tisdag 9 augusti 2011

Salsiccia med grov tomatsås, nötfärs, lök och champinjoner - mustigt gott till pasta!


Ljuvligt mustig och grov tomatsås som kokar ihop med salsiccia, nötfärs, champinjoner, rödvin, rödlök, chili, vitlök, tomatpuré och rosmarin - i ugnen! Lätt att göra också, bara att förbereda allt och sedan ner i samma form innan det ska in i ugnen ungefär 30 minuter. Det är visserligen en del ingredienser att ta hand om så det är inte gjort i ett nafs men vem bryr sig när det bästa som finns är att stå i köket och pula :-) Salsiccia är en italiensk fläskkorv smaksatt med vitlök och andra smaker som kan variera, t.ex. med paprika. Jag hade turen att hitta denna läckerhet på lilla ICA. Salsiccia är en s.k. råkorv så jag tog bort fjälstret och använde köttet inuti som håller ihop jättebra. Med pasta och en driva riven parmesan så smakade detta minst sagt jäkligt gott! Rejält och rustikt italienskt.

4-5 portioner
300 g salsiccia (fyra små korvar), - utan fjälster skuren i småbitar
300 g nötfärs
2 röda lökar - grovt hackade
3 vitlöksklyftor (valfritt) - finhackade
1 röd chili, t.ex. spansk - urkärnad och finhackad
600 g körsbärstomater, gärna Romantica på kvist
12 champinjoner - skivade
1 kvist rosmarin
Svartpeppar och salt
Olivolja
1 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1 dl vatten
Parmesan eller pecorino
Pasta

Gör så här:
  1. Bryn salsciccian i lite olivolja. Lägg över i en stor ugnsform.
  2. Bryn nötfärsen och dela den lite slarvigt så att den blir grov. Krydda med svartpeppar och salt. Lägg över i formen.
  3. Fräs champinjonerna i lite smör tills de får fin färg. Krydda med lite svartpeppar. Lägg över i formen.
  4. Fräs lök, vitlök och chili i lite olivolja en kort stund. Lägg i de hela tomaterna och rosmarin. Låt fräsa i ca 2 minuter. Slå på rödvinet, tillsätt tomatpuré och socker. Låt fräsa lite till och häll sedan över allt i formen.
  5. Häll även i 1 dl vatten och ställ sedan in formen på 200 grader i ungefär en halvtimme, ungefär den tid det tar för pastavattnet att koka upp, pastan att koka färdigt och att röja köket ungefär. Täck formen med folie.
  6. Efter halva tiden, mosa till körsbärstomaterna lite grand så att de såsar till röran. Tillsätt ev lite mer vatten om det blir för tjockt. Smaka av med svartpeppar och salt.
  7. Servera med kokt pasta och riv över parmesan eller pecorino.
En del av godsakerna som samsas i ugnsformen; salsiccia, tomater, rödlök, chili och rosmarin.

Så här läcker ser salsiccian ut när fjälstret är bortskalat... Jag ska testa att blanda det i en vanlig köttfärssås nästa gång.

Formen fylls på vartefter med allt gott innan den ska in i ugnen.

En gyllene regel i mina två små kök - allt med tomat i ska även tillsättas en gnutta socker.

Att låta tomatpurén fräsa med en stund i pannan gör att den smakar så mycket bättre!

Allt är klart och på plats i formen - dags att ställa in i ugnen!

Lite ost på toppen och klart att äta!
Jag serverade grönsaker dressade med mosad fetaost, olivolja och pressad citron.
Här är receptet >




4 kommentarer:

  1. Ja Lotta till midda åt vi din Mors super goda kålpudding. Alla åt med god aptit och tyckte det var görgott. Jag har gjort kålpudding tidigare men inte så här god. Nu har jag fått det rätta receptet och är tacksam för det. På torsdag ska jag göra din mors goda skinkstek och till helgen pizzan du gav recept på. Hälsa Mor för hennes supergoda husmans en riktig höjdare och uppskattat.Åsa

    SvaraRadera
  2. Hej Åsa! Det är hur kul som helst att höra att recepten används och faller väl ut :-) Lovar att hälsa mor att hennes beprövade husmansrecept går hem. Tack snälla för all positiv respons.

    SvaraRadera
  3. I morgon skulle vi ha lite middasgäster men det blev inte av. Så skinksteken får vänta tills dom har tid att komma på midda. Idag blir det kålpudding som blev över från igår. Jag kommer också att göra pressgurkan det glömde jag att göra. Alla husmans recept som du lagt ut har jag sparat + mycket annat gott du har här på bloggen.Ha en bra dag Åsa.

    SvaraRadera
  4. Pressgurka till blir pricken över i :-) Tack, detsamma Åsa!

    SvaraRadera