onsdag 21 mars 2012

Kycklingburgare med avokadokräm - ingen hit tyvärr...


Nu ska man inte lyssna så mycket på mig och min smak, den är lite konstig ibland. Mannen tyckte att kycklingburgaren var god men den gick inte hem hos mig. Det är något med konsistensen... Hur mycket jag än förberedde mig innan jag tog första tuggan på att det här är inte "vanlig burgare" med nöt. Det kommer smaka annorlunda och ha annat tuggmotstånd men det är goa grejer i och kyckling är kyckling både som filé och färs. Men nej... Det ville sig inte för mig. Men som sagt, lyssna inte på mig utan på mer normala människor som min äkta hälft, "det är ju gott ju"...

Avokadokrämen däremot kunde jag äta med sked! Den kan man ha som tillbehör till allt möjligt, speciellt på kommande grillbufféer och på smörgås med några tomatskivor t.ex.
4 kycklingburgare
600 g kycklingfärs
1 tsk sambal oelek
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal

Blanda ihop allt riktigt ordentligt tills smeten börjar bli fast i konsistensen. Den beter sig inte som färssmet med nötkött utan ska bearbetas ordentligt, annars håller den inte ihop vid stekning. Forma fyra hamburgare och stek i smör och/eller olja 5-6 minuter totalt i pannan på båda sidor till fin färg. Stek sedan färdigt i ugnen på 225 grader i ca 6 minuter. Stick ett hål och kolla köttsaften. Som bekant när det handlar om kyckling är färgen rosa ett big no no.

Avokadokräm
3 mogna avokado
1 tsk citronsaft
1 tsk olivolja
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Mosa avokadon med en gaffel och blanda med citronsaft, olivolja och smaka av med kryddor. Klart!

Tillbehör
Skivad tomat
Skivad lök (gul, röd eller silverlök)
Sallad
Hamburgerbröd

Rosta gärna hamburgerbröden på "snittytorna" så att de får fin färg och en yta som inte suger åt sig vätska lika lätt (då blir inte hamburgare lika saggig). Bred avokadokräm på bottenbrödet, på med sallad och sedan burgaren. Lägg på övriga tillbehör och bred avokadokräm även på undersidan av toppbrödet innan du lägger på det överst.


Man kan inte lyckas jämt men det är kul att testa något nytt! Avokadokrämen däremot smakade kanon. Fast det är ju å andra sidan svårt att misslyckas med avokado...

Inte ens några av mina favorittillbehör räckte till för att jag skulle gilla denna burgare...


Det ser ju ganska gott ut och Mannen bedyrar som sagt att det smakade gott men jag är ärlig och håller inte med. Men om du är van att äta kycklingburgare och vill ha en med lite asiatisk touch och fräschör så kan den nog slinka ner.

Att göra kycklingburgare hade inget med operation rensa skafferiet att göra men man måste ju få vara lite spontan också. Dock är jag tillbaka på temat igen med nästa måltid. Det blir en risotto med en lite annorlunda twist som inte jag har provat förut i alla fall. Ska bli spännande att se hur det blir!

10 kommentarer:

  1. Avokadokrämen ser riktigt god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den blev jag riktigt nöjd med i alla fall :-)

      Radera
  2. Du kanske skulle ha börjat med något annat än just en hamburgare som - för min del iallafall - aldrig består av något annat "pålägg" än just nöt- eller blandfärs. Här blir det inga Schnitzelburger eller McRib inte. När du gör dina färsbiffar så är du ju väldigt kreativ och ändrar dina fyllningar osv. Ge kycklingfärsen en chans i annan form - och för gud skull: glöm inte knaperstekt bacon i nästa gång ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nöt- och blandfärs har ju fått bra många fler försök och år på nacken med olika smaksättningar. Ska fundera på saken och kanske ge kycklingfärs en chans till...

      Radera
  3. Jag har aldrig lagat något på kycklingfärs, jag äter så mycket kyckling ändå så jag behöver variera min kost med annat också, annars säger min mamma att jag kommer få vingar!

    Fast jag tror du ska lyssna på Kajomida, jag tror bacon kan vara gott till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har du en bra poäng som tröstar :-) Vi äter också mycket kyckling ändå. Kanske ska jag strunta i den asiatiska touchen och inte konstla till det och ta till min universalkrydda, bacon och prova en gång till i alla fall. Nå'n gång...

      Radera
  4. Jag älskar kycklingburgare, men mixar (inte maler) då helst färs själv så det blir lite bitar i. Jag håller nog med dina make i detta fallet ;-) Däremot vill jag gärna ha riktigt grova fullkornsbröd till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske mixa själv är tricket, då blir nog konsistensen mer "köttig". Inte ge upp vid första försöket då kanske... Så blir maken glad också om jag provar igen :-)

      Radera
  5. Men man kan ju inte gilla allt, eller hur? Du har ju provat i alla fall och det är väl det som räknas, fast en gång till (med bacon) kanske inte skadar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näe, det kan man ju verkligen inte. Att prova nytt är ju roligt och det ska jag fortsätta göra, och då får man räkna med bakslag ibland. Ni har övertygat mig nu, det får bli ett försök till nå'n gång med egenmixad kycklingfilé och så bacon!

      Radera