måndag 7 november 2011

Köttbullar - från festmat till vardagsmat


VARNING FÖR FUL BRUN MAT! MEN DEN ÄR GOD...


Idag blev jag sugen på köttbullar. Jag tycker att det är hur gott som helst och faktiskt rogivande att stå och rulla själv. Hos oss äter vi dem med spagetti, stuvade makaroner eller potatismos. Idag blev det spagetti. Ibland gör jag bara en skysås men allt som oftast vispar jag ur pannan med lite grädde, soja, vitpeppar och en klick tomatpuré, speciellt till spagetti så att det inte blir så torrt. Köttbullereceptet har jag från mamma. Jag är inte helt säker på att jag gör precis som hon, men det blir faktiskt ändå riktigt gott!

Ca 30 små köttbullar
400 g nöt- eller köttfärs
1 finhackad gul lök
1 ägg
1/2 tsk soja
1 msk sirap
3 krm vitpeppar
2 krm malen svartpeppar
2 krm salt
En klick smör och lite rapsolja

Såsen
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 tsk soja
1 krm vitpeppar
1 msk tomatpuré

Blanda allt till färsen och forma till små runda köttbullar. Använd gärna ett mått av något slag för att få dem så jämnstora som möjligt och blöt händerna i kallt vatten när du rullar dem, det går lättare och så blir de lite finare. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och rapsolja. Lägg i köttbullarna och skaka pannan direkt så att de formar sig runda och fina. Stek några minuter, skaka regelbundet så att de rullar runt i omgångar.

När köttbullarna har fått fin färg och är nästan klara, lyft dem ur pannan. Häll i grädden och vispa ihop med stekskyn (som jag inte silar - tycker inte att det gör något med lite lösa lökbitar i såsen). Smaksätt med vitpeppar, soja och tomatpuré. Låt såsen sjuda upp och lägg i köttbullarna igen. Låt dem sjuda en stund i såsen tills såsen tjocknat lite grand. Köttbullar och sås är klart - välj tillbehör själv!


Läsarna av matbloggare har förresten sagt sitt nu, matblogg respektive bak- och dessertblogg har baserat på flest antal röster utsetts. Under mässan "Mitt kök" ska juryns utvalda blogg till Det Stora Matbloggspriset delas ut. Jag vill tacka dig som röstade på min blogg men framför vill jag tacka för att du är här och läser! Vad är väl ett Matbloggspris ;-)


Nu är det natt natt. Måste orka upp och vara pigg då jag ska på kurs i dagarna två. Se'n är det konferens i dagarna två så ingen mer tid på kontoret denna vecka. Både kul och lite jobbigt. I alla fall när jag är tillbaka på måndag och det jobb som inte har gjorts när jag varit borta fortfarande ska göras fast med ännu mindre tid att göra det på. Men det får det vara värt. Det är kul med avbrott från det vanliga, att komma iväg och få lite inspiration också. Än är jag inte för gammal att läras nya trick.

God natt!


4 kommentarer:

 1. allt du gör ser så såå gott ut :)

  -Linda

  SvaraRadera
 2. Tack, Linda men inte köttbullarna väl :-)

  SvaraRadera
 3. Hade jag känt till det så hade du fått min röst! Attans. Ett år till då. Jag hänger kvar. :)
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Hej Katarina!
  Tack tack... Inte så noga det där. Jag är en ganska okänd matblogg så jag hade inga som helst förhoppningar. Men om ett år kanske fler känner till den. Vi får se!

  SvaraRadera