tisdag 28 juni 2011

Crème Brûlée med rabarber och lite jordgubbar vid sidan av

Sicken stavning på denna läckerhet! Jag kallar den härmed för CB så blir det lite enklare.. Denna CB med rabarber har M gjort förut så det blev en favorit i repris denna midsommar. Det brända och knäckiga locket smakar så gott ihop med det krämiga och lena inunder och så rabarber i botten.  Prova detta till dessert någon gång i sommar! Perfekt att förbereda och sedan bara göra klart det sista med bränningen inför serveringen. Receptet har jag rivit ur från Allt om Mat för ett tag sedan och arkiverat i makens "dessertpärm". Det är nämligen han som står för det söta efteråt när det är middag. En CB ska inte ha för tunt lock, tycker jag. Det ska verkligen låta "knäck" när man stöter till med skeden och hugger in. Så snåla inte med sockret inför bränningen.


Till åtta portioner behövs:
200 g rabarber
1 msk smör
1 dl strösocker

Till smeten:
2 st vaniljstänger
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1,5 dl strösocker
6 st äggulor

Bränningen:
4 msk råsocker


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150° och sätt in en ugnsplåt med vatten mitt i ugnen.
  2. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Fräs i smör med sockret i ett par-tre minuter tills de börjar mjukna. Lägg rabarbern i små ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl.
  3. Skåra vaniljstängerna och skrapa ut fröna med hjälp av en kniv.
  4. Blanda vaniljstång, vaniljfrön, grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt kallna.
  5. Rör samman socker och äggulor. Häll över gräddmjölken och rör om. Häll blandningen över rabarbern i formarna.
  6. Ställ formarna i vattenbadet i ugnen och grädda i ungefär en timme, tills brûléerna börjar stelna. De ska inte stelna helt och hållet, det gör de när de har kallnat.
  7. Låt brûléerna kallna innan du täcker över med plastfolie och förvarar i kylskåp till strax före servering.
  8. Strö råsocker över brûléerna och bränn dem med en gasbrännare tills sockret har smält och fått fin färg.
  9. Servera direkt med skivade jordgubbar till.

Rabarber i botten och lite skivade jordgubbar vid sidan av CB:n.
Så serverade min M denna dessert. Jättegott!


Snart dags för gräddning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar