lördag 8 oktober 2011

Candle light dinner - ofrivilligt men väldigt mysigt!



Det är skönt att ha något lätt, snabbt men ändå gott att äta när vi kommer till landet till helgen. Igår blev det tortillas med tacofärs, tacosås, tomater, lök, gurka, riven ost, gräddfil och avokado. Jag tycker det är mysigt att stå en stund och förbereda det som bröden ska fyllas med och så långt var allt väl igår kväll. Allt var förberett och klart, bara färsen skulle stekas med sin tacokrydda. Ugnen var på för att värma bröden och jag sätter på plattan... TOTALT MÖRKER! Allt slocknade och försvann och där står jag med min råa köttfärs...

Mannen ringde det lokala energibolaget efter att ha surfat på mobilen för att få tag på numret, tur att det finns batterier till en del manicker! Där fanns ett färdigt meddelande om strömavbrott som drabbat 2 300 abonnenter och att de jobbade på problemet. Nästa information skulle komma om en timme. Jaha...

Hur löste vi då matlagningen? Jo, tack och lov är svågern T här på landet också, vår granne. Och han hade vedspisen igång sedan ett par timmar. Det fina med vedspisar som man kan glömma bort ibland är att förutom att de är suveräna som värmekällor (och som mysfaktor förstås) så kan man faktiskt fortfarande laga mat på dem! Fram med gjutjärnspanna och så stekte jag färsen på vedspisen i stället. Det tog lite längre tid än vad det skulle ha gjort på min vanliga spis men det gick alldeles utmärkt. Och en härlig känsla faktiskt, här kan vi snacka om rustikt :-)

Sedan snubblade vi tillbaka till oss med hjälp av ficklampa, laddade med ljus och ljusstakar som vi fick låna av T. Jag har nämligen inte hunnit rigga friggan med sådant ännu.... Det var ännu tystare än vanligt här ute och mörkret låg som en svart vägg utanför medan vi smaskade i oss våra tortillas. Helt fantastiskt. Den mysigaste candle light dinner jag har varit med om, slår vilken finkrog som helst :-)  

Nu fick jag verkligen se vad min kamera med nuvarande objektiv gick för. I skenet av endast stearinljus fick jag inte till det bättre än så här men det syns ju i alla fall vad det är och jag tror att jag kan bli ursäktad för bildkvaliteten under rådande omständigheter :-) Jag tycker att det är jättegott att blanda grova bitar av avocado med gräddfil till tortillan, det blir mycket smak och hetta ändå med tacokrydda och -sås så en riktig guacamole behövs inte, inte varje gång i alla fall. Och så vill jag ha massor av tomater, gul lök, riven ost och tacosås hot.


Strömmen var borta i över sju timmar, den kom tillbaka någon gång vid tretiden i natt. Värmen var det inga problem med. Friggan är vinterbonad och eftersom den är så liten så värmer vi upp den ganska bra bara genom vår kroppsvärme, och så kan man ju värma varandra lite extra mycket.. Vilken mysig kväll det blev, fast det var ofrivilligt!

Nu är det hög tid för frukost! Sedan ska jag bläddra igenom Lantliv Mat & Vin som har legat och väntat på mig i flera veckor. Förhoppningsvis hittar jag något gott där att testa som jag kan bjuda på här i bloggen.

God morgon :-)

4 kommentarer:

  1. När det inte blir som man tänk t brukar det nästan alltid bli lite bättre ! Låter urmysigt. Jag har varit med om många strömavbrott i skärgården som varit mindre mysiga.

    Himla söt duk på bordet.jag är lite insnöad på retrotextilier och den känns så härligt retro!

    Ser fram mot nya goda middagar i veckan.

    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Kan tänka mig att det inte alltid är så mysigt utan ström i skärgården, när strömmen går inser man verkligen hur beroende man är av diverse funktioner. Nu är det i alla fall jag som rustar stugan med det jag kan om det skulle hända igen :-)

    Duken är en kökshandduk! Jag älskar färgerna och mönstret.

    Ha en god och trevlig matlagarkväll!

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Mysigt! Vill bara berätta att kycklingen vart kanon! Tack för ett gott recept. Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Verkligen hur mysigt som helst fast ganska skönt att strömmen kom tillbaka relativt snabbt ändå :-)

    Vad kul att du gillade receptet men det goda slutresultatet hänger ju ihop med kockans insatser också!

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera