Pastagratänger i alla former är bland den bästa maten att ha i matlåda. Fram med en gaffel bara och sleva i sig. Så även kvällens variant med bacon och tonfisk (!) Jag var något skeptisk till kombinationen men det blev riktigt bra. Kokt pasta blandades med knaperstekt bacon i en form och toppades med tomatskivor. Ovanpå det en bottenredd gratängsås med mellangrädde, mjölk, ost, gul lök, persilja och tonfisk - kryddad med salt, svartpeppar, vitpeppar och cayennepeppar. Gratineras 15-20 minuter och se'n är det klart.
Till ca 6 portioner
400 g kokt pasta
2 paket bacon
2 burkar tonfisk i vatten
2 gula lökar
2,5 dl mellangrädde
5 dl standardmjölk
4 msk flytande smör/rapsolja eller vanligt smör
3 msk vetemjöl
2 dl riven ost (förslagsvis prästost)
2 ägg
Salt, vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar
5-6 tomater
Hackad persilja
Gör så här:
- Koka pastan, spola med kallt vatten och låt rinna av.
- Hacka den gula löken och fräs mjuk i lite smör/rapsolja.
- Fräs bacon knaprigt och dela i mindre bitar.
- Häll vattnet av tonfisken och fördela till små bitar.
- Hacka persiljan.
- Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet.
- Späd först med mellangrädden och låt koka upp - vispa hela tiden så att det inte bränns vid i botten.
- Späd med mjölken till lagom tjock konsistens. Inte för tjockt - osten tjockar till - och inte för löst.
- Krydda med salt, vitpeppar, svartpeppar och lite cayennepeppar.
- Ta kastrullen av värmen och rör ner osten. Rör om tills osten har smält.
- Tillsätt den stekta gula löken och tonfisken i små bitar. Rör om till jämn konsistens på gratängsåsen.
- Blanda ner två ägg också så blir det extra fin färg på ytan.
- Blanda den hackade persiljan i såsen men spara lite grand till garnering.
- Smörj en form och fyll med pastan. Blanda med baconbitarna.
- Skär tomaterna i ganska tjocka skivor och fördela över pasta och bacon.
- Häll till sist gratängsåsen över och gratinera i 15-20 minuter på 225 graders värme.
- Ta ut formen och strö över lite hackad persilja.
- Servera eventuellt med färska tomatklyftor. Och så hårt bröd förstås!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar