måndag 24 oktober 2011

Oxrullader med bacon, senap och minigurkor (cornichoner)


Möra oxrullader tack vare bacon. Bästa såsen tack vare bacon. Och så lite annat förstås, men bacon är verkligen den största hjälten i den här husmansrätten. Visserligen ska rulladerna puttra ganska länge i en gryta men i övrigt går det fort att förbereda. Under tiden köttet blir klart skalas potatisen, skärs i bitar och står redo att kokas i saltat vatten när köttet är klart. Jag sätter på kokvattnet till potatisen när köttet känns mört, så får det vila en stund i buljongen innan jag plockar upp det, silar och reder av såsen. Se'n är det bara att värma köttet igen i såsen när potatisen är färdig. Den här gången blev det pressad potatis till som suger upp såsen så bra! 

Det här är faktiskt "mamma-mat" som jag har vågat mig på att göra många gånger. Jag klarar helt enkelt inte av att vänta in de gånger som mamma ställer det på bordet och vi råkar vara i närheten. Då får jag göra själv och jag lyckas faktiskt riktigt bra. Det är svårt att misslyckas med det här. Den här gången testade jag att lägga i lite stekt lök i buljongen för ännu mer mustig smak, och det blev riktigt gott!

4 portioner
8 lövbiffar
Dijonsenap
Svartpeppar
1-2 paket bacon (beroende på hur stora lövbiffarna är)
8-16 cornichoner (picklade minigurkor - lägg en eller två på varje lövbiff)
1 liter köttbuljong
1 gul skivad lök
Smör att steka kött och lök i
2,5 dl mellangrädde
3 msk vetemjöl
1 tsk soja
1 msk svartvinbärsgelé
2 krm vitpeppar + ev lite svartpeppar

Lägg lövbiffen på ett skärbräde, lägg på en plastpåse eller täck med en bit plastfolie. Ta en liten kastrull och banka köttet så att det blir riktigt tunt. Bred på senap och svartpeppra. Lägg på bacon, det brukar gå åt en och en halv skiva till varje lövbiff. Lägg sedan en eller två cornichoner i den smalaste änden och rulla ihop köttet från den änden till den andra. Fäst ihop med tandpetare.

Koka upp buljongen och håll den varm i en gryta. Fräs löken glansig i lite smör och lägg i grytan. Bryn sedan rulladerna i smör runtom, på hög värme någon minut på varje "sida" så att de får fin färg. Lägg över i grytan. Låt grytan puttra under lock i minst en timme, känn efter med sticka tills köttet känns mört. Lyft ur rulladerna. Sila buljongen och häll tillbaka i grytan, koka upp. Ta bort tandpetarna. En bra indikation på att köttet är mört och fint är att det går lekande lätt att dra ur dem.

Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden tills den blir slät, häll i grytan och vispa noga. Häll i resten av grädden och låt koka några minuter så att mjölsmaken försvinner. Smaka av såsen med soja, svartvinbärsgelé, vitpeppar och ev lite svartpeppar också om du vill ha det, men var försiktig och ta lite i taget. Såsen har massor av smak och sälta redan av både buljong och bacon. Servera med pressad potatis, svartvinbärsgelé och någon grönsak. Fast vi hoppade över grönsaker. Kött, sås och potatis räcker såååå bra! Och detta på en måndag :-)


Lövbiff bankad, senap, svartpeppar, bacon och minigurkor på plats - bara att rulla ihop och fästa med tandpetare.


En gul lök stektes lätt tills den blev glansig. Sedan fick den koka med i grytan och ge extra smak på såsen.

Rulladerna har brynts till fin färg i lite smör. Nu ska de ner i grytan och koka i minst en timme under lock.

Cornichoner är helt enkelt riktigt små gurkor inlagda i vinäger och annat smått och gott som man har till pickles. Finns att köpa färdiga på burk så du behöver inte göra dem själv :-)

Köttet har kokat klart och vilar utanför grytan medan såsen görs i ordning. Snart ska de tillbaka ner i grytan igen...

Brorsan skulle ha varit här. Massor av sås och massor av potatis! Det kan man aldrig få för mycket av enligt honom men det blev väl mycket potatis... Det blir mycket sås över också men spara den och ät till färsbiffar eller stekt lövbiff en annan dag. Såsen går jättebra att frysa in.

Som sagt, inga grönsaker till maten den här gången. Kött, sås och potatis - gott nog! Dessutom finns det ju lite gurka där inne i rulladerna, räcker inte det? 

4 kommentarer:

  1. Amen jisses så hungrig jag blir när jag tittar in här! Måste ta en macka nu och sluta tänka på de där oxrulladerna. Familjens gammelmormor gör makalösa oxrullader, det går liksom knappt att sluta äta när man börjat.
    Imorgon lagar vi ett av dina recept här hemma, Krämig tortellinigratäng med bacon, lök, svamp och körsbärstomater. Nu till nattmackan.
    Katarina

    SvaraRadera
  2. Hej nattugglan!

    Jag måste ju erkänna att det blir bättre när mamma gör rulladerna, och mormor före henne, men det får duga som substitut. Vad kul att ni ska testa tortellinigratängen. Lycka till!

    Nu till morgonmackan :-)

    SvaraRadera
  3. Enkel och gott det tar vi i morgonkväll.Jobbar sent och är trött efter en lång vecka.Maken får laga.
    Hälsn Karin

    SvaraRadera
  4. Underbart att få komma hem till makenlagad middag, hoppas det smakar och trevlig fredagskväll!

    Hälsar Lotta

    SvaraRadera