fredag 3 februari 2012

Pannkaka med det som fanns till hands


Jag säger bara det, har man några ägg, mjölk och lite mjöl så kommer man långt. Pannkaka äter jag gärna med lite smör och socker men om det finns jordgubbar och blåbär i frysen så äter jag det gärna till pannkakorna med lite florsocker. Enkel och mättande matlagning som passar mig just nu när krafterna så sakteliga är på väg tillbaka efter flunsan. Det är inte klokt vad mina ynkliga muskler har hunnit förtvina av alla timmar i bingen. Bara att vispa pannkakssmet kändes som ett styrkepass på gymmet (hur nu det känns för det har jag ju ingen aning om - ha - men jag har bra fantasi!).

Pannkakor, ca 10 st - fler om du använder liten stekpanna
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
1/2 dl Club Soda (sodavatten)
Smör att steka i

Vispa samman mjöl och salt med hälften av mjölken tills smeten är helt slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa igen helt slätt. Vispa i ett ägg i taget. Häll försiktigt i sodavattnet precis innan du ska börja grädda. Hetta upp en stekpanna och smält lite smör för varje pannkaka. Rör om i bunken under tiden - annars sjunker mjölet ner i botten. Häll i smeten i tunna lager. När ytan har stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan och steka ytterligare någon minut.

I somras åt jag pannkakor med bacon, avokadoröra, tomat och lök. Hur gott som helst och verkligen en hel måltid. Värt att testa, kanske?



Receptet finns här >

Det ska bli intressant att se hur vår lilla frigga på landet står emot kylan nu när den har slagit till ordentligt. Vi har isolerat rejält - helt vinterbonat - och den är ju inte så stor men ändå, nu är det upp till bevis! Förhoppningsvis ger ett par dagars frid på landet i helgen nådastöten för flunsan och förkylningen. Nu har vi inte varit där på fyra veckor och vi längtar verkligen.

Vi ses i köket och trevlig helg!

13 kommentarer:

  1. Mums! J vill inte ha pannkakor, han säger att de inte är riktig mat. Men om man serverar dem som efterättsplättar...eller till brunch...
    Fröken Dill smider helgmatsplaner

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser pannkakor som en grund - ungefär som bröd - som man har pålägg på eller tillbehör till. Kan bli hur matigt och "riktigt" som helst. Lycka till med smidandet :-)

      Radera
  2. Äter också gärna pannkakor (med socker och kanél)... fast hos mej kallas dom stora plättar - pannkaka är det man gör i ugnen ;-) Otroligt vad man är envis med att det som mamma sa när man var liten är rätt *lol*

    En matigare variant jag ätit ute här i Tyskland (nära franska gränsen) var fyllda crepe (är ju liknande tunna plättar). Där i var det kokt skinka, ett par sparrisar och sauce hollandaise.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott är det och absolut, det mamma har sagt gäller :-)

      Åt jättegoda pannkakor i Amsterdam där de påminde om pizza med fyllning och gratinerade med ost. Man kan göra mycket med pannkakor, plättar och crêpes!

      Radera
  3. Spännande med avocadoröra. Men jag tvivlar på att det skulle gå hem hos sönerna. Kanske om man kallade pannkakan för något annat, så deras förväntningar inte var inställda på just pannkaka. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog mer vuxenpankisar med avokadoröra men den kan man ju servera bredvid till de som vill ha. Så får barnen tugga i sig som vanligt - något jag gärna gör ibland också. Bara frossar i stekta pannkakor som de är :-)

      Radera
  4. Pankisar! Gillar du med smör och socker så kan jag tipsa om att du droppar över citronsaft och doftar på kanel också, så galet gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det låter fräscht och gott. Får testa det nästa gång pannkakslaggen kommer fram!

      Radera
  5. Thanks a lot! I am just preparing tonight's dinner in my mind. Stay tuned :-)

    SvaraRadera
  6. ÅH så gott med avocado till pannkakorna! :) Spännande!

    SvaraRadera
  7. Pannkakor kan ätas med allt möjligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som bröd - med vad som helst - eller bara precis som de är. Gott!

      Radera