måndag 13 juni 2011

Pappas kinesiska fläskfilégryta med sötsur sås


Pappa bjöd på sin goda kinesiska fläskfilégryta i fredags och det var supergott som vanligt. Det här är ett av hans bästa recept, tycker jag. Han har sina säkra kort som han gärna återkommer till och vi klagar verkligen inte. Vi sa det i helgen, man måste ju inte pressa fram nya rätter på bordet hela tiden. Det finns ju klassiker av en anledning. De är goda som de är och man vet hur man lyckas. Otroligt lyxigt att få middagen lagad och bara slå sig ner vid dukat bord efter att vi hade kånkat möbler i den klibbiga värmen. TAAAAAAAAACK!

Det här behövs till fyra personer (och lite matlåda)
300 g fläskfilé
1 msk mjöl
Ca 1 tsk salt
Ca 1/2 tsk svartpeppar
3 msk flytande smör/rapsolja
1 burk hela champinjoner (funkar bättre här än färska)
1 liten skalad gurka i bitar
1 skalat äpple i klyftor (gärna Granny Smith)
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar

Till sötsur sås
Skyn från grytan + svampspadet
1,5 dl köttbuljong
1 msk honung
1 msk soja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk potatismjöl/maizena

Gör så här:

  1. Skär fläskfilén i oregelbundna bitar eller skivor - som du gillar bäst
  2. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd köttet i blandningen. Mängden salt och peppar lite på känn...
  3. Hetta upp fettet i en stekgryta och bryn köttet väl på alla sidor. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
  4. Fräs svamp, gurka, äpple och paprika i grytan i lite fett.
  5. Lägg tillbaka köttet i grytan. Lägg på lock och låt puttra ca 10 minuter.
  6. Vispa ihop potatismjölet med ca 1 dl svampspad.
  7. Blanda stekskyn, svampspadet och alla övriga ingredienser till den sötsura såsen och låt koka upp under omrörning. Smaka av med vinäger och soja.
  8. Servera grytan med kokt ris och den sötsura såsen vid sidan av att skeda över.


Grönsaker, svamp och äpple är förberett och klart.
Burkchampinjoner blir riktigt goda i den här rätten!


Simultanförmåga hos pappsen minsann! Köttet steks och den sötsura såsen är
parallellt förberedd medan grytan väntar på att fyllas.



Den här gången hoppade jag över att skvätta över soja också som jag brukar.
Och då blev det ännu godare! Smakerna från alla ingredienser kom fram bättre
och den sötsura såsen kom mer till sin rätt. No more soja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar