tisdag 2 augusti 2011

Ost- och skinksnurror - sen tar vi midsommar!


Makalöst goda snurror/bullar med så mycket god fyllning att inget extra behövs i form av smör eller pålägg - allt finns ju redan i! Grädda och ät direkt eller spara i frysen och grädda när du blir sugen. De här småbröden gör man nämligen färdiga fram till gräddning, då fryser man in. Det är väldigt lyxigt att kunna plocka fram ett gäng till frukost och ställa fram nygräddade på bordet eller lagom till att soppan har kokat färdigt. Smakar nog bäst lite ljumna men funkar säkert även när de kallnat, t.ex. när man packar upp picknickkorgen!

De här godbitarna bakade jag första gången förra sommaren (kors i taket!). Receptet lät så enkelt att t.o.m. jag borde kunna fixa det, tänkte jag och det gick bra! Börja med degen så kan den jäsa medan du förbereder ingredienserna till fyllningen.

20 bröd
50 g jäst
3 dl kall mjölk
3 msk rapsolja
2 msk flytande honung
8 dl vetemjöl (give or take har jag lärt mig för att få "rätt" konsistens)
1 tsk salt
Ett uppvispat ägg till pensling innan gräddning

Till den supergoda fyllningen
250 g kesella naturell
1 msk dijonsenap
1/2 dl hackad rödlök
150 g riven västerbottenost
1 dl hackad persilja
200 g riktigt god rökt skinka i strimlor

Smula jästen i en bunke. Häll i kall mjölk och rör ut jästen tills det är slätt. Tillsätt övriga ingredienser till brödet (utom ägget till penslingen) och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Förbered ingredienserna till fyllningen. Blanda kesella, senap, lök, ost och persilja i en skål.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30 x 40 cm. Bred hälften av ostkrämen på respektive platta. Rulla ihop plattorna till en rulle - skär bort ändarna om de är lite ojämna. Skiva rullarna i 10 bitar vardera och lägg i bullformar

Ställ bullarna på en plåt eller skärbrädor. Täck över med duk och jäs ca 30 minuter. Ta bort duken och täck bullarna med folie. Ställ sedan in dem i frysen för att - just det - frysas in.

När bullarna ska gräddas, ställ ugnen på 225 grader. Ta ut det antal bullar du önskar och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Ställ dem på en plåt, pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 12-14 minuter.


Jäsning pågår...


Den goda fyllningen!



Bullar som frukostbröd - skiva rullarna och lägg ner i formarna... Pensla med ägg och grädda.



Gott är bara förnamnet.



Känner faktiskt att sommaren är här på riktigt nu. Inte bara runt tio grader utan snarare runt 20. Båtarna är igång och motorerna hörs över sjön. Att få sitta och njuta i solsken och värme på midsommar hör ju inte till vanligheterna. Var är kylan och regnet :-) Jag vet att det ska komma sämre väder men till dess tänker i alla fall jag njuta!

Önskar dig som läser en fin och bra midsommar eller helg om du inte firar midsommar. Hur som haver, tack för att du läser!


11 kommentarer:

  1. Oj, oj,oj! Det låter verkligen underbart gott. Och just att ta fram till frukost eller "kvällsmacka". Eller varför inte bjuda på som entrérätt för hungriga gäster! Jag fnissade lätt när jag läste punkt 11. "Frys in bullarna i ugnen". Hi, hi... J.J

    SvaraRadera
  2. J.J. Käre bror... Vilken tur att jag har min egen copywriter. Det som normalt är mitt dagliga jobb :-) Får väl skylla på att det är lätt att bli hemmablind. Tack för uppmärksamma ögon. Felet i beskrivningen är åtgärdat ;-) Du kommer definitivt få njuta av dessa helt sagolika munsbitar - vi har MASSOR i ugnen. Jag menar i frysen....

    Anonym: Underbart är ordet.

    SvaraRadera
  3. Ser jättegoda ut. Jag tycker att det verkar vara ett jättegott mellanmål till hungriga tonåringar också. Vad tror du om att frysa in de efter de är gräddade och ta fram och micra de lite?
    //Therese

    SvaraRadera
  4. Therese, det borde funka tycker man! Och gärna att de får bli lite varma i micron också, inte bara tina dem. Det är ju så klart ännu bekvämare att slippa pensla med ägg, köra igång ugnen och grädda bröden... Testa :-)

    SvaraRadera
  5. Det ser så himla gott ut:-)! Tror jag ska testa i helgen.

    SvaraRadera
  6. Hej Natalie!
    Du kommer inte ångra dig om du testar :-) Nu har jag tagit fram ett par bullar ur frysen flera gånger den här veckan och kom på att de smakar lika bra utan att pensla med ägg. Jag glömde bort det en gång och tyckte att färgen blev lite blek men smaken blir det inget fel på. Kan ju vara skönt att slippa slösa ett helt ägg varje gång man plockar ur några stycken för att grädda.

    SvaraRadera
  7. Snälla Lotta håller just på att baka ost och skinksnurror men degen är så lös har tagit lite mer vetemjöl.På bilderna ser degen fast och fin ut. Får göra ett nytt försök Åsa.

    SvaraRadera
  8. Hej Åsa!
    Nej, vad händer? Jag lovar att jag använde exakt de mått som anges i receptet, just för att jag inte brukar lyckas med bakning och därför inte vågar höfta. Så jag följde receptet till punkt och pricka. Det borde funka med lite mer mjöl om den är för lös. Hoppas det går vägen!

    SvaraRadera
  9. Hej Lotta sitter just nu och äter dom goda skinksnurrorna. Tog lite mera mjöl och det funkade. Kan hända att jag måttat fel får tänka på det till nästa gång. Kan varmt rekomendera dessa goda skinksnurror till er andra bloggare.Hälsningar Åsa.

    SvaraRadera
  10. Hej igen, Åsa! Skönt att höra att det gick bra :-)

    SvaraRadera