måndag 10 juli 2017

Ostiga omelettmuffins med spenat och tomat


Smått men gott! Och man kan ju (lätt) äta flera av dessa miniomeletter. Perfekt till lunch eller enklare middag, och som ett inslag på en frukostbuffé eller till brunch. Använd stora muffinsformar och ställ i en muffinsplåt så att de får stöd. 

Mycket av smaken kommer från mjuk ost (ja, särskrivet ska det vara - inte mjukost) som läggs i botten tillsammans med fräst babyspenat innan omelettsmeten hälls över. Så här avgör du själv lite grand vilken karaktär du vill ha på dina omeletter. I dessa hamnade fransk Delice de Bourgogne men det funkar även med Taleggio, Camembert eller varför inte getost?

Förutom ost och spenat petade jag även ner ett par halvor körsbärstomater och så toppade jag med riven parmesan. Kände direkt att knaperstekt bacon till dessa miniomeletter skulle passa perfekt och den känslan bekräftades :-)

Omeletterna är goda att äta varma, ljumna och även kalla. Smidigt och gott att ha i kylen som ett snabbt och hyfsat nyttigt mellanmål, tycker jag!

6 omeletter
4 ägg
4 msk mjölk
Salt och svartpeppar
6 bitar ost av valfri sort (som smälter bra)
6 körsbärstomater, halverade
Några rejäla nävar färsk babyspenat (ca 30 g)
Smör
Parmesan, riven (eller annan ost som blir god att gratinera)

Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra efter egen smak. Fräs babyspenat i lite smör, kort och snabbt på ganska hög värme. Lägg en bit ost samt babyspenat i botten av varje muffinsform. Fördela äggsmeten ovanpå. Peta ner två tomathalvor i varje form. Toppa med riven ost och ställ in i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter.

Servera med knaperstekt bacon!
Snart är det dags för semester och då hoppas jag på gott om tillfällen att prova nya recept, på och kring grillen. Kanske i ett nytt utekök, på en murrikka eller något annat spännande. Eller på helt vanligt sätt i ugn och på spis i stugköket. Drömma går ju :-)

Vad det blir på semestern tar vi lite som det kommer. Det ska bli väldigt skönt att få vara helt lediga.  Det är inte vad vi gör som är viktigt, utan att vi får göra det tillsammans.


1 kommentar: