torsdag 13 oktober 2011

Pizzapaj med lök, bacon och färsk timjan


Jag är inte så förtjust i paj med traditionell pajdeg. För det första gillar jag inte att göra degen och så tycker jag att den blir så mastig, det är ju fyllningen man vill åt! Så bra då att man kan använda färdig pizzadeg som läggs i en gjutjärnspanna med fyllning och sedan in i ugnen.

Det här blir mer som pan pizza men ändå "pajigt" eftersom det är ägg i fyllningen. Inte stanning med ägg och mjölk, utan bara äggen. Fyllningen blev hur saftig och god som helst, botten och kanter härligt knapriga. Paj framöver i mina två små kök blir av den här varianten, med färdig pizzabotten och sedan olika sorters fyllningar!

Paj äts ju med fördel tillsammans med grönsaker, i en sallad t.ex. Om du som jag har en partner med stort proteinbehov kan jag berätta att det går alldeles utmärkt att äta grillad kyckling som komplement till pizzapajen (eller tvärtom). Det borde gå att använda en pajform också men jag tror att just en gjutjärnspanna gör sitt till för att bottnen blir så bra. Den bidrar också till pan pizza-känslan! Ät varm, ljummen eller kall.

Till fyra bitar behövs:
Färdig pizzadeg som täcker botten och en bit upp över kanten på en gjutjärnspanna
2 gula lökar, skivade
1 purjolök, grovt hackad
1-2 dl riven ost, gärna prästost eller annan med mycket smak
1 paket bacon
3 ägg
1 krm salt
Ca 2 tsk färsk repad timjan
Smör att smörja pannan med
Lite olivolja att pensla på kanterna

Smörj gjutjärnspannan med lite smör. Skär till en fyrkant av pizzadegen som täcker pannan och en bit utanför. Lägg degen i pannan och skär/klipp bort överflödig deg, men låt den gå en bit utanför kanten. Pensla kanterna med lite olivolja. Stek löken mjuk. Stek bacon och skär/klipp i mindre bitar. Vispa ihop ägg med salt och färsk timjan. Lägg i hälften av löken i pannan, sedan hälften av osten, sedan bacon, resten av löken och överst resten av osten. (Om du använder den mindre mängden ost, ha då all ost överst.) Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter beroende på ugn. Pizzapajen ska få fin färg och fyllningen ska vara fast. Passa så att inte kanterna blir för mörka, täck i så fall över med lite folie på slutet.

Enjoy!


Gul lök och purjolök. Lägg till vitlök också om du gillar det. Som vanligt funkar just purjolök och bacon väldigt bra ihop.

Nu har jag fått smak för ekologisk bacon, mycket mindre fett och stekos.

En "dryg" dl riven ost blev det....

Äggstanning utan mjölk. Bara ägg, salt och timjan.

Deg och fyllning är på plats i pannan. Nu ska pizzapajen gräddas!
Under tiden röjer jag köket i lugn och ro.

Pizzapajen håller ihop jättefint. Jag råkade ha den aningen för länge i ugnen innan jag täckte med folie, kanterna fick lite väl mycket färg men smaken var det inget fel på.

Gott med körsbärstomater till...

Jag förstår inte vad som händer med färsk timjan när den torkas och läggs i kryddburk. Färsk timjan är så otroligt fräscht och gott, medan jag formligen avskyr torkad timjan som kan ta över vilken rätt som helst. Det är nog den krydda jag känner till som kommer längst ifrån i smak från färsk till torkad... Den färska är väldigt god i de flesta äggrätter.

Ha nu en bra torsdag denna höst i oktober. Snart är det helg!

4 kommentarer:

  1. Detta skall absolut testas..supersmarrit
    Använder du Sara Lee färdig pizza deg ??? Den är underbar ....så smidigt eller gör du själv..
    Annica i Södertälje
    http://pinkladyw595.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Hej Annica!
    Jag använde märket Delizie som jag tycker är lite bättre än Sara Lees färdiga, den kan bli lite torr... Den här påminner mer om "riktig" pizzadeg med riktig olivolja i.

    Delizie har flera olika sorters pizzaprodukter, jag köpte familjedegen. Hela gick inte åt men nu finns en liten bit kvar i frysen som jag kan använda en annan gång. Fanns på ICA.

    Här kan du läsa mer om vilka produkter de har:
    http://www.delizie.nu/produkter/pizza

    Om du kommer på någon annan bra fyllning, hör gärna av dig!

    SvaraRadera
  3. Ser smarrigt ut! Detta ska jag ge mig på till lunch imorgon. Vab:ar för lill killen för omväxlings skull, vab:ade ju förra veckan med dottern =( Tror du det fungerar med filodeg som paj skal? Jenny

    SvaraRadera
  4. Perfekt till lunch, detta!

    Det funkar absolut att använda filodeg, bara du lägger flera lager ovanpå varandra så att "skalet" inte blir för tunt, jag skulle nog lägga i fyra ark. Föreslår att du drar ned ugnsvärmen till 200 grader så att skalet inte bränns. Pensla all deg utanför fyllningen med olivolja så ska det nog gå bra.

    Lycka till och trevlig lunch hemma i morgon trots omständigheterna...

    SvaraRadera