måndag 1 augusti 2011

Egen pytt i panna med stekt ägg och rödbetor

  

Om du har lite pannbiff eller köttbullar, kokt potatis, lök och några ägg på lut så är saken inte biff - utan pytt i panna! Så fick det bli denna lata dag i solskenet här på landet. Potatisen kokade jag efter frukost så den var kall och klar sedan länge. Och så fanns det ett par stora pannbiffar i kylen men det hade förstås gått lika bra med några köttbullar eller överblivna skivor köttfärslimpa. Man behöver inte kasta ner massor av olika saker i en pytt, typ korv och bacon också, för att det ska kunna kallas pytt i panna. För mig handlar det om att använda sådant som blivit över, skära det i små bitar och steka upp tillsammans med potatis och lök. Med stekt ägg och rödbetor till så är min bild av vad pytt i panna är komplett. Och så ett glas iskall mjölk till. Smakade mycket gott!

Till två rejäla portioner :
6 kokta kalla potatisar - med eller utan skal
2 stora pannbiffar
5 schalottenlökar
Smör att steka i
Salt och svartpeppar
Ägg och rödbetor

Dela potatisen och pannbiffarna i jämnstora bitar.
Hacka löken.
Stek på potatisen tills den är nästan färdig, dvs när den har fått fin färg och lite stekyta.
Stek på ganska hög värme från början, dra sedan ner värmen
Blanda i den hackade löken och en klick smör till.
Rör om så att löken också blir stekt.
Lägg i pannbiffarna i bitar och rör om i pannan tills allt är varmt och ser färdigt ut.
Stek ägg och servera pytten med skivade rödbetor.

Enkla förberedelser under enkla förhållanden. Med en bricka i knät under parasollet. Kunde varit värre...

Schalottenlök gav en fin smak på pytten. Det måste inte alltid vara gul lök...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar