onsdag 2 november 2011

Mangoglacerade nudlar med fräs, tomat- och limesalsa och så sambal- och korianderbiffar. Puuuh....


Det här är en måltid med många olika moment så det tog sin lilla tid i köket. Inte så bra planerat av mig att lägga det just den dag som jag tränat mina ynkliga muskler. Det kändes som om träningspasset fortsatte i köket men jag lyckades i alla fall :-) Gott och fräscht. Mangosåsen enklast möjliga men vilken smak! Detsamma gäller salsan som man kan äta som tillbehör till många pastarätter. Kyckling passar säkert jättebra till om man inte vill göra färsbiffarna.

Här krävs det lite logistik och bra planering. Den kalla salsan är ju smart att börja med och den frysta mangon bör ställas fram så fort som möjligt så att den hinner tina. Eventuellt kan en liten stund i mikron behövas. Nudlarna kokade jag i förväg, spolade av med kallt vatten och lät stå. Grönsakerna förberedde jag och fräste på så att det bara var att värma nudlarna, blanda med mangon och sedan blanda i grönsakerna när färsbiffarna började bli klara. Färsbiffarna görs alltså innan momentet att blanda ihop nudlarna. Enkelt va? Trevligt att göra tillsammans och hjälpss åt i köket om inte annat. Det här räcker till ungefär fyra personer.

Tomat- och limesalsa
En finhackad gul lök
Neutral olja, t.ex. rapsolja
1 burk krossade tomater
Rivet skal av en lime
Saften från 1/2 lime
Salt, socker och svartpeppar

Fräs löken i olja tills den blir glansig. Häll i tomaterna och låt koka upp. Blanda i limeriv och -saft. Smaka av med salt, socker och svartpeppar. Häll upp i skål och låt svalna.

Mangoglacerade nudlar med fräs
1 pkt frysta mangotärningar
Ca 300 g kinesiska äggnudlar
Rapsolja
1 röd lök i strimlor
1 röd strimlad paprika
1 grön strimlad paprika
1 knippe strimlad salladslök
1 tsk sesamolja
Salt och svartpeppar

Tina mangotärningarna. Koka nudlarna. Bryt gärna de torra knytena i mindre bitar innan du lägger nudlarna i det kokande vattnet. Häll av, spola med kallt vatten och blanda med lite rapsolja så att det inte klibbar ihop. Ställ åt sidan. Fräs grönsakerna i rapsolja. Ställ åt sidan. Mixa mangon i hög kanna till en slät sås och ställ åt sidan.

När färsbiffarna står i ugnen för att bli klara, hetta upp en stor stekpanna eller wok, lägg ner nudlarna och vänt runt tills de blir varma. Blanda i mangosåsen (glacera). Blanda sedan i grönsakerna och sesamoljan tills allt är varmt. Salta och svartpeppra. Servera med färsbiffarna:

Färsbiffar (6 stora eller 8 mindre)
400 g nötfärs
1 gul finhackad lök
1 ägg
2 tsk sambal oelek
1 kruka koriander, hackad
Salt och svartpeppar
Smör och rapsolja

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser och forma till biffar. Stek till fin färg runtom i smör och rapsolja. Lägg över på ugnssäkert fat, täck med folie och stek färdigt i ugnen medan du fräser nudlar och grönsaker.

Nu är det bara att ta för sig av nudlar, salsa och färsbiffar. En väldigt god kombo på tallriken.

Smaklig måltid!


Lime ihop med tomat i en salsa blir jättefräscht och gott! Skulle nog kunna funka som pastasås, fast då kanske helst varm...


Röd och grön paprika, röd lök och salladslök ger fin färg till nudlarna, lite tugg och god smak förstås!


Jag fräste grönsakerna i förväg för det var så mycket att hålla reda på...

Biffarna är formade och ska stekas till fin färg. Jag steker verkligen VARJE sida på biffarna. Ställer dem på högkant på sidorna och håller i dem med tång för att även få färg på ändarna :-)

Färsbiffarna stekte jag färdigt i ugnen. Både för att det är bekvämt att slippa ha koll på dem i pannan så att de inte bränns men även för att det gör att de blir lite saftigare på ett fat med lite folie över. 

Nudlarna har blandats med mangosåsen och fräset. Lite sesamolja var gott att ha på men ta inte för mycket, då kan den smaken dominera för mycket.

Fräsch mat. Lättlagat. Men många moment och tidskrävande. Kanske lade jag upp logistiken fel?

Lite kuriosa från http://www.chiliguiden.se/ 
"Salsa" är det spanska ordet för sås. Salsa är en blandning av hackade grönsaker och/eller frukter, vanligtvis tomater. Salsan är mexikansk till sitt ursprung men finns idag över stora delar av världen. I Mexiko är huvudingredienserna i salsa lök, vitlök, chili och tomat. Salsa kan variera från mild tilll superhet.
Salsa kan vara färsk, kokad, konserverad eller buteljerad och används som tillbehör till mat eller som dip. I södra USA brukar man få salsa och tortillachips till sitt bord så fort man satt sig på en resturang.

På grund av den ökade medvetenheten hos folk vad gäller näringsvärden så har salsan blivit extra populär. Salsa innehåller nämnligen väldigt låga värden av kolesterol, fett och kalorier. I USA har salsan blivit så populär att den gått om tomatketchupen på försäljningslistan."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar