tisdag 18 oktober 2011

Mammas kalops


Här puttrar godsaker som mamma petat ner i grytan. Det är kalops på gång! Husman när den är som bäst. Långkok men inte särskilt tidsödande förberedelser. Serveras med kokt mjölig potatis som suger upp såsen, rödbetor och saltgurka. Gärna lite knäckebröd med riktigt smör på också så är jag mer än nöjd!

Till 4 portioner:
1 1/2 kg högrev eller märgpipa
3 gula lökar
2 morötter
8 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 liter köttbuljong
2 msk vetemjöl
Smör att steka i
Salt och malen vitpeppar


Skala och skiva lök och morötter och skär köttet i 2 centimeter stora tärningar. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i en stekpanna, lite i taget på ganska hög värme så att bitarna får färg. Lägg sedan över i en gryta. Bryn lök och morötter i stekpannan och lägg ner dem i grytan. Pudra över vetemjölet, slå på buljong och lägg i kryddpepparkorn och lagerblad, gärna i en kryddpåse eller gör som mamma, lägg kryddorna i tesilen. Perfekt för ändamålet. Koka grytan sakta i ca 1 timme eller tills köttet är riktigt mört och fettet liksom har smält bort.Beroende på köttets kvalitet och hur stora bitar du använder så varierar tillagningstiden.
Men tumregeln är att ju längre det får puttra, desto mörare och godare blir det!
Den här typen av gryta blir ännu bättre om du gör den dagen innan och sedan bara värmer på nästa dag...Gurka och svartvinbärsgelé ska det vara till. Och mjölig potatis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar