onsdag 2 november 2011

Lyxig grönsaksomelett i långpanna


Vad är det som är lyxigt med den här omeletten då? Vad är det som gör mat lite extra lyxig? I det här fallet är det väl att det bland annat är vispgrädde i, hela 6 ägg, både vanlig mild ost och fetaost och massor av grönt och gott som fänkål, rödlök, squash och tomat. Jag måste säga att det blev fantastiskt gott! Och att det är lättlagat och sköter sig själv i ugnen, det är ju inte någon nackdel direkt.

Omeletten passar på ett buffébord, som ensamrätt eller till falukorv t.ex. som det blev idag. Den kan göras dagen innan och serveras uppvärmd eller rumstempad. Jag kunde ju inte låta bli att konstatera att det hade varit gott med lite bacon till, det höjer det mesta. Jag tyckte att det var godare utan korven till, att äta omeletten precis som den är bara. Korven var mest till för Mannen som inte riktigt nöjer sig med "bara" en omelett, hur lyxig den än är :-)

4 portioner (fler om det är till en buffé)
1 squash, i skivor på längden
Olivolja
1 fänkål, skivad
1 röd lök, skivad
1 tsk oregano
Salt och svartpeppar
6 ägg
1 dl vispgrädde
Drygt 1 dl riven mild ost
150 g fetaost
12 körsbärstomater

Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper så att papperet når upp längs kanterna, formen bör vara ungefär 20 x 30 cm. Lägg squashskivorna i botten på pannan, pensla med olivolja och ställ in i ugnen ungefär 8 minuter. Blanda fänkål och rödlök med 1/2 msk olivolja, lägg ovanpå squashen och ställ in i ugnen igen i ungefär fem minuter. Ta ut och krydda med oregano, salt och peppar.

Vispa ihop ägg, grädde, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar och den milda rivna osten. Häll över grönsakerna och smula över fetaosten, tryck ner tomaterna, ringla över lite olivolja. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och ställ in långpannan i ca 25 minuter tills omeletten blir fast och får fin färg.


Squash, fänkål, rödlök och kryddor på plats i långpannan. Man förstår ju redan här att det här kan inte bli annat än gott...

Ett helt 6-pack ägg i omelettsmeten. Och vispgrädde. Det är väl lite vardagslyx?

Alltid när det ska vara ost i mat tar jag gärna lite extra :-)

Då så, bara att ställa in i ugnen...

... och voíla, nå'n halvtimme senare är det bara att ta ut ur ugnen, skära upp i bitar och käka. Så gott!

PS
Det bidde ingen konditionsträning idag... Jag vet att det inte är farligt att träna med träningsvärk men när det känns som att det är trasigt i fästen och varje steg gör ont, då lyssnar i alla fall jag på kroppen och vilar någon dag.

2 kommentarer:

  1. Oh! Såg spännande ut! Måste man prova ju! :)

    SvaraRadera
  2. Hej Frida Karolina!

    Du kommer inte ångra dig. Fetaosten i omeletten är en riktig höjdare. Och allt det andra också förstås...

    SvaraRadera