måndag 3 februari 2020

Ugnsbakat, färserat helt blomkålshuvud Recept med fulbilder. Gjorde så här för att kunna dela receptet på enkelt sätt via Facebook där det efterfrågats.

1 stort blomkålshuvud
Färssmet (den du brukar använda till dina köttbullar - använd 400-500 g färs)
Ströbröd
Smör
2 dl (visp)grädde

Ta bort alla blad runt blomkålshuvudet, behåll stocken så att huvudet håller ihop. Du kan kapa stocken så mycket det går utan att buketterna lossnar.

Koka blomkålshuvudet i lättsaltat vatten tills det har mjuknat nästan helt (använd provsticka). Räkna med 15-20 minuter beroende på hur stort huvudet är.

Låt rinna av. Behåll gärna vattnet att koka potatisen i. Salta ev mer innan du kokar potatisen.

Gör den färssmet du brukar använda till köttbullar. I min använder jag finhackad gul lök, nötfärs (köttfärs går bra), soja, sirap, vit- och svartpeppar, salt, ägg. Jag hade i lite grädde också så att färsen blir lite lösare än vanligt.

När blomkålshuvudet har svalnat, fördela färssmeten över hela. Använd händerna. Det är det allra lättaste sättet för att få färsen på plats hela vägen runt.

Strö över ströbröd över hela blomkålshuvudet.

Lyft över blomkålshuvudet i en smörad gryta alt. traktörpanna som inte är för stor i omkrets.

Hyvla smör och täck blomkålshuvudet runt om.

Baka i ugnen på 200 grader ca 30-40 minuter. Känn efter så att blomkålen är mjuk och akta så att ytan inte bränns. Tillagningstiden beror helt på blomkålens storlek.

När det är klart, ta grytan/traktörpannan ur ugnen. Häll i grädden i skyn som samlats i botten och rör om.

Servera direkt ur grytan/traktörpannan med kokt potatis, tomatklyftor, inlagd gurka och ev. svartvinbärsgelé eller lingonsylt/rårörda lingon. Sånt som passar till husman.


Blomkålshuvudet har svalnat och färssmeten är fördelad runt omTa osthyveln och hyvla kylskåpskallt smör och fördela över hela blomkålshuvudetUgnsbakat, grädde i skyn och man ser den goda blomkålen i genomskärning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar