tisdag 31 maj 2011

Massaka (mammas moussaka)


Mamma bjöd på sin potatismoussaka utan aubergine i helgen och den blir verkligen jättegod - när den väl blir färdiggräddad :-) Den tog en himla tid på sig att bli klar den här gången så vi kan väl utan att avslöja för mycket om middagstiden säga att det blev en väldigt kontinental middag. Väl värd att vänta på ska tilläggas.

Jag kommer inte att gå in i detalj på detta recept för ni vet hur det är. Man har sin favoritköttfärssås som blir en alldeles utmärkt bas. Så använd den men se till att den är riktigt såsig och inte så fast. i med mer krossade tomater t.ex. Mamma har olika sorters paprika i sin och det fräschar upp smaken på ett fint sätt. 

Potatis skalas och skivas. Läggs i smord ugnsform i ett lager. På med köttfärssåsen. Mer potatis och köttfärssås. Ett sista lager potatis och överst en ostsås. Ostsåsen gör du av en bechamel som du bottenreder eller så gör du som mamma och toppreder vätskan genom att vispa i mjöl innan uppvärmning. Ta mjölk eller matlagningsgrädde eller en blandning av grädde och mjölk. Smaksätt med salt och peppar. Sist vänder du ner riven ost som får smälta ner. Så här gör jag min ostsås.

Massakan gräddas sedan i ugnen på ca 200 grader tills potatisen är mjuk och det kan ta allt från trettio minuter till över en timme. Använd helst mjölig potatis som suger åt sig bättre och blir färdig fortare. Gott med enkel grönsallad till dressad med vinägrette och färska kryddor, bröd och smör.

Tack för maten, mamma!

Och hey - jag vet att dokumentationen av själva maten inte är den mest bildsköna men det blandas ju ändå i magen och där blir det verkligen inte snyggt :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar