lördag 13 september 2014

Pösiga plättar med blåbär och american syrup


Varsågod! Små och lätt pösiga plättar som är urenkla att göra. Gräddfil i smeten och inte så mycket socker (som man kan se i vissa recept) gör att de passar bra till frukost. Jag åt dem med blåbär och american syrup i jätteflaska. Härligt dekadent en lördagsmorgon :-)

Använd gärna plättlagg av gjutjärn om du har så får du perfekt form och storlek på dem och de tillagas bäst i en sådan panna, tycker jag. Men det går förstås bra med någon annan panna också att klicka ut smeten i, men då blir de inte lika runda och fina.

Ingredienserna till smeten går utmärkt att halvera - men använd hela ägget!

14 plättar (7 åt gången i laggen)
1 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
2 msk margarin eller smör
Margarin eller smör till stekningen

Till servering: Blåbär och american syrup (eller lönnsirap)

Vispa ihop ägg och filmjölk. Vispa ner mjöl, bakpulver, socker och salt. Rör till sist ner flytande margarin eller smält smör. Smeten ska vara ganska tjock. Hetta upp laggen/pannan och smörj med margarin eller smör. Klicka i smeten, ganska rikligt. Grädda på svag värme tills plättarna lyft sig och du ser att smeten har stelnat, du ska se små hål på ytan. Använd en kniv eller liten stekspade och pilla i kanterna. När plättarna lossnar lätt är de klara. Vänd och grädda helt färdiga. Servera med färska eller frysta/tinade blåbär och ringla över american syrup.


Lagom stora plättar som blir perfekta i konsistensen.

Att servera ett gäng på ett stort fat och strö över blåbär och ringla över syrup är vardagslyx!Funkar förstås som lunch och mellanmål också. Ha nu en riktigt trevlig helg!


12 kommentarer:

 1. Du, dom där plättarna vill man ju bara dyka rakt ner i, det där med lönnsirapen som ringlar sig över har något oerhört frestande och inbjudande över sig...
  Enough said:)
  Av någon anledning så föredra vi alltid plättar framför pannkakor, även om det egentligen är mer jobb med att steka många små än stora få! (Häpp!)

  En fortsatt fin helg till dej,
  kramarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ungefär så jag gjorde - verkligen dök ner och simmade runt i syrup :-) Plättar känns nog lite "lättare" än pannkakor - tror det är därför även jag föredrar plättar. De är ju lättare att vända också :-)

   Hoppas ni hade en riktigt fin helg!

   Kramar!

   Radera
 2. Vilka bilder!!! Jag älskar plättar och det ska vara just plättar som äts med händer. Det blir man aldrig tillräckligt vuxen för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch... Tur att man aldrig blir tillräckligt vuxen för vissa saker. Plättar t.ex. Så gott!

   Radera
 3. Plättar är fina grejer!!

  SvaraRadera
 4. Tjockpannkakor alltså, något av det bästa jag vet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löjligt gott med lönnsirap eller amerikansk syrup till - i kombo med bär!

   Radera
 5. Mums! I New York åt jag gigantiska pancakes med både smör och lönnsirap, mumsigt värre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra gången jag gjorde såna här hade jag också smält smör på. Det blev ännu godare än det här så det måste jag komma ihåg till nästa gång!

   Radera
 6. Men då så! Då vet jag vad det blir för frukost på söndag! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry att det inte blev plättar men ni var ju verkligen inte high maintenance på frukostfronten! Ja, inte annars heller förstås men ändå. Får bjuda på plättar nästa gång!

   Radera