tisdag 18 oktober 2011

En soppa för kropp & själ med morötter och apelsin


Förkyld och hängig som jag är bestämde jag mig för att laga till något som är enkelt, gott och välgörande. En värmande soppa med massor av c-vitamin fick livsandarna att stiga några grader. Morot tillsammans med apelsin smakar så fint tillsammans! Om du vill ha mer tugg i soppan är det gott att skiva ner lite fänkål t.ex. Fänkålssmaken passar väldigt bra här.

Till soppa vill jag gärna ha bröd så att jag blir ordentligt mätt, orkar inte riktigt äta en liter soppa typ som säkert skulle behövas för att bli mätt utan något tillbehör. Den här gången gjorde jag något fullkomligt löjligt enkelt och väldigt gott till soppan. Medan soppan kokar färdigt innan den ska mixas så förberedde jag några små vetetortillas. På med riven västerbottenost och vallmofrön. Medan såsen mixades ställdes bröden in i ugnen tills osten smälte och allt fick fin färg. Knaprigt och gott till vilken soppa som helst skulle jag tro.

Sugen? Testa själv någon dag, gärna en kväll som denna när vinden piskar utanför fönstret och regnet smattrar mot rutan. Jag kan inte rå för det men jag älskar så'nt här ruggväder, så länge jag får vara inomhus i alla fall :-)

Morotssoppa för två personer
4 morötter (ca 400 g), skalade och skurna i slantar
1 liten gul lök, hackad
En klick smör
2 grönsaksbuljongtärningar
7 dl vatten
2 krm svartpeppar
Ev salt
Saften från 1 pressad apelsin

Smält smöret i en kastrull eller gryta. Fräs morötter och lök i några minuter. Lägg i buljongtärningarna och häll på vattnet. (Om du använder sådana där dallriga Fond du Chef-klumpar, lägg i dem när vattnet har kokat upp). Koka upp och koka i ungefär 15-20 minuter beroende på hur tjocka slantarna är, tills morötterna är ordentligt mjuka.Under tiden strör du riven ost över små vetetortillas och sedan vallmofrön. Grädda i ugnen på ca 250 grader i ungefär fem minuter tills osten har smält. Under tiden mixar du soppan slät. Späd med mer vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Jag behövde inget extra salt, buljongen räckte fint, men smaken är som baken, så smaka av med salt.  Allra sist har du i apelsinjuicen och låter soppan koka upp igen. Dela det knapriga brödet i kvartar och ät till soppan.

Hoppas det smakar och gör gott även för dig!

Helt otroligt att så enkla råvaror som morötter och lök blir så gott i en soppa. Den färskpressade apelsinsaften gör iofs sitt till också. Det blev så himla fräscht och gott!

Man kan göra mycket med tortillabröd! Här enklast möjliga, lite ost och vallmofrön och så får man både goda och fina tillbehör till soppan.


En rejäl skål med soppa gjorde verkligen gott, och mätta blev vi!

13 kommentarer:

  1. Hej!
    Lät spännande med apelsinjuice i morotssoppan....det måste jag testa!:) Hälsningar Camilla L

    SvaraRadera
  2. Underbart med soppa! Och nu har jag röstat på dig, självklart! //Therese

    SvaraRadera
  3. Hej Camilla!
    Apelsinsmaken höjer verkligen smaken på soppan, så friskt och gott! Och det känns verkligen som att det gör gott oxå :-)

    Tack, snälla Therese!

    SvaraRadera
  4. Åh, så fantastiskt gott det låter! Morotssoppa måste jag nog ta och fixa en dag.

    SvaraRadera
  5. Hej Helena!
    Soppan är verkligen en lisa för själen. Precis vad jag behövde igår...

    Vill även passa på att säga att jag tycker att du är övergrym med kameran och står i en klass för sig. Har aldrig sett så fina illustrationer till recept som du har i någon annan matblogg. Här snackar vi konstverk!

    Du inspirererar verkligen.

    SvaraRadera
  6. Det lät himla gott och spännande! :)

    SvaraRadera
  7. Hanna, "Just do it" som det heter i reklamen för den där sportaffären :-)

    SvaraRadera
  8. Vilken ärlig men lite ovanlig kombination på soppan, man blir verkligen glad av den underbara färgen! :-)

    SvaraRadera
  9. En riktig hit blev det, Tina!

    Både magen och själen får sitt - mättnad och glädje :-)

    SvaraRadera
  10. Så gott de lät och så enkelt. Sånt gillar vi!

    SvaraRadera
  11. Yes, San - we like a lot :-)

    SvaraRadera
  12. När jag blev gräsänkling ikväll blev det ett finfint tillfälle att passa på att testa den här soppan (frugan är allmänt skeptisk mot apelsin i mat?). Kanongod, som allt möjligt annat som du skrivit om! Det brukar bli "Lotta-mat" minst en gång varje vecka här hemma. Stort tack för all inspiration, bra texter och bra bilder du delar med dig av här på bloggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar också passa på att prova sånt som Mannen inte gillar när jag är gräsänka :-) Apelsin i maten kan ju låta konstigt men som här blir det en fin och fräschare smak på soppan. Så himla roligt att du gillade den och tack snälla för dina positiva kommentarer :-) Förutom såna här soppor gör även sån fin respons från läsare att jag får massor av energi och lust att blogga vidare!

      Radera