tisdag 29 mars 2011

Potatisfrittata med lök, bacon och tomat

I kylen fanns ett gäng kokta potatisar som jag inte ville slänga. Tänkte att de kunde användas till en frittata och så blev det. Grönsakerna man har i kan varieras men lök och tomat är aldrig fel. Jag valde att göra frittatan i ugnsform och att gratinera den med lite västerbottenost. Gott och mäktigt även om M tyckte att det inte var tillräckligt "köttigt". Lite bacon räcker inte så långt när man tränar mycket. Men protein är det dock gott om tack vare äggen i smeten. Det skulle säkert funka att servera lite god korv till frittatan om man vill öka på proteinet. Detta är ingen bildskön mat. Jag försökte få till så aptitliga bilder som möjligt. Ni får helt enkelt lita på mig när jag säger att smaken är det i alla fall inget fel på. Servera gärna med en sallad med mycket grönsaker så känns det lite nyttigare. Det här är ganska bastant mat...

3-4 portioner
  • Ca åtta kokta potatisar
  • 3 dl mjölk
  • 6 ägg
  • Salt och svartpeppar
  • Smörjmedel till formen och stekning av lök
  • 1-2 paket bacon, det man föredrar
  • 1 gul lök
  • En näve körsbärstomater
  • Ca 1 dl riven ost

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär potatisen i lagom stora bitar och lägg i den smorda ugnsformen.
  3. Skiva löken i kvartar och stek lätt i lite fett. Lägg ovanpå potatisen.
  4. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och svartpeppar
  5. Stek bacon knaprigt och skär i små bitar till strössel eller i mindre bitar. Lägg i formen.
  6. Häll äggsmeten i formen och peta i tomaterna.
  7. Ställ in i ugnen ca 10 minuter så att smeten börjar stelna.
  8. Ta ut och strö över osten. Ställ in i ugnen ytterligare ca 10 minuter tills osten har smält och har fått fin färg.





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar