fredag 15 april 2011

Fläskfilégryta med ris (kreolsk)


Här ett recept på kreolskans gryta, en klassiker från 1970-talet som fortfarande lever kvar. Och det är inte så konstigt. Det går snabbt och lätt att laga till och det är verkligen jättegott. En gryta som bara vinner på att serveras dagen efter men smakar förstås bra à la minute också. Det är trevligt med en gryta som inte behöver koka FLERA TIMMAR tycker jag, men som ändå verkligen känns som en gryta.

Både jag om Mannen kom på när vi åt och njöt att den nog inte skulle bli sämre av ett gäng hela konserverade champinjoner. Jag hoppas att det inte är att häda med ett så klassiskt recept men jag kommer nog prova det nästa gång. Att inte använda den hederliga gula löken känns lite ovant men när jag tänker efter förstår jag att den faktiskt inte har i den här grytan att göra. Den handlar om syra och lök ger sötma.

Jag vänder fläskfilén i mjöl innan jag steker på den av den enkla anledningen att mjölet därmed reder såsen. Eftersom jag har smakat mig till mängden syltlök och gurka är det svårt att avgöra mängd i vikt. Låt dina smaklökar avgöra. Dock är mängden lag från båda burkarna som anges i receptet ett minimum. I originalreceptet ska även oliver ingå men se det gillar ingen av oss i familjen så det är struket. Detsamma gäller mejram. No mejram. Do as you like!

Till fyra portioner:
1 (stor) fläskfilé, skivad
Vetemjöl
Smör/rapsolja
2 kabanosskorvar, skivade
2 röda snackspaprikor (kallas ibland även snackspaprika), strimlade
40 syltlökar +  2 msk av lagen
Samma mängd inlagd smörgåsgurka som syltlök + 2 msk av lagen
5 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk soja
Mjöl, salt och svartpeppar

Platta till köttskivorna lite grand. Salta och svartpeppra och vänd sedan i mjöl på en tallrik. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Stek köttet på hög värme på båda sidor. Lyft ur stekpannan till en gryta. Fräs korven snabbt i stekpanna utan extra fett - vänd en gång så att den får fin färg på båda sidor. Låt den göra sällskap med fläskfilén i grytan. Fräs sedan paprikastrimlorna lite snabbt och lägg i grytan med fläskfilé och korv. Tillsätt grädde, soja och svartpeppar efter smak.
Förbered riset (koka upp vatten, salta och tillsätt riset).
När riset har kokat upp - hetta upp grytan/pannan så att den får sjuda samtidigt som riset kokar klart. Då hinner den reda sig. Smaka av grytan vartefter med salt och lag från syltlök och gurka.
Under tiden riset kokar och grytan sjuder, mät upp syltlök och gurka. Skär den skivade gurkan i lite mindre bitar (eller behåll originalstorleken om du gillar stora bitar).
När ett par minuter återstår till deadline - tillsätt syltlök och gurka i grytan/pannan. Servera med det kokta riset och eventuellt lite extra soja på om du gillar det (det gör jag!)


Lite mjöl på köttet innan det steks gör redningen enkel.


Jag steker på kabanossen innan den åker ner i grytan. God hetta!



Fläskfilén och korven är stekt på båda sidor och väntar på nästa kompis i grytan, paprikan.



Ljuvliga smaker från inlagda godsaker; syltlök och smörgåsgurka. Glöm inte lagen!



Från början gjorde jag kreolskans gryta med vispgrädde.
Nu med matlagningsgrädde and never going back. Det blir gott och fylligt ändå.



Bild tagen innan jag förstör med extra svart soja som jag älskar att hälla på risrätter!




2 kommentarer:

  1. Härligt inspirerande blogg med läckra recept och bilder. Den här lägger jag bland favoriterna.
    Känner du för det kan vi byta länkar.
    Jag finns på http://ensaligsoppa.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Hey Bladh!

    Dig har jag kikat på via Andys länklista! Gillar det du gör även om jag inte har samma driv och engagemang som du har - du får bli min inspiration! Lägger till dig som favorit hos mig.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera