fredag 28 oktober 2011

Julie & Julia - nutid och dåtid Filmen Julie & Julia är inte ny, den släpptes 2009 och hade premiär i Sverige någon gång förra året. Nu har jag sett den efter att ha blivit tipsad. Jag tycker om den. Som lite av en matnörd (eller mycket kanske) är ju handlingen och miljöerna tilltalande.

Man skulle kunna tro att det är den mer nutida historien om Julie Powell som matbloggare som skulle vara mest intresssant för mig men jag roades mer av den parallella historien om Julia Child, en pionjär inom amerikansk matlagning. Hon tog den franska kokkonsten från en kontinent till en annan i en tid då det inte fanns datorer, internet, mobiltelefoner eller ens eldrivna skrivmaskiner. Det tog henne flera år att göra en kokbok färdig och att till slut få den publicerad. Vilket tålamod och vilken hängivelse!

Julia porträtteras av Meryl Streep och först tyckte jag att rolltolkningen var överdriven men sedan insåg jag att Julia själv hade den personligheten. Vilken fantastisk kvinna som kuskade runt med sin make över hela världen och inte fann sig i att "bara" vara hemmafru.

Hon ville ha något vettigt att göra och gjorde det ordentligt. Bland annat armbågade hon sig fram bland alla män på Cordon Bleu i Paris och skaffade sig ett diplom i fransk kokkonst. Men jag ska inte berätta för mycket. Filmen är klart sevärd!

För Julie Powell som skrev en bok om sitt kokboksprojekt, att laga alla rätter i Julias kokbok och blogga om det, blev det film av boken och nu lever hon ett helt annat liv som författare.

Julie Powell i verkligheten
Nu är det dags att packa ihop och åka till landet. Jag har fortfarande inte klurat ut vad jag ska laga för mat i helgen men jag har tagit med mig mattidningar och så har jag mina kokböcker på landet att glutta i. Och så finns det ju en mängd matbloggar att bli inspirerad av också. Det ska nog lösa sig.

Trevlig helg!

2 kommentarer:

 1. Nu är det jag som packar ner filmen till landet den här helgen! Kul att du gillade den . Jag är nu hemma efter en svettig dag på stan, alldeles för varmt klädd!

  Tyvärr fick jag migrän och fick knapra medicin istället för mini bakverk på tesalongen. Inget fint hittade jag till mig själv heller. Men sonen han är nu redo för en varga vinter.

  Men så roligt att du gått i samma tankar om en liten sammankomst , jag behöver verkligen lite ny energi och något att glädja mig åt . Mannen min kör herrmiddag den 18.e så då får vi inte vara hemma hos mig. Kanske får vi till något senare. Ett matlag år inplanerat den 13:e och då skulle det vara roligt att få bjuda in dig som vip gäst!

  Trevlig helg på landet på dig.

  Vi hörs!

  SvaraRadera
 2. Bra där, se nu till att få en stund att kolla in rullen!

  Jag har inte superkoll på migrän men från andra har jag hört att det kan uppkomma när man kopplar av. Jäkligt ironiskt på något sätt att det då kommer t.ex. till helgen när du är ledig med "egen fredag" och allt ... Så fick det bli fokus på mammarollen idag. Som jag har sagt förut, your are my hero.

  Det vore hur kul som helst att träffas vi Sörmlandsankutna damer när som, var som... Och när det gäller matlaget kommer jag jättegärna men inte som VIP, snarare som VÖP = Very Ödmjuk Person, eftersom jag vet att det i sådana sammanhang kan vara känsligt när någon outsider kommer och "gör intrång". Man har en jargong och alla känner alla och är bekväma och avslappnade. Jag har varit med om när det inte har varit så lyckat.. Men förhoppningsvis har du mer öppna kamrater som kan tycka att det är kul att träffa nya människor. Så'n är jag i alla fall och jag vill gärna träffa dig har jag bestämt :-)

  Väldigt nervöst och lite crazy men vad tusan man lever ju bara en gång. Har du förresten träffat Katarina "Live från Radhuset" in person?

  Vi styr upp detta. Mailadress och liknande kanske vi ska dela på fejan...

  Nu ska vi gå över till grannarna snart. Brorsan med partner och lyssna lite på musik och ha det trevligt. I morgon ska vi spika trappa...

  Kram till Carina

  SvaraRadera