fredag 6 maj 2011

Lyxig spagetti carbonara med prosciutto


Carbonara gör jag lite då och då. Älskar sältan av parmesan och bacon som jag brukar använda och det krämiga från äggen. Den här gången valde jag att lyxa till det genom att byta ut bacon till prosciutto och det blev väldigt lyckat. M som är min främsta kritiker lovordade det knapriga och salta som skinkan tillförde. Mindre fett brukar ju inte heller skada, speciellt som det är både grädde (mellan) och mycket parmesan i carbonaran. Prosciutton torkade jag i ugnen drygt fem minuter på 200 grader innan jag klippte den i bitar. I min carbonara har jag alltid en hackad gul lök också som jag fräser på lite lätt. Mycket svartpeppar ska det vara också. Något salt förutom i pastavattnet behövs inte. Spara lite av kokvattnet innan du häller av spagettin så kan du använda det till att späda carbonaran om den skulle bli alltför tjock. Jag använder hela ägg och inte bara äggulor.

4 portioner
2 paket prosciutto crudo, drygt 20 skivor
1 gul lök
Olivolja att fräsa löken i
2 dl riven parmesanost (rivet på finaste sidan gör att den smälter lättare i såsen)
3 ägg
2,5 dl mellangrädde
Spagetti för fyra portioner

Gör så här:
 1. Lägg prosciutton lite omlott på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen lite drygt fem minuter på 200 grader. Ha koll så att de inte bränns. Klipp eller skär skinkan i bitar och ställ åt sidan så länge.
 2. Hacka en gul lök och fräs i olivolja tills den blir genomskinlig. Ställ åt sidan.
 3. Riv 2 dl parmesanost. Blanda i en skål med äggen och grädde. Krydda med massor av svartpeppar. Rör om och ställ åt sidan.
 4. Koka spagettin al dente. Börja kolla konsistensen ett par minuter innan angiven koktid är slut.
 5. När pastan kokat färdigt, lyft upp en dl av kokvattnet och ställ åt sidan för ev spädning.
 6. Häll av vattnet och blanda ner prosciutto och lök.
 7. Blanda sedan med ägg-, ost- och gräddblandningen tills osten har smält.
 8. Om det känns för tjockt, späd med lite av kokvattnet.
 9. Mal över lite extra svartpeppar, garnera med parmesanflagor och servera!

Wikipedia säger:
"Prosciutto är det italienska ordet för skinka, men används i svenskan som beteckning för lufttorkad skinka, framför allt från Italien. Ordet kommer av latinets 'perexsuctum' som betyder 'som har torkats ut'. Prosciutto betyder i Italien bara ”skinka” och avser inte särskilt denna speciella tillredning. Den torkade skinkan heter på italienska prosciutto crudo, rå skinka, och kokt skinka heter prosciutto cotto. Processen att lufttorka skinka tar mellan 9 och 18 månader."

2 kommentarer:

 1. Näe, det här receptet måste jag snabbt glömma att jag sett. Vad synd, sa sonen, att man inte kan äta Carbonara varje dag. Läskigt gott med lite finare skinka istället för bacon. Tack! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Det skulle bli bra dyrt med finskinka varje gång :-)

   Vassego! Nu blev jag själv sugen på att göra med lufttorkad skinka igen. Det var ett tag sedan...

   Radera