lördag 18 juni 2011

Het chilikyckling och sval limesås


Kombinationen av den heta kycklingen och den svalkande limesåsen blir perfekt på tungan. Med lite ris till är måltiden komplett i mitt tycke. Väldigt lätt att tillaga och tar inte så lång tid heller. Kycklingen steks och kryddas, sedan tillsätter man krossade tomater, fräst rödlök och kidneybönor. Limesåsen är superenkel på lätt crème fraiche, pressad limesaft och lite socker. Gör den först så hinner den "sätta sig" i smakerna. Ställ in i kylen medan kycklingen och riset tillagas. Kycklingen kryddas med kryddmix för tacos. Jag valde "Extra Hot" med habañero och det kändes! Den som hellre kryddar själv kan använda t.ex chiliflakes, cayennepeppar, svartpeppar, ancho chili, paprikapulver och så salt och svartpeppar så klart. Jag tog inte hela påsen och det var väldigt klokt. Det blev hett så det räckte ändå. Limesåsen blev pricken över i så strunta inte i den. Servera gärna med finhackad rå rödlök. Jag fick lite över och testade. Jättegott! Annars passar en enkel tomat- och grönsallad bra till.

Kyckling till fyra portioner
4 kycklingfiléer
Olivolja
1 påse Tacokrydda
1 röd lök
1 burk krossade tomater
En gnutta socker

Limesås
1 burk lätt crème fraiche
1 lime
1 tsk socker

Gör så här:
  1. Börja med limesåsen. Blanda crème fraiche med saften från en pressad lime och sockret. Rör om och ställ i kylen så länge.
  2. Nu sätter du på riset för resten av tillagningen av kycklingen går fort! Om riset blir klart lite före är det bara bra så att det får ånga av ordentligt och bli torrt på rätt sätt.  När det har ångat färdigt, varmhåll med locket på om det andra inte hinner bli klart exakt i samma tid.
  3. Skölj och ansa kycklingfiléerna. Skär dem i mindre bitar.
  4. Hacka rödlöken grovt.
  5. Häll av och spola kidneybönorna under vatten. Låt rinna av.
  6. Stek kycklingbitarna i olivolja några minuter.
  7. Tillsätt den hackade rödlöken och låt den fräsa med några minuter.
  8. Häll över de krossade tomaterna och kidneybönorna. Låt småkoka en liten stund.
  9. Servera kycklingen med limesåsen och riset, gärna hackad rå rödlök eller sallad.
Utan krusiduller ser det ju oftast ut så här på tallriken hemma.
Medan jag duttar och försöker få till snygga upplägg som den glada amatör jag är
slevar Mannen upp maten rakt av. Och det ser faktiskt gott ut också tycker jag :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar