torsdag 25 augusti 2011

Söt, sur och het kycklinggryta med kokosmjölk, jordnötssmör och chili


Jag blev sugen på att göra något med kyckling och kokosmjölk till nudlar. Därifrån är inte steget långt att tänka chili och lök. Det stannade nästan där och  jag kände att det blir nog bra. Men medan jag var igång med matlagningen så kände jag att jag ville ha mer smaker och någonting för konsistensen på grytan. Så jag fortsatte med citron, jordnötssmör och basilika. Sen blev jag nöjd! Väldigt nöjd faktiskt ända tills jag lagt upp på tallriken och började äta. Då kände jag att jag saknade lite crunch. Så nästa gång strör jag över hackade jordnötter, ett hett och salt tips till dig om du vill testa det här receptet åt thai-hållet. För mer tryck i grytan, hacka ner lite (eller mycket) vitlök också.

Vi åt med kinesiska äggnudlar som jag klipper sönder lite grand när de ligger i kastrullen och kokar. Den som är smartare än mig och vill undvika att nudlarna trasslar ihop sig i kastrullen bryter isär dem lite grand medan de är torkade - direkt från förpackningen - INNAN  de läggs i kokande vatten :-) Varför ska man göra det lätt för sig? För att nudlarna inte ska klibba ihop så är det bra att snabbt skölja av dem i kallt vatten när de kokat klart och sedan blanda ner någon tesked neutral olja.

Till fyra inte alltför hungriga personer
4 kycklingfiléer, strimlade
1 stor purjolök, strimlad
1 gul lök, hackad
1 röd chili, finhackad
Smör eller neutral olja
1 burk kokosmjölk
1 dl jordnötssmör (helst crunchy)
1 dl vatten
1 msk farinsocker
Saften från en halv citron
1 hönsbuljongtärning
Salt, svartpeppar och chili explosion
En rejäl nypa chiliflakes
En kruka basilika, strimlad
Hackade jordnötter
Ev mjölk att späda med

Blanda kokosmjölk, jordnötssmör, vatten, farinsocker, citronsaft och buljongtärning i en gryta. Låt koka upp och dra sedan ner värmen och låt det sjuda väldigt försiktigt. Smaka av med salt och chiliflakes. Fräs purjolök, gul lök och chili i lite smör eller olja tills det mjuknar. Lägg över i grytan. Fräs kycklingen snabbt, krydda med salt och chili explosion. Lägg över i grytan och låt den sjuda sakta tills nudlarna har kokat klart. Om grytan känns för tjock går det bra att späda med lite vanlig mjölk. Blanda basilikan i grytan precis på slutet. Servera grytan till nudlarna, strö över jordnötter!






13 kommentarer:

  1. Ååh men gud så gott. Gör det stor skillnad om man använder vanligt socker istället för farinsocker? :)

    SvaraRadera
  2. Farinsocker är en blandning av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap som inte är lika raffinerat som vanligt vitt socker - och därför inte lika sött. Farinsocker har också en lätt kryddig smak så om du byter ut det mot vanligt socker är risken stor att det blir för sött och en annan sorts söt smak.

    Jag vet att man kan prova med att blanda vanligt socker och sirap men du kommer ändå inte åt den där speciella smaken på farinsocker. Så skillnad blir det men du kan ju smaka dig fram och ta lite socker i taget - kanske inget alls. Både kokosmjölken och jordnötssmöret är ju sött så det kanske går riktigt bra helt utan socker! Våga vinn - det kanske blir bättre än originalet :-)

    SvaraRadera
  3. Hej Lotta:-) Denna rätt tänkte jag laga ikväll. När du skriver chiliflakes, vilak menar du då? vart kan man köpa dom? Och jordnötssmöret? Råkar du minnas namnet på märket? Och en sista fråga, om man skulle skippa basilikan förstör man den goda smaken då?

    SvaraRadera
  4. Hej Natalie!
    Chiliflakes är torkad chili som inte mals utan är i form av små flingor och de torkade fröna. De brukar säljas i påsar eller burkar i hyfsat välsorterade butiker. Jag hittade mina på ICA, på deras hylla med smaker från olika delar av världen. Om du inte hittar det, använd mer färsk chili!

    Jordnötssmör finns det olika sorter av t.ex. Kung Markatta (ekologisk). Undvik amerikanska Skippy om du kan, den innehåller inte lika mycket jordnötter. De flesta butiker har någon sort, jag hittade t.o.m. en burk i en liten butik här på landet.

    Du behöver absolut inte ha basilika i. Jag brukar göra utan men hade en kruka stående så jag tog med det också. Det blir faktiskt ännu lite bättre om du använder lime i stället för citron. Se till att ha en hel lime att smaka av med för att balansera det söta, syrliga och hettan från chilin.

    Se till att ha lite mjölk till hands för spädning. Såsen kan bli lite för tjock om den får sjuda länge.

    Lycka till! Hör gärna av dig och berätta hur det blev...

    SvaraRadera
  5. Åh tack så mkt för svaret:-) MIn pojkvän kan ha lite svårt för stark mat ibland. Jag själv älskar det så det kan vara lite svårt att krydda då. Är detta en stark rätt?

    SvaraRadera
  6. Natalie, då rekommenderar jag det andra receptet, kyckling i jordnötssås med chili, lime och äpple. Den är god som den är med bara 1 röd chili i, den blir inte het. Jättegott med äpplen i den rätten så bjud pojkvännen på det om du ska välja mellan de båda!

    SvaraRadera
  7. Okej då testar jag ikväll och skriver på måndag hur det blev:-) Älskar din blogg!!!

    SvaraRadera
  8. Tack, vad roligt att du gillar bloggen :-)
    Och lycka till i kväll!

    SvaraRadera
  9. hej Lotta. Jag testade det andra receptet med jordnötssås. Och blev inte helt nöjd:-( jag tyckte det mest smakade jordnötssmör och då mest själva smöriga smaken den där feta. Konstigt nog blev såsen mkt godare dag 2. Men ändå inte den smak jag är ute efter. Måste nog testa även ditt andra recept:-)

    SvaraRadera
  10. Hej Natalie!

    Vad synd att du inte gillade smaken :-( Men den är ju som bekant delad... Du kan alltid testa med att minska mängden jordnötssmör om du inte gillar smaken det ger. Och kanske att du är ute efter den klassiska jordnötssåsen satay som inte innehåller jordnötssmör alls utan finhackade och rostade jordnötter. Den får en helt annan konsistens. Det är den som ofta serveras till kycklingspett i Thailand. Testa om det kanske är en sådan du föredrar.

    Recept på sataysås finns bland annat hos Allt om Mat på den här adressen: http://www.alltommat.se/recept/Sataysas-15671

    Hoppas det blir bättre för din smak nästa gång!

    SvaraRadera
  11. Hej Lotta!! Jaa det är den såsen jag var ute efter! Tack:-D

    SvaraRadera
  12. Åh, vad bra! Den är verkligen jättegod. Många ingredienser men den är värd besväret. Akta styrkan så att inte pojkvännen bränner sig :-)

    SvaraRadera
  13. Hej,
    Min son är hyperallergisk mot jordnötter, någon ide på vad man kan ta istället jordnötssmör?
    Eller kanske har någon annat recept där maten är het?


    Jeanette

    SvaraRadera