måndag 25 juli 2011

Pommes Anna på mitt sätt, Pommes Lotta då kanske...


Världens enklaste, och möjligen godaste, sätt att göra något med potatis som tillbehör till kött av något slag. I princip handlar det om att råsteka potatisen i ugn i stället för att göra det i stekpanna som både är tidsödande och tarvar en hel del smör. Visserligen ingår en rejäl bit smör även i det här receptet men det känns liksom inte lika flottigt när den steks i ugnen. Det är fint att lägga potatisskivorna i ett snyggt mönster omlott från kanten och inåt mitten på serveringsfatet. Vill man göra det extra snajdigt så varvar man tunna potatisskivor i portionsformar med lite bakplåtspapper i botten och serverar varje gäst sin egen potatisskål. I de flesta recept för Pommes Anna varvar man potatisskivorna med skivor av smör. Jag smälte smöret och blandade med potatisen i en bunke innan jag lade upp dem i en gratängform. En pajform är jättebra att använda. Eftersom vi bara var två personer som skulle äta så blev det bara ett lager potatis i min Pommes Anna, det räckte gott och väl. Potatisen fick då väldigt fin färg och blev knaprig och god. När man gör flera lager ska potatisen helst pressas ihop med en tyngd ovanpå under tiden i ugnen, så att potatisen liksom smälter ihop till en kaka att skära upp i bitar vid servering. Potatisens sällskap på tallriken den här gången bestod av färsbiffar med bacon och senap samt en marinerad prästostsallad med rädisor. Gott gott!

4 portioner
8 stora fasta potatisar
200 g smör
Salt och svartpeppar
  1. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan att svalna lite.
  2. Skala och skiva potatisen tunt, ca 3 mm.
  3. Blanda potatisskivorna med smöret i en bunke.
  4. Smörj en gratäng- eller pajform med lite smör.
  5. Lägg potatisskivorna omlott i formen.
  6. Salta och peppra mellan varje lager.
  7. Stek i ugnen på 225 grader i 30-50 minuter. Tiden beror på hur tjockt potatislagret är.

2 kommentarer:

  1. Allt ser jättegott ut, speciellt salladen, ost och rädisor, mina favoriter. Det här blir helgens mat!
    Hälsningar Therese

    SvaraRadera
  2. Vad kul att höra att du vill prova alltihop!
    Om du gillar ost så lovar jag att du inte blir besviken på salladen.

    Lycka till i köket!

    SvaraRadera