lördag 25 februari 2012

Lotta Wellington - känner du henne?


Fick snilleblixten att göra Wellington med fläskfilé och i övrigt lite på mitt sätt, så det blev Lotta Wellington. Det blev urgott men i övrigt var det inte så snillrikt att laga till det när vi kommer till landet en fredag och matlagningen kan börja klockan halv åtta... Ett antal moment för avkylning och tiden i ugn gjorde att det blev en väldigt kontinental middag om vi säger så. Men det fick det vara värt för det blev verkligen hur gott som helst. Med fördel gör man det här med lite mer tid tillgodo och gärna i förväg. Perfekt att ha smördegsrullen färdig i kylen och bara ställa in i ugnen när det börjar bli middagsdags.

Jag använde kyld och färdigkavlad smördeg på bakplåtspapper vilket är väldigt bekvämt. Mycket mat har jag lagat sedan jag flyttade hemifrån med "Vår kokbok" som första kulinariska litteratur men det här blev premiären att laga något smördegsinbakat och det blir definitivt fler gånger! Här har jag brynt en bit hel fläskfilé och rullat in i smördeg tillsammans med en jättegod champinjonröra med timjan, gul lök och grädde. Tillbehöret blev ugnsbakade bakpotatisskivor som behövde lika lång tid som köttet. Om jag inte hade haft varmluftsugn hade jag råstekt potatisen i stället. För att det inte ska bli för torrt är det gott med en rödvinssås till.

4 portioner
Ca 600 g fläskfilé
Salt och svartpeppar
Smör

Fyllning
Ca 150 g färska champinjoner, hackade
1 gul lök, finhackad
1 msk färsk timjan, hackad
3/4 dl grädde
Smör

Smördeg, gärna kyld och färdigkavlad
(när degen ska användas ska den ha stått i rumstemperatur i tio minuter)
1 vispat ägg till pensling

Ansa fläskfilén och skär bort ändbitarna så att du får en så jämnstor bit som möjligt. Ändbitarna sparar du och gör något gott av en annan dag. Bryn fläskfilén i smör så att den får färg runt om i ungefär fem minuter. Krydda väl med salt och svartpeppar. Ställ att kallna helt.

Fräs champinjoner och lök i en klick smör. Häll i grädden och koka ihop till en röra, inte för torr. Blanda ner färsk timjan. Ställ att kallna.

Lägg hälften av fyllningen på mitten av smördegsplattan. Lägg fläskfilén ovanpå och lägg sedan resten av fyllningen ovanpå köttet. Skär bort lite av degen i kortändarna så att du har ungefär fem cm på varje sida - det beror lite på hur lång din köttbit är hur mycket du behöver skära bort. Pensla alla kanter med uppvispat ägg. Börja med att vika en av smördegsplattans långsidor upp över köttet, lyft sedan över den andra långsidan så att degen ligger omlott ovanpå. Vik upp degens kortsidor och nyp ihop. Gör tre hål i degen så att värme kan pysa ut. Flytta över till ugnssäkert fat och ställ kallt i 15-20 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter på 225 graders värme.

Bakpotatisen skar jag i ca en halv cm tjocka skivor som jag oljade på båda sidor och stekte i ugnen samtidigt med köttet lika länge. Vänd på potatisskivorna efter halva tiden. Salta och svartpeppra.


Fyllningen med champinjoner, lök, timjan och grädde blir jättegod! Den som vill blandar ner lite finhackad vitlök också och ett par matskedar pastej. Pastej går inte hem i familjen Kruse så jag struntade i det.


Om jag inte har helt fel tror jag att svampfyllningen till Wellington kallas duxelle...

Glöm inte att göra några "skorstenar" i degen innan du ställer in rullen i ugnen. Jag lät rullen ligga kvar på bakplåtspapperet när jag flyttade över till ugnssäkert fat. Då blev den lätt att hantera.

Gyllene och frasigt, precis som smördeg ska vara! Inuti riktigt saftigt kött med den goda fyllningen.

Var försiktig när du skivar upp köttet så att degen håller ihop runt köttet. Det bildas lite luft mellan deg och kött under tillagningen men tryck till degen mot köttet innan du lägger upp det så ser det snyggt ut.

Med ugnsstekta bakpotatisskivor och rödvinssås var vi så nöjda. Att servera "lättkokta grönsaker" till som det ofta står i recept orkade jag inte med. Allra helst inte när jag ser bilder på tornerade morötter med lite stjälk kvar. Så'nt tjafs hade jag verkligen varken ork eller lust till när maten var klar. En annan gång med en mage inte fullt så knorrande så kanske...

Ikväll äter vi middag med mina päron, det blir pappas supergoda lasagne. Innan dess ska vi njuta av en bastu efter en extremt slö dag på landet. Det har inte blivit mycket av mina "piff-planer" i sovstugan men det är ju en dag i morgon också!


24 kommentarer:

  1. jahaja, vi som skulle kolla recept till nästa lördags middagsbjudning behöver alltså inte leta längre: Vi hade nämligen bestämt oss för biff Wellington och så hittar vi dej hos dej, kanon!
    Muchas gracias
    och ha en fortsatt god helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. At your service :-) De nada! Same same :-)

      Radera
  2. Vilken tur att ni fixade köket först och inte sovstugan, då hade vi fått vänta länge på så underbara recept ;-)

    Funderar som vanligt... skulle man inte kunna ha lätt förvälld purjo (istället för lök eller tillsammans med) i? Tycker att purjo och champinjoner är så gott ihop ;-) Skulle receptet också "fungera" med kycklingfilé? Om man sen har i lite ost och kanske strimlad rökt skinka också så är det nästan "Mormors bästa bjudpaj" som jag aldrig slutar gilla och laga!

    Tack för tipset med skorstenarna... gjorde piroger idag för första gången i mitt liv och jag skulle nog ha behövt göra ett par. Men huvudsaken är att det smakar bra, och om det gjorde det får jag veta senare ikväll. Dom lämnades bort till hungriga fiskare... inkl. min sambo ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när vi är "klara" med sovstugan också så blir det lite lugnare med hantverksjobb på landet, tills det går att skruva trädäck utomhus. Då blir det mer tid och ork till att laga mat i friggaköket istället för många turer till burgerhaket som det har blivit.

      Jag tror absolut man kan fylla med nästan vad som helst man gillar och kyckling borde gå att tillaga på samma sätt bara man har koll på tiden i ugnen så att köttet verkligen blir genomstekt. En halvtimme borde funka där också.

      Piroger skulle jag vilja göra och ha massor av i frysen att plocka fram som lunch och mellanmål. Det har jag inte heller gjort hittills... Hoppas fiskarna blev nöjda med dina!

      Radera
    2. Fick positiv feedback på pirogerna, kul. Använde färdig deg och det är lite synd att det blir mycket "spill". Försökte knåda och kavla ut igen med det blev inget vidare. Idag blir det lasagne på resten av den färdiga färsen från igår. Fick inte tag på bechamelsås utan det blir en färdig till carbonara... fungerar säkert också och viktig var att det inte är mycket jobb i köket idag ;-)

      Ska testa ditt recept i vilket fall som helst, kanske med lite purjo i. Blir nog på torsdag när en (alltid hungrig) vän kommer...

      Radera
    3. Härligt att pirogerna gick hem! Carbonarasås till lasagne (med baon i då) blir säkert hur gott som helst. Skönt med genvägar ibland. Berätta om du testar receptet och gör lite annorlunda hur det gick!

      Radera
  3. Härligt att läsa! Särskilt som man själv är inne i en kanske inte lika inspirerad period :) Ser väldigt läckert ut och något som jag själv heller aldrig testat. Vår Kokbok! Denna älskade klassiker! Som vanligt bilder som gör att det vattnas i munnen. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går verkligen upp o ner i köket med inspirationen... Vår Kokbok konsulterar jag faktiskt fortfarande, bland annat utgår jag från receptet där på porterstek.

      Hoppas inspirationen snart är tillbaka så att jag kan fylla på med min hos dig :-)

      Radera
  4. Ser underbart gott ut! Trots att jag vuxit upp i en tid då allt smördegsinbakat var extra fint, så har jag aldrig tillagat något själv. Dina bilder gör mig extra sugen på att testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Konstigt att det inte har blivit av tidigare faktiskt. Tror att det är Gordon Ramsay's förkärlek för Wellington som tippade över mig att prova för första gången. Hoppas du fick en härlig mellokväll!

      Radera
  5. Du, den där kontinentala middagen hade jag gärna väntat på. Trots att jag är proppmätt blir jag som alltid hungrig när jag läser härinne. Dessutom en snygg maträtt, vilka bilder du tar.
    Nu ska jag läsa ikapp härinne, har inte läst bloggar på två hela veckor. Såg bara lite snabbt ert fina kök på landet. Så så så snyggt & fint! Kramkram! Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som tur var pallade Mannen med att vänta också :-) Tack för alla fina ord. Vad glad jag blir :-) Trevligt att ha dig tillbaka! Stor kram till dig

      Radera
  6. Härliga bilder, jag skulle kunna äta det här till frukost nu!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha! Det var så gott med smördegen. Jag får akta mig nu så att jag inte får dille på det och börjar baka in frukostmackan också :-)

      Radera
  7. Svar
    1. Tack, Ann-Sofi! Riktigt gott blev det...

      Radera
  8. Inbakad fläskfilé är verkligen gott, jag brukar göra palsternackspuré att ha till, men fina bakpotatisskivor ser jättegoda ut de med. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter jättegott med puré till! Då skulle man nog kanske t.o.m. kunna stryka rödvinssåsen till, puré är ju ganska "blött" så det kanske räcker. Tack för tipset!

      Radera
  9. Å, vad lyxigt gott! Sen middag är OK, bara man får lite snacks under tillagningen och kan sova ut dagen efter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Resonerar likadant! Jag hade dock missat att förbereda med snacks-delen... Vi fick ta det som fanns till hands och smulade i oss salta pinnar under tiden som vi sköljde ner med iskall öl. Det underlättade lite grand i alla fall :-)

      Radera
  10. Mums...Jättegott! Men rätt så mäktig mat. Jag skulle nog välja en lättare sallad till köttet :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tant Gul!
      Absolut - håller med dig. Smördegen kan man ju se som kolhydraterna till köttet (även om det inte är kolhydrater per say). Då räcker det fint med en god sallad till. Jag är bara väldigt svag för potatis :-)

      Radera
  11. Hej! Jag hittade dit recept och ska prova detta på fredag. Tack för inspiration! En klassiker med smördegsinbakat, men jag har trots det inte lagat det hittills. Jag har några frågor;
    -- Kör du med termometer, isf vilken temp kör du fläskfilén till?
    -- Skorstenar i smördegen... är det hålen du menar?
    -- Kan man förbereda i förväg tror du? Typ steka kött och klä in kött och fyllning i smördeg?
    Tack igen för tips på maträtt. :)Hoppas du har tid att svara på mina frågor. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anja!

      Vad kul att du vill prova.

      Jag använde ingen termometer utan gick på tillagningstiden 30 minuter och det blev perfekt.

      Eftersom man ändå gör "skorstenar" i degen - hål i degen för varm luft att pysa ut ur - så kan du ju lika gärna sticka ner en ugnstermometer i ett av hålen om du vill ha koll på temperaturen. Den bör gå upp till 70 grader innan du tar ut köttet. Läs mer om innertemperaturer för fläskkött här (scrolla ner en bit):

      http://www.svensktkott.se/gris/

      Det här är perfekt att förbereda! Du kan göra färdigt ända fram till att rullen ska penslas med ägg och bakas i ugnen. Den ska ju vara kall och ha vilat så inga problem där.

      Några tips vill jag ge dig som jag kom fram till efteråt hade varit bättre och har sett i andra wellingtonrecept:

      Skär till smördegsplattan så att den är tillräckligt stor för att omsluta köttet. Bred ut fyllningen på degen i ett jämnt lager. Lägg på köttet och rulla ihop till ett paket och lägg degskarven underst. Slut ihop ändarna med en gaffel och uppvispat ägg. Pensla sedan hela rullen med uppvispat ägg och tillaga i ugnen enligt receptet.

      Lycka till på fredag!

      Radera