söndag 7 september 2014

Sjyst genväg till hemmagjord pizza med hel- och halvfabrikat


Rynkar du på näsan åt hel- och halvfabrikat? Det gör inte jag. Åtminstone inte till alla typer av fabrikat, det finns faktiskt bra grejer som jag uppskattar att kunna använda. T.ex. när jag inte vill göra egen deg till pizzan och inte vill ha de där alternativen som smakar papper och luktar parfym... Hittade till min glädje färsk pizzadeg med surdeg i butiken, och den var riktigt bra!

Pizzadegen beter sig som en färsk deg och är lätt att hantera och få till den tjocklek och form man önskar, bara genom att dra i den. Man kan till och med hålla på i luften med den som man kan se riktigt skickliga pizzabagare göra. När degen gräddas sväller den upp så gör den inte för tjock från början om du inte föredrar en riktig botten à la pan pizza. Den blev lite för tjock för mig så nästa gång drar jag ut den tunnare.

När jag ändå var igång och satsade på snabbt fixad och hemmagjord pizza så plockade jag med mig en burk pizzasås också. Även den riktigt god fast jag gillade inte de stora bitarna av tomat i såsen. Jag vill ha slät tomatsås på min pizza men det var ju bara att mixa såsen så var den saken klar. (Och köket rödprickigt men det är en annan historia...). Det som inte gick åt av såsen har jag sparat och tänker använda som sås till pasta.

Pizzan den här gången grundades med nämnda tomatsås, sedan la jag på halverade mozzarellabollar mini, riven lagrad ost och det hela toppades med gul lök, tomater och färska champinjoner. Sedan tog det 18 minuter prick i ugnen på 200 grader. Gott, även om den här typen av pizza aldrig kan slå den man gärna hämtar runt hörnet vissa dagar :-)


Färsk pizzadeg med surdeg och färdig pizzasås. Så gott som redan klart!

Mixad pizzasås, mozzarella, lagrad ost, lök, tomater och champinjoner...

Bottnen blev aningen för tjock den här gången men gott nog ändå!


Stavningen på sjyst. Rätt eller fel? Googla och kolla. Som med så många andra ord tror jag att jag vet och har rätt, men så kollar jag och ofta är flera olika stavningar ok.

Till sist vill jag lägga till att det här inlägget är totalt osponsrat. Jag har inte fått varuprover och blivit ombedd att testa och blogga om dem vilket är ganska vanligt. Om jag hittar bra produkter tipsar jag gärna om dem, så enkelt är det.

20 kommentarer:

  1. Pizzadegen låter helt klart intressant, vad var det för fabrikat?

    /Camilla J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer inte ihåg tyvärr. Degen låg i en färdig klump i en påse och inte i nån platt förpackning. Genomskinlig plast med grön färg på. Ursäkta att jag inte vara mer specifik än så... Hoppas du hittar den!

      Radera
  2. Helt rätt. Pizza ska ju gå snabbt att laga! Vi köper också ofta färdig deg. Det finns bra sådan på Cajsa Warg. Visste inte att det också fanns i "vanliga" affärer också - intressant! Som sås har jag börjat tycka att en uppkryddad variant av tomatpuré av god kvalitet blir allra bäst. Vill ha tomatsåsen ganska torr så att den inte blöter upp pizzan. Däremot måste jag säga att en pizzasten, eller vilken platt sten som helst som är platt nog för ugnen, verkligen gör skillnad. Sedan kör man på toppvärme med grillelementet i ugnen - klart på ca 6 minuter och bättre än på den bästa pizzeria. Det enda som möjligen är aningen godare är någon av stans allra bästa vedugnspizzor, som ju har en liten grillsmak från veden också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju flörta lite med pizzabagaren på hörnet också och köpa loss ett par degklumpar för en billig penning. Har inte testat med pizzasten ännu men om du säger att det blir bättre av det så ska jag göra det :-)

      Radera
  3. Jag fick lära mig i skolan att sjyst stavas schysst men har också lärt mig på senare år att flera stavningar är tillåtna. Halvfabrikat tycker jag också är tillåtet! Herregud man måste ju få tid till lite annat:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det jobbigt när man måste lära om :-) Jag har också använt schysst ända sedan skoltiden. Men ändå bra med en tillåtande värld, oavsett om det handlar om stavning eller halvfabrikat!

      Radera
  4. Menar du på fullaste allvar att du jonglerar med pizzadegen i luften, så där som pizzabagarna gör?! Jisses, så häftigt!
    Pizzadeg på surdeg i affären har vi inte sett, kanske för att vi inte kollat efter det. Är det Zetas precis som såsen, eller är det något annat märke? Kanske har den inte kommit till småstäderna än:) Hämtat pizza har vi inte gjort på år och dar, det finns helt enkelt ingen pizzeria i stan som gör tillräckligt goda pizzor. Men när vi är bortresta brukar vi alltid passa på att kolla på nätet efter bra pizzerior och passa på då istället.

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nja. Jag gjorde inte riktigt så men det känns som att degen går att hantera på det sättet, den håller ihop väldigt bra :-) Märket har jag tyvärr inte koll på men det tog tid innan det hittade till min affär som ändå är en stor och central butik i Stockholm av det mer kända slaget. Snart så, kommer det säkert till er också :-)

      Kramar!

      Radera
  5. Spill it, vad var det för märke på degen? Det finns alldeles utmärkta halv- och helfabrikat tycker jag. Färsk tortellini är (nästan) en basvara här hemma. Har även hört att det kan gå och köpa loss en bit deg från pizzerior vilket låter som en bra grej!
    Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, jag kommer ju inte ihåg märket! Genomskinlig plastpåse med grön färg och med degklumpen i. Ligger på samma ställe som smördeg och sånt i butiken, om den här degen skulle finnas i sortimentet. Sorry.... Färsk och fylld pasta är toppen, jag håller med. Har faktiskt inte provat köpa loss deg från pizzabagaren ännu men jag tror nog att jag skulle få göra det. Så trevlig som jag är :-)

      Stor kram tillbaka!

      Radera
  6. Jag kör också med färdig deg eller rent av mix till att göra deg ibland. Det är klart att det blir godast att göra degen själv, men det kräver lite mer planering också. Barnen gillar även att använda de tjockare tortillabröden till pizzabotten. Jag måste spana efter pizzadegboll i grön förpackning helt enkelt. Kan det ha varit Sara Lee?
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. POP BAKERY heter märket. Jag kollade i affären när jag var där senast. Har också provat tortillabröden och de funkar också bra! Som vanligt är jag och barnen överens :-) Kram!

      Radera
  7. Ser bara helt underbart gott ut!

    //hundredkitchenstories.blogg.se

    SvaraRadera
  8. Vad toppen att kunna köpa färdig deg, himla skönt de dagar då man är riktigt trött men ändå är supersugen på hemlagad pizza!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Och det är så bra att kunna lägga på precis det man själv vill.

      Radera
  9. Visst är bra halvfabrikat möjliga! Man får vara beredd att betala lite bara :) Jag vill rekommendera att titta in till närmsta pizzabagare och fråga om man kan få köpa en klump deg hem - riktigt bra en trött fredagskväll. Då kan man köpa med en burk pizzasallad också!

    Och stavningen där, ja... Jag stavar det schysst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara värt några kronor extra ibland :-) Ska flörta lite med min pizzabagare och köpa med ett par klumpar hem, man kan ju frysa in dem också. Jag har alltid stavat schysst som du också, det roliga (även om man som jag är språknörd) är att det blir vanligare och vanligare med flera alternativ som är "tillåtna". Frustrerande ibland :-)

      Radera
  10. Vi använder både hel- och halvfabrikat lite då och då - senast idag när jag använde färdig wokmix. Inget fel med det tycker jag, ibland är det skönt med lite genvägar!

    SvaraRadera