onsdag 25 februari 2015

Hasselnötspanerad lax i ugn med ost- och citronsås och squashtagliatelle


Det är väl ingen som tror att jag lagt fisk på hyllan? Nej, nej. Inte alls. Jag kan till och med bli SUGEN på fisk :-) Senast det hände blev det den här lättlagade och supergoda laxrätten som tillagas i ugnen i en sås med grädde, citron och ost. Det mjuka laxköttet får lite knaprighet med ett hasselnötshack som passar väldigt bra i smaken. Fisken serverade jag med tagliatelle och hyvlad squash. 

Om du vill skippa kolhydraterna så kör du med squash för hela slanten. Koka då upp saltat vatten. Lägg hyvlad squash i ett durkslag. Häll det kokheta vattnet över squashen och låt rinna av. Servera till laxen.

Osten du använder bör vara ganska mild i smaken så att det inte blir för salt. 

Om du vill ha mer grönt i den här rätten kan jag tänka mig att broccolibuketter eller brysselkål skulle kunna passa bra som sällskap i ostsåsen. 

Till servering: Citronklyftor

4 portioner
Ca 600 g laxfilé, med eller utan skinn
Salt och svartpeppar
1 dl finhackade hasselnötter
Smör & rapsolja
2 1/2 dl mellangrädde
1 citron, rivet skal och saft
1 dl riven ost, t.ex. Svecia
Tagliatelle
Squash i strimlor, mängd enligt önskemål (hyvla med osthyvel eller använd potatisskalaren)

Blanda grädde, rivet citronskal och citronsaft samt den rivna osten i en ugnsform. Dela laxen i fyra bitar, salta lätt och svartpeppra. Pensla ovansidan på laxen med flytande smör & rapsolja. "Doppa" i hasselnötshacket och lägg sedan laxbitarna i såsen. Tillaga mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter, beroende på  hur tjock fisken är. Kolla efter tio minuter om fisken är klar. 

Servera med kokt tagliatelle. Under sista minuten av pastans koktid blandar du ner squashstrimlorna så att de mjuknar lite. Häll av och servera till fisken.


Om du som jag är lite lat så kan du använda färdighackad hasselnöt i liten påse. Annars är det bara att gå loss själv med kniven (och sedan plocka upp alla nötter som rymmer ut på golvet...).

Jag använde ungefär 50/50 av tagliatelle och squashstrimlor.

Citron används ofta till fisk och det finns en anledning. Det passar väldigt bra. Såsen som laxen tillagas i blir väldigt fräsch och god, men servera gärna med citronklyftor att pressa över för ännu mer citronsmak.

Skeda såsen från formen över pastan och squashen så blir det krämigt och gott till den knapriga laxen. 

Är redan sugen på att laga fisk igen :-)

10 kommentarer:

  1. Lotta, Lotta, Lotta... vem hade trott det - du överträffar dig själv varje gång och överraskar oss med ett fiskrecept som låter otroligt gott! Nu är det inte bara nötkött som gäller, utan även nötfisk ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fantastiskt, ja vem hade trott det :-) Tack snälla du och så fyndig du är! Senast idag gjorde jag i alla fall en budgetvariant på Biff Rydberg, med NÖTfärs. Så jag glömmer inte mina rötter :-)

      Radera
  2. Va gott med en riktigt krispig lax och så goda tillbehör! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloj Sandra! Det blev hur gott som helst. Hoppas resan till Chile blev fantastisk din lyckost :-)

      Radera
  3. Nä dra på trissor, sugen på fisk!!! Hallelulja, vi står upp i soffan och gör vågen för dej:) Din middag gör vi också vågen för, attans så gott det låter med det knapriga täcket.

    Hoppas helgen börjat bra och fortsätter likaså,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte klokt så det kan bli men jag är väldigt glad för att mina smaklökar äntligen fattar grejen :-) Knapriga nötter på fisken blev toppen! Hoppas ni också har en riktigt bra helg - kramar! på Hasselnötspanerad lax i ugn med ost- och citronsås och squashtagliatelle

      Radera
  4. Många fiskrätter har jag testat men inte med hasselnötstopping. Så det måste jag göra! Squashtagliatelle äter jag ibland och många gånger blandar jag det med tunna strimlor av morot. Tja, du känner ju till relationen mellan mig och pasta... Lite smak på detta vis :-)
    Hoppas allt är bra med dig annars. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fisk vet jag att du gillar och att du gillar pasta sådär :-) Säkert har du kanske haft nå't annat knaprigt på firren. Mandel t.ex. är väl klassiskt? Funkar jättebra med hasselnötter!

      Det är som det är med livet. Bara att suga i sig, på gott och ont. Hoppas det är bra med dig. Saknar din blogg men hänger med via IG.

      Kramar!

      Radera
  5. Spännande topping! Och kul att se mer och mer fisk här (och se dig i söndags!) Kramar - vi ses snart igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Börjar bli dags för fisk igen - nu är det ett tag sen igen :-) Ja! Så kul att träffas här i huvudstaden. Nästa gång blir det förhoppningsvis i mer lantlig miljö :-) Kram så länge och trevlig helg!

      Radera