fredag 16 mars 2012

Kycklingspett med chorizo och jambalayaris - starkt och gott!


När det svider i munnen efter middagen, ja då vet jag att jag har fått i mig vitlök och starka kryddor. Gott! För första gången har jag gjort jambalayaris och det är inte den sista. Ris som ju egentligen är ganska tråkigt i sig blir på det här sättet en hel rätt om man vill det. Men jag nöjde mig inte med det utan tog ut grillsäsongen i förväg och låtsades "grilla" mina kycklingspett fast det blev i pannan på spisen. Med chorizo på spetten och i riset blev det rejält bett på maten. Vitlök i korv lyckas jag faktiskt lura i Mannen så det här gick hem hos honom också.

Spetten varvade jag med kyckling, chorizo, röd och grön paprika. Förvälld gul lök hade nog också varit gott att trä på men så blev det inte den här gången. Kycklingen fick vila i en blandning av rapsolja, spiskummin, salt och peppar innan jag trädde upp dem. Det går naturligtvis bra med någon annan marinad också men just smaken av spiskummin passar väldigt bra ihop med det kryddiga riset.

Nästa gång jag gör det här blir i sommar med kycklingspetten på en riktig grill! Snart så...

Förbered spetten fram till stekning och börja sedan med riset. Medan riset kokar färdigt steker du kycklingspetten så blir det klart samtidigt.

4 kycklingspett med chorizo och paprika
4 kycklingfiléer
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar
1 chorizo i skivor
2 msk rapsolja
2 tsk spiskummin
2 tsk salt
1/2 tsk (nymalen) svartpeppar
Rapsolja att steka i

Skölj kycklingen noga och torka av. Skär i ungefär centimerstora kuber. Blanda olja och kryddor. Lägg kycklingen i blandningen medan du förbereder paprika och korv. Varva sedan kyckling, paprika och korv på spetten. Fördela så att spetten får ungefär samma mängd av allt. Stek spetten i rapsolja till fin färg och lägg över på ugnssäkert fat. Stek färdigt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Kontrollera så att köttet är klart.

Jambalayaris
2,5 dl ris
2,5 dl vatten
1 gul lök, hackad
1 röd eller grön pepparfrukt (jalapeño, chili eller spansk peppar), urkärnad och finhackad
1 chorizo, i småbitar
2 msk rapsolja
500 g krossade tomater
1 tärning grönsaks- eller hönsbuljong
150-200 g majskorn
Salt och svartpeppar

Fräs ris, gul lök, pepparfrukt och chorizo i rapsolja. Häll i krossade tomater, vatten, 1/2 tsk salt och buljongtärningen. Koka på svag värme under lock i ungefär 20 minuter tills vätskan har sugits upp och riset är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda i avrunna majskorn och servera till kycklingspetten.


Chorizo med mycket smak sätter lite skjuts på både kycklingspett och riset.


Spetten är förberedda och ska bara stekas medan riset kokar.


Fräs ris, chorizo, lök och pepparfrukt i rapsolja - sedan i med krossade tomater innan det ska koka.


Spetten fick jättefin färg i pannan men att grilla på en kolgrill blir förstås snäppet bättre.


Kan vara gott att servera någon kall, yoghurtbaserad sås till spett och ris om man tycker att det kan bli för torrt. Men riset är väldigt saftigt så vi klarade oss utan.


Riset blev verkligen supergott och jag kan tänka mig att äta det till fläskfilé också, på spett eller inte.


Det blev fredag igen hur det nu gick till. Gissa vart vi ska? Landet förstås :-) För att hämta kraft och bara njuta av lugn, ro och god mat. Ikväll är det brorsan som bjuder på middag. Skönt att slippa det på ankomstkvällen ibland.

Med våren i antågande börjar det bli dags att komma igång med vaccinering mot TBE. Med flera katter i närmaste familjen som släpar in de vidriga blodsugarna så är risken stor att vi blir bitna. Det händer flera gånger varje säsong och det vore så onödigt att dra på sig TBE med men som verkar allt annat än trevliga. Om du själv bor i riskzonerna och har katt eller hund som rör sig mycket utomhus där illbattingarna trivs, investera i en enkel försäkring mot TBE och vaccinera dig, men börja nu för att ha fullgott skydd innan det blir fästingsäsong!

Veckans bästa ursäkt för att inte putsa fönstren är att de inte har sopat gatorna ännu. Det blir ju så dammigt när de gör det så det finns ju ingen anledning att putsa fint innan dess, eller hur :-)

Trevlig helg!


8 kommentarer:

  1. Gud va bra att ni levererade en ursäkt för fönsterputsningens icke vara. Vi brukar alltid skylla på att vi ju bor på 3:e våningen så ingen förbipasserande ser ju ändå hur våra fönster ser ut:) Nu tar vi och använder er ursäkt ett tag istället!

    Jambalayariset måste vi ju ta och testa, härlig upppiffning som faller oss i smaken.

    Ha en riktigt skön helg i stugan, tänk på oss som går kvar i stan:)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då använder jag er också, vi bor också på tredje våningen i sta'n :-) Och så finns det ju persienner också!

      Lovar att skänka er en tanke i asfaltsdjungeln. Fast ni har ju både hav och skog runt knuten om jag förstått rätt? Men jag skänker en tanke ändå :-) Kram på er!

      Radera
  2. Ser riktigt gott ut! Vi gillar också heta smaker och mycket vitlök. Lättare att hålla sig frisk på så vis också.
    Putsa fönster gör jag aldrig. Ja, inte så att våra fönster aldrig putsas, men inte av mig. Berra sköter det eller så utnyttjar Rut. Men än är det lite tidigt. För visst är det ändå en härlig vårkänsla när solen lyser på suddiga rutor.
    Ha en skön helg! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fröken Rut är allt bra att ha till hands. Med hus och många fönster är hon varmt välkommen. Suddiga rutor. Ett vårtecken! Låter ju mycket trevligare. "Har ni sett mina fönster? Ja, nu är våren verkligen på gång, vilket härligt vårtecken" Ha ha.

      Detsamma! Kram

      Radera
  3. Mums vad gott med grillspett, jambalayaris är supergott, brukar jag göra då och då =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera
  4. Första gången jag gjort jambalayaris, konstigt när det är så gott. Tack för tävlingstips, men jag vinner ändå aldrig nåt :-)

    SvaraRadera
  5. Oj vad gott! Älskar het mat. Jag tycker vanligt ris är trist och gör det sällan. Men jambalayris måste verkligen prova att göra...Hoppas du har en skön söndag..:-)

    SvaraRadera
  6. Ris är ju faktiskt tacksamt så, att utgå ifrån och sedan piffa till med grönsaker, kryddor och annat gott. Tack detsamma!

    SvaraRadera