torsdag 9 juni 2011

Biff à la Lindström, klassisk färsbiff med rödbetor, lök och kapris - offentlig premiär 1862!


I torsdags var det pappas tur att laga middag och då plockade han fram en riktigt bra kokbok som lätt glöms bort, Bonniers stora kokbok med underbara beskrivningar, bra tips på variationer, härligt pedagogiska recept och lite kuriosa. Läs bara här, taget rakt av innan beskrivningen av receptet:
"Biff à la Lindström skapades av Maria Kristina Lindström i Stockholm. I sin affär sålde hon biffarna som skulle bli en klassiker i svensk husmanskost. 1862 serverades rätten första gången offentligt, på Hotel Witt i Kalmar. Biffarna ska vara ljusröda och saftiga inuti. För att få det rätta resultatet bör färsen inte blandas förrän precis innan tillagningen, och biffarna ska göras stora - små biffar är alltid svårare att steka. Servera Biff à la Lindström med strimlad isbergssallat och stekt potatis. Vill man göra rätten lite extra festlig kan man servera den med örtsmör, t.ex. ansjovissmör, olivsmör eller persiljesmör."
När pappa lagar mat följer han receptet. Biff à la Lindström lagade han för länge sedan på en matlagningskurs han gick och han kom ihåg att det var gott. Nu missade han att ha i grädde i färssmeten (i receptet kallas den extra fin just för att det är grädde i) men jag kan lova alla - både kalorijägare och icke - att smaken blir fantastisk utan grädden. Biffarna blev jättesaftiga och perfekt kryddade. En liten genväg blev det genom färdigtärnad fryst potatis som stektes på. Vill man göra allt själv är det bara att skala och tärna sin egen potatis och sedan råsteka den. Det tar då lite längre tid. Men rätten kräver ändå sin tid och planering eftersom kokt, kall potatis ska användas i färsen (om man inte redan har det på lut i kylen förstås...). Det blev inte isbergssallad till utan inlagd gurka och det passade ljuvligt gott och bra ihop med biffarna och potatisen. Bra där, pappa!

Jag fortsätter med att återge beskrivningen från kokboken - då vet jag att det blir rätt eftersom det var så pappa gjorde - by the book! Matfett att steka i när det gäller husman kan inte vara något annat än riktigt SMÖR!

*
Ingredienser för fyra:
400 gram nötfärs
3 ägg
(1 dl grädde)
1-2 kokta kalla potatisar
1-2 inlagda rödbetor
1 gul lök
1,5 msk inlagd kapris
Salt och vitpeppar
Matfett att steka i

Bra redskap: (underbar information och hjälp i kokboken!)
Liten kniv, bunke, rivjärn, stekpanna, stekspade

Förberedelser:
Skala och hacka fint den kokta potatisen. Skala den gula löken och riv på rivjärnet. Låt rödbetorna rinna av och hacka dem fint. Tag upp kaprisen och hacka den. Mät upp 2 msk av löken, 2 matskedar av potatisen och 3 matskedar av rödbetorna. Blanda in alla ingredienserna i färsen och krydda med salt och peppar. 1 tesked salt och 1 kryddmått peppar ger en milt kryddad färs. Dela färsen i 4 delar och forma varje del till en ganska hög biff.

Tillagning:
Hetta upp matfett i stekpannan på hög värme. Stek biffarna 2-3 minuter per sida, de skall inte vara helt genomstekta. Servera omdelbart.

*

Och här bryter jag in, dvs servera med den stekta potatisen som du har förberett och tajmat så att biff och potatis är klara samtidigt. Med strimlad isbergssallad för att följa klassikern eller prova gärna pappas variant, med inlagd gurka och extra rödbetor till. Potatisen ska vara välsaltad och kryddad med svartpeppar. GRYMT GOTT!

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar