onsdag 15 juni 2011

Mammas köttfärslimpa med gröna burkärtor och pressgurka (utan press)


Mammas köttfärslimpa med kryddig smak av vitpeppar och massor av fin stekyta är bland det bästa jag vet. Med gröna burkärtor, pressgurka, kokt potatis och massor av sås till så njuter jag av varje tugga. Burkärtor ser ju inte så där jätteroliga ut i färgen och de smakar helt annorlunda jämfört med de knallgröna djupfrysta eller för all del färska ärtor. Men just den smaken passar så bra till mammas köttfärslimpa. Säkert eftersom jag har ätit det med burkärtor så långt tillbaka jag kan minnas så det hör liksom till. Ett annat måste som tillbehör är mammas pressgurka som visserligen inte pressas men det är inte nödvändigt. I stället för en stor limpa gör mamma två mindre. På det viset får vi fyra "snartar" som vi kallar det, dvs ändarna på köttfärslimpan som får extra mycket stekyta och dem vill vi gärna ha många av :-) Med två limpor blir det varsin snart om man är fyra vid bordet så slipper man slåss om godbitarna. Mamma gör sin köttfärslimpa i gjutjärnspanna i stället för i ugnsform och det ger extra fin yta. Glöm bara inte att handtaget är VARMT  när du ska ta ut pannan. Det är lätt hänt att få hjärnsläpp och glömma bort grytlapppen...

Till en liten köttfärslimpa, dubbla receptet och gör två så räcker det till 4-5 portioner:
Blanda ca 400 g köttfärs med en finhackad gul lök, 1 tsk soja, 1 msk sirap, 1 ägg, 2 msk ströbröd. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar - mer vitpeppar än svartpeppar.

Smörj en gjutjärnspanna och forma färsen till två limpor. Lägg i pannan och lägg några smörklickar på varje limpa. Ställ in i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter. Kolla och känn efter. Limporna ska inte vara för mjuka och köttsaften som sipprar ur om du använder sticka ska inte vara det minsta röd eller rosa.

När limporna är färdiga, ta pannan ur ugnen (med grytlapp!) och lyft över limporna på ett skärbräde så länge. Håll varma med lite folie över. Ta bort det mest brända i pannan och lägg i lite smör. Vispa ihop med skyn i pannan och bottenred med ca 2 msk mjöl. Håll varmt på spisen och späd redningen under omrörning vartefter med varmt vatten till lagom konsistens. Sila över vätskan till en kastrull och låt småputtra några minuter. Smaka av såsen med salt, soja och lite vitpeppar. Runda av med lite grädde för ännu mer smak om du vill.

Skiva upp köttfärslimporna och servera med kokt potatis, såsen, pressgurka och gröna burkärtor. Lite svartvinbärsgelé är också gott till.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar