lördag 29 oktober 2011

Potatisgratäng med trattisar och kantarellfond


Här på landet är det extra bra med mat som lagas i ugnen den här tiden på året. Vattnet är avstängt och vi har en dunk ståendes på köksbänken med kran. Att inte behöva grisa ner en massa skålar, fat och redskap är bra för så lite disk som möjligt. Det är löjligt hur mycket vatten det går åt när man diskar! Just när man har en begränsad mängd blir det väldigt tydligt hur mycket vatten som slukas bara för lite disk. Och inte sköljer man av på samma sätt heller, det går åt mycket hushållspapper :-)

Men nu skulle det inte handla om disk utan en väldigt god potatisgratäng som jag gjorde igår, med trattkantareller och kantarellfond. Egentligen ska potatisskivorna kokas nästan färdiga i gräddmjölken innan de gratineras men en sådan kastrull vill jag inte ta hand om här efteråt så det fick bli direkt ner i gratängformen. Kantarellfonden ger massor av smak och även sälta, så var försiktig med saltandet, det behövs väldigt lite. Potatisgratängen åt vi till en fin köttbit, och så en enkel tomat- och löksallad så den delen av kostcirkeln blev representerad också.

Till ungefär fyra portioner
12 potatisar, skalade och skivade
1 gul lök, skivad
En hög trattkantareller, ju mer desto bättre (jag hade alldeles för lite...)
3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1/2 dl kantarellfond
Smör
Salt och svartpeppar
En dryg dl riven västerbottenost

Smörj en form. Rensa och dela svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör, salta lite och svartpeppra. Varva potatisskivor, svamp och lök i formen, salta potatisen lätt och svartpeppra. Blanda grädde, mjölk och kantarellfond, häll i formen. Strö över riven västerbottenost och gratinera i ugnen på 225 grader i en halvtimme ungefär. Dra sedan ner värmen till 150 grader, täck med folie om gratängen har fått tillräcklig färg. Låt stå någon kvart tills potatisen är mjuk. Ät till kött, kyckling eller något annat.


Jag hade alldeles för lite trattkantareller men de gav ändå jättefin smak på gratängen.


En köttbit som steks i mycket smör, kryddades med salt, svartpeppar och chili explosion.

Kött och potatis - igen :-) Fast inte en massa sås, det behövs inte när man har en krämig gratäng.

Tomat- och löksallad är bland det bästa jag vet som tilllbehör. Tomater i bitar, skivad rödlök, olivolja, salt och svartpeppar. That's it! Gör gärna i förväg så blir den ännu godare.


2 kommentarer:

  1. Tomat sallad är så gott. Jag brukar använda körsbärstomater, skivad rödlök, rödvins vinäger, lite rapsolja, flingsalt, grovmalen svart peppar, en nypa socker och lite finhackad persilja. Jätte gott!

    SvaraRadera
  2. Tomater är bland det bästa jag vet! Har du testat den här brödsalladen med rostade tomater: http://lottakruse.blogspot.com/2011/06/panzanella-matig-brodsallad-med-rostade.html

    Om du är i närheten av att vara ett sådant tomatfreak som jag är så blir du inte besviken :-)

    SvaraRadera