tisdag 28 februari 2012

Ugnspannkaka med spenat, ost och bacon - heja vardagsmaten!


Ugnspannkaka... Vardagsmat in multum. Så tryggt, enkelt, gott och mättande. Blanda, ner i form, in i ugn, ut ur ugn, klart. Inte så dumt en vanlig tisdag. En bit blev det över och den tar jag med mig till jobbet i morgon och äter kall som mellanmål på eftermiddagen. Jag tror att ett rejält mellanmål är räddningen för mig när det gäller att hålla energin och orken uppe mellan arbetsdagens slut till det att middagsmaten är klar och ska ätas. Däremellan ska jag helst stoppa in lite träning också men just p.g.a. att jag slarvar med att äta något på eftermiddagen så är jag helt dränerad när jag kommer hem. Det sista jag orkar då är att snöra på mig löparpjuck och sticka ut och kuta, dra iväg till simhallen eller något träningspass.

En annan förutsättning är nästan att jag har middagsmaten inhandlad och väntandes i kyl och skåp när jag kommer hem så att jag slipper det stoppet efter jobbet. Jag har fortfarande inte lyckats få ihop ekvationen men jag tänker inte ge mig. Det ska gå att få ihop. Hur sjutton gör just du som hinner både jobba, handla, träna, laga mat, blogga om det och kanske dessutom ta hand om barn i familjen? Ni är mina hjältar...

Nog gnällt om mina problem med att röra på mig, hur svårt kan det va liksom... Här är receptet som jag hämtat från en avdammad kokbok på kökshyllan. Femton år gammal!

Till fyra stora bitar ugnspannkaka eller sex stycken lite mindre...
2 1/2 dl  vetemjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
6 dl mjölk
3 ägg
1 påse babyspenat (65 g)
2 paket knaperstekt bacon (240-260 g)
3 dl riven prästost (eller annan lagrad ost)

Blanda mjöl och salt. Vispa ihop med 3 dl av mjölken till en slät smet. Vispa sedan i resten av mjölken och äggen. Blanda pannkakssmeten med spenat, bacon och ost och häll i smord ugnsform. Tillaga i ugnen på 225 grader i ungefär 25 minuter. Den är klar när den inte är rinnig inuti längre utan har "stannat" som det så vackert heter. Ha koll och täck över på slutet så att det inte bränns. Låt gärna pannkakan vila några minuter innan du skär upp den.


Peta gärna lite i smeten så att fyllningen blir jämnt fördelad.

Bästa bitarna finns i hörnen med mycket av de extra goda kanterna!

Jättegod ugnspannkaka! Ät med en sallad eller lite extra spenat och några tomater.
Receptet hittade jag i kokboken "Mer smak på vardagsmaten" som togs fram av krögaren Fredrik Eriksson och Berit Paulsson, känt namn bl.a. från Allt om Mat. De ville förmedla hur man kan variera vardagsmaten som enligt en undersökning i slutet av 90-talet visade att svenska folkets vardagsmat till 85 % endast bestod av tio rätter med bland annat falukorv, köttbullar, spagetti och köttfärssås. Jag tror inte att det är riktigt likadant idag men nog kan det stämma att många inte varierar just vardagsmaten särskilt mycket. De flesta lägger nog krutet på helgmaten när man oftast har mer tid och ork. En god idé och det finns några bra recept i boken.

Den här ugnspannkakan är ett exempel och till i morgon har jag handlat hem det som behövs för att testa ett annat recept med pimpad falukorv. Alltså har jag ingen egentlig ursäkt för att inte träna lite efter jobbet i morgon. Mellanmålet till eftermiddagen är fixat och allt är handlat och klart till middagsmaten. Skulle väl kunna skita sig om jag "råkar" glömma att ta med mig pannkaksbiten som är kvar :-)

Nu ska jag sno lite av Mannens Ben & Jerry-glass som jag köpt till honom i medicinskt syfte för onda halsen och titta på TV. Ut och springa istället? Nej, nu är jag ju för mätt efter midda'n!

Nån mer som känner igen kokboken?



20 kommentarer:

  1. Japp , den boken fanns också i min hylla fram till flytten.
    Min sanning för dagen är att jag inte alls hinner med allt som man borde hinna .
    Men nya tider stundar för mig nu och nu är det dags att jag blir kompis igen med mig själv.

    Länge leve vardagsmaten!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har den sina små guldkorn :-)

      Kan du inte berätta om hur du ska få till det... Jag vill också ha nya tider och har massor av goda föresatser men kommer inte ur, vad det nu är jag behöver komma ur. Jag vet att du förstår vad jag menar. Låt mig veta hur du lyckas!

      Kram till dig och lycka till med dina nya tider

      Radera
  2. Håkan brukar alltid säga att det endast behöver finnas blandfärs i deras delikatessdisk under mån-fre, det är nästan uteslutande det och korv som folk köper då. Köps det någon gång fisk så är det av pinnetypen! Det är så synd för det finns ju så mycket gott som är precis lika enkelt att kocka till som färsrätter eller fiskpinnar...

    Låter som en ljuvligt god variant av ugnspannkaka, toppen med spenat och bacon i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske en liknande undersökning om matvanorna idag skulle ge samma resultat... Visst är det synd. Det är ju gott men inte varje dag, varje vecka... Det kanske behövs lite mer intresse för mat och själva matlagningen för att ändra på det och det finns ju faktiskt folk som inte alls är roade av det. Konstiga människor va ;-)

      Radera
  3. Skulle du inte kunna åka till Thailand igen i 2-3 veckor så att jag kommer ikapp med allt som jag vill testa av dina recept ;-)

    Ugnspannkaka med fläsk hade vi förr, bacon och spenat låter mycket bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, inte mig emot! Eller jo, förresten. Det räcker för ett tag nu faktiskt. Gillar den här årstiden i Sverige när det börjar hända saker med ljus och temperatur. Man kan nästan lukta våren i luften... Nästan i alla fall :-)

      Radera
  4. Jag har också boken och har testat många recep. Salvia frikadeller i tomatsås är en av dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, det låter jättegott. Ska kolla det. Lär ju ligga under kapitlet tillägnat köttfärs.

      Radera
  5. Smart där, jag har bara gjort med typ äpple, keso och kanel/kardemumma i min, din variant kändes ju betydligt matigare och roligare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju gott med annan fyllning också men som du säger, det här blev riktigt matigt och gott! Och så triggar det igång tankarna på andra matiga fyllningar; broccoli, svamp, purjolök....

      Radera
  6. Vilken god fyllning, det ska jag apa efter! Jag förstår inte heller hur folk får ihop det, men en sak har jag gjort för att underlätta, jag handlar maten online och får den hemkörd och uppburen till lägenheten. Guld värt! För mig finns inget värre än att ha lågt blodsocker och stå i affären och vela med en massa andra...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt funderat på det där med att handla online också. Jisses vad det skulle underlätta... Men så tänker jag att jag vill se och klämma på saker, speciellt frukt och grönsaker. Men iofs orkar jag knappt det i alla fall när jag står där med det låga blodsockret. Ska ta mig en funderare till, det finns ju en del leverantörer att välja på nu...

      Radera
  7. För mig är det jätteviktigt med maten för att jag ska hålla orken uppe och gärna masa mig iväg på lite träning. Så fort jag äter för lite frukt och grönsaker tryter min ork direkt. Jag är som ett barn och behöver mat var tredje timme dessutom...

    SvaraRadera
    Svar
    1. You and me both. Som ett barn. Eller Skalman med sin mat- och sovklocka :-) Jobbigt är det. Men det ska gå!

      Radera
  8. Tack för dina inlägg i min blogg. Ja ugnspannkaka är visst populärt den här veckan. Jag tränar två-tre gånger i veckan och för min del handlar det mkt om planering. Jag åker aldrig hem innan träningen utan tar det direkt efter jobbet. Mannen hämtar sonen och lagar mat till honom. Det gäller som sagt att se till att ha ngt mellanmål innan träningen vilket jag kan slarva med. Fin blogg du också har. Kul ide med två kök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är trist men den bistra sanningen. Planering, planering... Direkt efter jobbet är bra, så har det funkat förut. Nu har jag hamnat i någon annan dålig rutin. Får helt enkelt (svårt) bryta den och komma igång.

      Tack till dig!

      Radera
  9. Håller med dig. Kanterna är ALLTID godast. Såg väldigt smarrig ut! Idag skall vi bestämma oss för kattbebisen. Får se hur det går :) Ha en underbar dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm. Nästan oavsett vad det är som görs i ugnen så är det längs kanterna jag huserar :-)

      Lycka till med kattbebisen och detsamma!

      Radera
  10. Ibland är det lite spännande.....den här boken har stått i bokhyllan i köket sedan den kom ut. Ganska länge alltså...men tror du jag provat spenatpannkakan? Näe. Sedan såg jag receptet här, testade och familjen tog ett gemensamt beslut att från och med nu är det den här pannkakan som gäller. Jättegott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, vad roligt! Ibland kan det verkligen vara värt att titta igenom de där gamla kokböckerna. En ny familjefavorit till och med :-)

      Radera