanda ner chokladen i den varma grädden. Lägg i smöret och rör om tills allt är blandat till en jämn och fin glasyr.

Bred glasyren över kakan och strö över de hackade pistaschnötterna.

Halloncoulis
3 dl frysta hallon
Strösocker efter smak

Tina hallonen. Mixa med stavmixer eller mosa med en slev. Passera (tryck) dem sedan genom en sil med en slev eller slickepott så att du blir av med kärnorna (som så gärna fastnar i tänderna annars...). Smaksätt med socker efter smak.

Skär bitar av kakan och lägg på tallrikar. Pudra över florsocker. Klicka på halloncoulis och garnera med hallon.

 

Genom att passera (dvs pressa/trycka hallon genom en sil) blir du av med kärnorna
och får en slät och fin hallonsås - halloncoulis med massor av smak!



Lagom chokladig chokladkaka, knapriga nötter och syrlig halloncoulis. Jättegott!

 

Passa på att njuta av bakverk här nu för man vet aldrig hur länge det dröjer till nästa gång. Troligen ganska länge :-) Tur det finns så många andra som är så mycket bättre på det här än jag som du kan hämta inspiration ifrån.

För övrigt har jag firat födelsedag på restaurang Trattorian som jag verkligen vill rekommendera (igen). Jag älskar italiensk mat och på den här restaurangen levererar de verkligen. Det är underbart att kunna välja från flera olika menyer eftersom den naturligtvis är upplagd enligt antipasti, primi, secondi och dolci (dessert).

Vad sägs om:
Caprese
Polentafritters med gorgonzola, päron och valnötter
Carpaccio med parmesan och olivolja
Krabbsallad med tomat, lime och koriander
Gnocchi med mozzarella, pancetta och basilika
Skaldjursrisotto med saffran
Frasig kungsflundra med fänkål, salsa verde och potatispuré med parmesan och mascarpone
Träkolsgrillad biff med skogssvamp och pancetta

Även om jag självklart inte åt allt detta själv så var magen väldigt nöjd efter dessa rätter. Så det fanns ingen plats för dolci men det gjorde absolut ingenting. Med så mycket att välja på i menyn så kommer jag tillbaka fler gånger, helt klart.

Och så kan jag meddela att som en lämplig "present" till mig så kunde jag inviga badkaret i badrummet som (nästan) är helt klart. Som jag har längtat! Och att få gå på sin egen toalett igen. Guld värt. Nu är det inte mycket kvar - bits & bobs som man säger på engelska. Bildkavalkad kommer inom kort - förvandlingen är total.

Jag skickar även en hälsning om trevlig helg redan nu. Vi bjuder hem till födelsedagsmiddag med besök från mor & far som tar bilen till storsta'n och så ska bror och svåger vara med vid bordet också. Innan dess ska allt byggdamm bort, mat handlas och lagas och ja, ni vet. Man vill ju att det ska vara fint hemma när man får finbesök.

Så ha en riktigt trevlig helg!

24 kommentarer:

  1. Ser läckert ut! Trodde först det var mannen din som varit i farten faktiskt.. ;-)

    Och vilken festmeny!! Förstår att det inte fanns plats till dolci. Och ibland är det godare med savoury än sött tycker jag. Mums!

    Härligt med badrummet med! Ha det så bra i helgen med kalaset och alla förberedelser! Stor kram, Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det brukar ju vara han som sköter den biten - men ibland kan jag också tydligen :-) Om jag måste välja bort något så är det absolut det söta efter maten...

      Tack! Badrummet är användbart nu och det är ju ganska trevligt att kunna erbjuda sina gäster den faciliteten :-)

      Trevlig helg till dig också - kram!

      Radera
  2. Hej!
    Har en liten fråga angående din header. Du har mozzarella och tomat på bilden, vad har du mer och vad har du gjort? =)
    Mvh
    Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny! Det är enklast möjliga egentligen. Caprese fast på höjden! Det enkla receptet finns här: http://lottakruse.blogspot.se/2012/07/caprese-pa-hojden-snyggt-och-gott.html eller så scrollar du ner en bit i kategorin "Tillbehör, smårätter & plock" i menyn här uppe :-)

      Radera
  3. Grattis både till födelsedagen (i efterskott) och att du vågat dig på att baka igen! Skam den som ger sig ;-)

    Din chokladkaka med chokladglasyr skulle även passa perfekt vid midsommar t.ex. Min syster gör en liknande, ovanpå med jordgubbshalvor (delade en gång så "gubben" ser ut som en "gubbe" gör...) och även de gröna bladen som dekoration! Den ser så fin ut att nästan ingen vill börja skära i tårtan ;-) Byt ut hallonen i din sås mot jordgubbar och efterrätten midsommar 2014 är räddad *g*

    Ska hälsa från sambon också; han hade gärna ätit dina rostade tomater... och förr eller senare måste vi - alltså även jag - nog testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack :-) Kanske får jag blodad tand på det där, eller inte :-)

      Låter jättegott med jordgubbar också!

      Bra smak han har din sambo, klart ni ska testa :-)

      Trevlig helg!

      Radera
  4. Hahaha, när bilderna dök upp så var fösta tanken här "Va?! Har hon gjort efterrätt?! Och bakat, det är inte möjligt!" :) Ser hur inbjudande ut som helst och man kan faktiskt inte se att det är tinade hallon som ligger där.
    Och tänk, då har vi ju gjort coulis mer än en gång, helt utan att veta om det.

    Vi firade Håkans födelsedag på Italiensk restaurang också, ni följs inte bara åt till åren tydligen. Så gott med plockmat av den kalibern, helt rätt att proppa magen full och hoppa på det söta då. Namnet lägger vi i Stockholmsmappen.

    Ha nu en riktigt fin helg du också, simma lugnt i badet och hoppas du får ett kanoners födelsedagsfirande,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! What?! Jag offrade faktiskt några kronor på att köpa färska hallon i en sådan där liten plastbytta - just till garneringen. Men till coulisen blev det frysta hallon!

      Ja, vi har ju konstaterat det där förut - att vi rörande överens om att italienskt är det kök vi skulle välja om vi tvingades välja. Bra smak vi har :-) Ni måste verkligen testa den restaurangen nästa gång ni hälsar på.

      Tack detsamma - ha en riktigt bra helg!

      Kramar!

      Radera
  5. Det är så kul med dina desserter. De syns sällan till, men när de gör det så är det inte vilka desserter som helst du läskar oss med! *dreglar*
    Inviga badkaret låter som en toppenpresent. Jag älskar att bada i badkaret. Har däremot en viss fobi för badhus... Badkaret hemma är populärt av alla i familjen så vill jag bada ensam och få koppla av, får jag låsa in mig. Småfolket har en förmåga att bli ännu mer vilda så fort de kommer i närheten av vatten :-D
    Ha en fin helg och ett fortsatt trevligt firande. Stor kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, den som väntar på något gott - väntar ALLDELES för länge :-)

      Förstår att badkaret lockar de små, det vet jag ju hur jag själv var som liten. Och med mamma i badet också - jippi :-) Hoppas du lyckas få till några stunder ändå, med ett glas innehållandes något gott och kanske en tidning eller bara blunda...

      Tack detsamma och stor kram till dig!

      Radera
  6. Hehe, bakverk skådar vi inte så ofta här. Samma som hos mig ;) Men att baka är ju inte en hundradels så roligt som det är att laga mat... Ser riktigt lyckad ut din kaka dock, läckert!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte - det finns ju så mycket annat gott att göra och nej, jag tycker faktiskt inte heller att det är särskilt roligt och inspirerande alls att baka. Det blir mest kladdigt, mjöligt och stökigt.... Men visst kan jag få till det!

      Radera
  7. Choklad och salta pistagenötter måste vara en match made in heaven! ;)

    SvaraRadera
  8. Låter som en efterrätt helt i min smak också, älskar choklad och pistage!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen en god kombo!

      Radera
  9. Hurra för dig, för badrummet, för chokladkaka och för italienskt!
    Vet inte vad jag blev mest sugen på: att kränga en fyrarätters italienskt eller att sätta i mig en halv chokladkaka med glasyr...
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack :-) Varför välja? Kör på rubbet :-)

      Kram!

      Radera
  10. Herreminje vad GOTT det här låter! Precis vad jag hade behövt efter den här evighetslånga dagen på jobbet... KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar perfa efter en evighetslång dag på jobbet. Eller när som helst egentligen :-)

      Kram!

      Radera
  11. Ser inte ut som om du gjort annat än att baka chokladkakor Lotta. Gött att se och skulle mer än gärna smaka det nu. Sitter på min stol på jobbet och tanken är att jag ska planera lite, men har ingen kraft eller lust. Känner mest bara för att fika på din chokladkaka jag.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, skenet bedrar helt klart. Kan väl erkänna att jag fick lite hjälp med glasyren... Ibland är en chokladkaka bästa inspirationen till andra stordåd. Fast kanske hellre då i fast form än på bild :-) Hoppas det gick bra med planeringen till slut!

      Kram!

      Radera
  12. JA, TACK! Det ser ut att vara chokladkaka helt i min smak, för det är ingen kladdkaka va? Det ser vansinnigt gott ut och hade jag inte choklad cravings innan jag tittade in här så fick jag det garanterat nu! Hoppas det är bra med dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt gott, speciellt med det knapriga ovanpå och hallonen till.

      Det rullar på det där livet som det brukar heta, jag har det bra. Hoppas samma med dig. Jag ska försöka få lite rull på bloggen och bloggbesök igen. Och så måste vi ju bara ses snart... Skämmes...

      Radera