lördag 16 juli 2011

Kålpudding med sommarmjäll vitkål, skysås och lingonsylt


Kålpudding på sommaren blir extra gott när vitkålen är mjukare i både smak och konsistens. Mammas kålpudding igår smakade fantastiskt gott. Jag äter kålpudding max två gånger om året, alltid hos mamma och pappa. Det är sådan husman som jag inte vill ge mig på att göra själv. Jag skulle aldrig få till det som mamma och bara bli besviken. Och så kan det ju få vara hennes grej. När jag och brorsan var små brukade hon göra sin kålpudding som mormor gjorde, kål i botten och på toppen med färsen emellan, så att vi lätt kunde ta bort kålen som vi inte tyckte om då. Vad är det med våra smaklökar när vi är barn egentligen? Numera hackar hon vitkålen och blandar den med färsen och det blir jättegott och saftigt. Mamma gör sin kålpudding med kokt ris men man kan även använda motsvarande mängd kokt och mosad potatis. Såsen gör man av buljongspadet som hälls av från ugnsformen blandat med grädde. Eller så häller man grädde över pudding och potatis direkt på tallriken i stället. JÄTTEGOTT!

Gör som mamma
Fräs all hackad kål i smör. Blanda ungefär en tredjedel med lite sirap och resten med färsen. Lägg kålen med sirap överst innan puddingen ställs i ugnen. Speciellt på vintern när kålen inte är lika mjäll är det bra att fräsa den först för att mjuka upp den och ge den mer smak.

8 portioner kålpudding
1 stort vitkålshuvud
800 g nötfärs
1 dl kokt och kallt ris
4 dl grädde (eller vatten)
2 gula lökar
2 ägg
Smör
Salt och vitpeppar
---------------------------
5 dl köttbuljong
2,5 dl grädde
  1. Hacka vitkålen och den gula löken.
  2. Blanda allt utom köttbuljong och grädde till en jämn smet. Använd ungefär 1 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar för en mild färs.
  3. Smörj en ugnsform och bred ut färsen i formen. Klicka över smör.
  4. Ställ in formen i nedre delen av ugnen på 225 grader och baka färsen i 35-40 minuter.
  5. Ta ut formen och häll över köttbuljongen, ställ in formen i ugnen igen.
  6. Ös färsen med buljongen var femte minut i 15-20 minuter.
  7. Ta ut formen när färsen är färdig. Häll av och sila spadet. Blanda med 2,5 dl grädde till sås.
  8. Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis, lingonsylt och ättiksgurka.

Kålpuddingen krymper en hel del i ugnen... Riktigt fin färg får den!

4 kommentarer:

  1. Man ska fräsa kolen i smör först och ha i sirap efter och blanda om. Glöm inte det! :) J.J

    SvaraRadera
  2. Vad är det för "kol" du pratar om? Aha, du menar kål :-) Du har rätt broder. Jag har lagt till detta i receptet nu. Tack för vakna ögon!

    SvaraRadera
  3. Kålpudding är ju bara så gott! :) Fin blogg du har!

    SvaraRadera
  4. Tack, Madeleine!
    Visst är det gott!
    Och mammas är alltid bäst förstås ;-)

    SvaraRadera