onsdag 25 maj 2011

Köttfärssåsens andra liv, som en pastagratäng med zucchini och röd lök


Idag tog jag tillvara på en del av köttfärssåsen och använde i en pastagratäng. Jag brukar göra pastagratäng med överbliven köttfärssås som blir lite olika från gång till gång beroende på vad jag råkar ha hemma att piffa upp med. Den här gången fanns det en zucchini och röd lök men jag hade lika gärna även kunnat peta i champinjoner och tomater. Något grönt i form av örter som basilika eller smakrik ruccola hade nog också passat. Men det här räckte bra och blev riktigt gott. Pasta, köttfärssås, grönsaker och ostsås blandas i en form och gratineras. Svårare än så är det inte. Får se vad det blir i nästa pastagratäng!

Till en JÄTTEFORM med minst 6 portioner
400 g pasta
Ca 4 dl köttfärssås
1 zucchini
2 röda lökar
5 dl standardmjölk (eller matlagningsgrädde om du vill ha det lite krämigare ändå)
3 msk vetemjöl
3 dl riven smakrik ost
Flytande smör/rapsolja
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Olivolja

Gör så här:
  1. Koka pastan tills den är nästan färdig - den ska tillbringa en stund i ugnen där den blir helt klar.
  2. Häll av pastan, blanda med lite olivolja och svartpeppar.
  3. Skär det fasta köttet på zucchinin i långa strimlor med osthyvel tills du kommer in till det allra mjukaste - det går inte att hyvla så det använder jag inte här. Låt strimlorna koka med pastan ungefär de sista 3 minuterna. Ställ pasta och zucchini blandat med olja och svartpeppar åt sidan så länge.
  4. Skiva rödlökarna i halvmånar. Fräs i flytande smör/rapsolja. Sockra lätt och stek tills de får fin färg. Ställ åt sidan.
  5. Smält flytande smör/rapsolja (ca 2 msk) i en kastrull. Vispa ihop med mjölet. Var beredd att direkt späda med mjölk och vispa nu regelbundet. Vartefter såsen tjocknar när den blir varm - tillsätt mer mjölk i omgångar - låt koka upp - vispa - fyll på med mjölk osv tills du har haft i all mjölk. Låt småkoka en liten stund medan du fortsätter vispa. Krydda med lite salt och vitpeppar. Ta sedan kastrullen från värmen och ha i den rivna osten. Rör om tills osten har smält.
  6. Värm upp köttfärssåsen så går det lättare att blanda den med pastan.
  7. Lägg pasta, zucchini och röd lök i en smord ugnsform. Krydda med svartpeppar. Blanda i köttfärssåsen och fördela jämnt i formen och platta till.
  8. Häll över ostsåsen och ställ in i ugnen ca 20 minuter på 225 grader till fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar