måndag 28 november 2011

Indisk potatisgryta Korma - med eller utan kyckling


Äntligen är matlagarlustan på topp igen! Idag gick jag lös på en vegetarisk gryta med indiska smaker. Jag har funderat en del på de där färdiga burkarna med indiska såser ett tag men aldrig provat förrän idag. Det finns ett gäng att välja mellan; tikka masala, madras, makhani och så korma som jag provade idag. Den är kokosmjölkbaserad, ganska mild men har ändå mycket smak. Med en sån sås gör man lätt en gryta att äta vegetariskt eller så kompletterar man med t.ex. kyckling, som Mannen fick idag. Det smakade gott och jag har inget emot att använda den här typen av förberedd produkt. Jag använder lika gärna färdig thailändsk currypasta. Dock har jag inte provat indisk currypasta ännu, det får bli nästa äventyr.

Med fördel använder du potatis som är kokt i förväg så slipper du råsteka klyftorna i en halv evighet, det är mitt bästa tips när det gäller den här rätten som känns fräsch och nyttig, trots stekt potatis om du inte använder färdigkokt. Till 1 kg potatis räcker det med 1 msk olivolja till stekning på medelvärme, det är bara att röra om regelbundet under tiden du gör i ordning resten tills den börjar bli klar. Med tio minuter i grytan efter stekning behöver den inte bli helt genomstekt i pannan.

Alla recept som ska räcka till fyra personer blir tre portioner hemma hos oss. Två stora till Mannen och en lite mindre till mig. En av de stora portionerna åker ner i en matlåda. Känns bra att vi kan laga mat för fyra varje gång och att maten går åt.

Till fyra normalportioner
10-12 potatisar, ca 1 kg i klyftor (rå eller kokt)
1 röd paprika i strimlor
1 gul paprika i strimlor
1,5 msk olivolja
100 g haricot verts, sockerärtor, sugarsnaps eller gröna bönor - välj själv!
2 burkar indisk sås korma (700 g)
1 påse babyspenat (65-80 g)
Salt
1 dryg dl salta cashewnötter
1 msk kokosflingor
Starkt paprikapulver
Fräs kokta potatisklyftor snabbt i olivolja på hög värme tills de får lite färg. Eller råstek potatisklyftor i ca 1 msk olivolja på mellanvärme i ca 20 minuter. Vänd runt klyftorna regelbundet. Känn efter med sticka när de börjar bli färdiga, de ska ha lite stuns kvar. Lägg potatisklyftorna i en stor gryta.

Fräs paprikastrimlorna i resten av olivoljan ett par minuter och lägg över i grytan. Häll i kormasåsen och blanda allt. Lägg haricot verts (eller det du valt) överst och sätt på locket. Låt sjuda i ca 10 minuter.

Ta grytan av värmen och vänd ner babyspenaten. Smaka av med salt och strö över nötter och kokosflingor. Avsluta med att pudra över paprikapulver. Servera grytan vegetarisk som den är eller med kyckling.


Gott och nyttigt med färgglad paprika.

Babyspenat och haricot verts som jag snoppat ändarna på. Ser nästan ut som gröna bönor men not...

Jag råstekte potatisklyftorna men nästa gång använder jag kokta potatisklyftor. Inte för att det är så besvärligt men det tar ganska lång tid om man inte gör de väldigt tunna förstås men de ska vara ganska rejäla.

Nötter är gott och knaprigt i mat. Salta cashewnötter passar i den här grytan.

Det ser sjukt mycket ut när man häller i färsk babyspenat men så fort den blir varm av grytan så försvinner den nästan. Den ska i precis innan servering.

Starkt paprikapulver eller rökt paprikapulver pudras över på slutet. Ser både snyggt ut och smakar gott!


Jag åt vegetariskt medan Mannen tryckte i sig en halv grillad kyckling till grytan. Gott och mättande!



Summa summarum enkla insatser i köket med bra utdelning. I morgon blir det en chiligryta mole, d.v.s. med choklad! Det ska bli spännande att se vad choklad kan göra för en chiligryta!


 

4 kommentarer:

  1. Gott som vanligt när du måndags-lagar-middag!
    Fin fina grejer hann du också med idag , bortom kungens kurva.
    Ser fram emot chiligrytan. Choklad kan bara göra gott!

    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Tack vad glad jag blir! Chiligrytan blir en ny upplevelse det också, har hört att det ska kunna funka bra med chokla'. Du har varit väldigt flitig med inlägg idag du, förresten :-)

    God natt o kram!

    SvaraRadera
  3. Så fräscht och gott detta såg ut :)

    SvaraRadera