tisdag 31 maj 2011

Pastalåda med bacon, tonfisk och tomater


Pastagratänger i alla former är bland den bästa maten att ha i matlåda. Fram med en gaffel bara och sleva i sig. Så även kvällens variant med bacon och tonfisk (!) Jag var något skeptisk till kombinationen men det blev riktigt bra. Kokt pasta blandades med knaperstekt bacon i en form och toppades med tomatskivor. Ovanpå det en bottenredd gratängsås med mellangrädde, mjölk, ost, gul lök, persilja och tonfisk - kryddad med salt, svartpeppar, vitpeppar och cayennepeppar. Gratineras 15-20 minuter och se'n är det klart.

Till ca 6 portioner
400 g kokt pasta
2 paket bacon
2 burkar tonfisk i vatten
2 gula lökar
2,5 dl mellangrädde
5 dl standardmjölk
4 msk flytande smör/rapsolja eller vanligt smör
3 msk vetemjöl
2 dl riven ost (förslagsvis prästost)
2 ägg
Salt, vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar
5-6 tomater
Hackad persilja

Gör så här:
  1. Koka pastan, spola med kallt vatten och låt rinna av.
  2. Hacka den gula löken och fräs mjuk i lite smör/rapsolja.
  3. Fräs bacon knaprigt och dela i mindre bitar.
  4. Häll vattnet av tonfisken och fördela till små bitar.
  5. Hacka persiljan.
  6. Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet.
  7. Späd först med mellangrädden och låt koka upp - vispa hela tiden så att det inte bränns vid i botten.
  8. Späd med mjölken till lagom tjock konsistens. Inte för tjockt - osten tjockar till - och inte för löst.
  9. Krydda med salt, vitpeppar, svartpeppar och lite cayennepeppar.
  10. Ta kastrullen av värmen och rör ner osten. Rör om tills osten har smält.
  11. Tillsätt den stekta gula löken och tonfisken i små bitar. Rör om till jämn konsistens på gratängsåsen.
  12. Blanda ner två ägg också så blir det extra fin färg på ytan.
  13. Blanda den hackade persiljan i såsen men spara lite grand till garnering.
  14. Smörj en form och fyll med pastan. Blanda med baconbitarna.
  15. Skär tomaterna i ganska tjocka skivor och fördela över pasta och bacon.
  16. Häll till sist gratängsåsen över och gratinera i 15-20 minuter på 225 graders värme.
  17. Ta ut formen och strö över lite hackad persilja.
  18. Servera eventuellt med färska tomatklyftor. Och så hårt bröd förstås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar