måndag 14 oktober 2013

Halloumigryta med squash, svamp, tomater och sambal oelek


En vegetarisk gryta som för den skull inte behöver skrämma bort några köttätare. Perfekt till exempel med grillad kyckling till grytan, eller färsbiffar, eller kryddiga korvar... Det är du som bestämmer som vanligt! Grytan passar att komplettera med andra grönsaker, eller byta ut: paprika, aubergine, purjolök...

Den här halloumigrytan äter jag gärna vegetarisk som den är. Massor av goda smaker och så lite hetta från sambal oelek. Eller mycket hetta, det är bara att smacka på med mer chilipasta till önskad grad av sting. Servera med pasta, ris eller bulgur, eller ett gott bröd som också mättar fint. De stora bitarna av halloumi steker du separat till fin färg i förväg och blandar i grytan precis på slutet. Halloumin gör grytan ännu mer smakrik och riktigt mättande. 

4 portioner
225-250 g halloumi i stora kuber
1 squash, skivad
Ca 100 g champinjoner i tjocka skivor, typ 4 skivor av en normalstor champinjon
1 gul lök, grovt hackad
Olivolja
1 burk konserverade körsbärstomater
1/2 burk vatten (från ovanstående konserv)
1 knippe färska körsbärstomater, ungefär samma mängd som den konserverade
1 tsk buljongpulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk sambal oelek (eller mer efter smak - prova dig fram)
1 nypa socker
Salt och svartpeppar

Stek ostkuberna i olivolja tills de får fin färg runtom. Lägg åt sidan. Stek squashskivorna i olja till fin färg på båda sidor. Dela dem sedan till halvmånar. (Lättare att steka och vända hela skivor än kvartar...). Ställ åt sidan. Fräs svampen i lite olja tills den får fin färg. Ställ åt sidan. Fräs till sist löken i olja tills den blir genomskinlig och utan att ta färg. 

Blanda ner squash, svamp, lök, krossade tomater, vatten och färska tomater i en gryta. Låt koka upp och blanda ner buljongpulver, oregano, socker och sambal oelek. Krydda med lite salt och svartpeppar. Låt puttra i ca en kvart. Smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt mer sambal oelek. Rör ner ostkuberna precis på slutet innan servering. Servera med pasta, ris, bulgur eller bröd. Tagliatelle passade jättebra till grytan!



Jag ska erkänna att det var VÄLDIGT svårt att låta bli ostkuberna som steks i förväg.
Några av dem lyckades rymma från fatet till min mun. Så himla gott nystekt!



Squash som ska användas i halvmånar eller kvartar steker jag i hela skivor först.
Det är så mycket lättare att vända på dem då. 
När de är stekta på båda sidor, då delar jag en eller två gånger till.



Svampen blir matigare och smakar mer om du skivar den ganska tjockt.
Med för tunna skivor blir det lätt torrt och trist...



En tallrik full av godsaker! Använd gärna tomater i olika färger, både gott och trevligt att titta på.


Och vad kan man säga om helgen som passerat? Nu vet jag inte hur hösten visade upp sig just där du bor men där jag var fick jag se en magisk version. Precis som hösten ska vara när den är som bäst. Ingen blåst. Behaglig temperatur. Sol och klarblå himmel. Underbara dofter. Massor av färgglada löv kvar på träd och buskar. Fantastiskt ljus. Och så gick det att sitta och sola i bara T-shirt mitt på dagen :-)

Förutom lite "solande" fick trädäcket sig en omgång med lövblåsen och utemöblerna är undanställda. Höst på riktigt men jag är inte deppig för det. Jag återkommer typ i november i stället. Då är risken desto större för väderdepression... Till dess fortsätter vi att njuta av höstprakten tycker jag, trots kassa mobilbilder:



22 kommentarer:

  1. Jag säger då det, vi borde ha matträff snart! Det där ser fantastiskt gott ut, i vanlig ordning när du lagar mat!

    SvaraRadera
  2. Ja, det borde vi verkligen! Tack - som hos dig då :-)

    SvaraRadera
  3. Det hade nog inte blivit så mycket halloumi i min gryta har jag en känsla av - den där gnissliga osten är farligt god när den är helt nystekt och sådär riktigt gyllene som dina här. Åh, mat mat mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var fruktansvärt svårt att låta bli. Speciellt som magen kurrade också :-) Mat är underbart!

      Radera
  4. Mmm...den här grytan måste testas! Låter väldigt gott och är helt i min smak!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt fräsch och så god! Klart du ska testa :-)

      Kram!

      Radera
  5. OJOJOJ så gott! Detta ska jag testa när kyl/frys funkar igen! Skattade gott åt din kommentar förresten - visst är det så.

    Kram på dig, fina Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt lyckat och känns nyttigt också :-)

      Kram tillbaka!

      Radera
  6. gud, detta mååååste testas! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Ladda med mycket halloumi :-)

      Radera
  7. Okej, okej... vi ger oss! Nu har vi sett flera olika som tipsar om halloumigrytor så det är väl ett tecken på att det ska lagas till, eller? Får absolut bli nästa vegetariska måltid i detta köket.

    Här var det minsann ingen höjdarhelg vad gäller vädret iaf. Plötsligt kände vi igen oss så väl när lördagen var grå, småregning och blåsig (helt på Skånevis) och söndagen blev ännu sämre. Det regnade och på eftermiddagen vräkte det ner världens åskväder över oss (25 mm på på bara några få timmar om vi ska tro källorna). Huga, höst på riktigt bidde det. Men det går det också, nästan så det varit lite saknat...

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att kapitulera :-) Gör det, speciellt ni som är så duktiga med grönsaker. Ni kommer nog på en alldeles egen Mårtensson-twist på det här.

      Jag håller med. En rejäl höststorm kan vara befriande och uppfriskande. Bara det inte håller på för länge :-)

      Kramar!

      Radera
  8. Ha ha jag undrar också hur många ostkuber som skulle vara kvar i skålen efter stekning - kanske bäst att göra lite extra ost?!
    Vad fint det här ser ut, och gott med alla fina grönsaker. Då saknar man minsann inget animaliskt protein inte.
    Ja, men visst är det vackert nu? SOL och alla fina färger. Hoppas höststormarna håller sig borta ås vi får njuta länge av det.
    Kram på dig!
    ps. Ska kolla lite till i kalendern, sms:ar dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får nog dubbla mängden ost i receptet :-)

      Ingen panik, jag är flexibel. Om inte slutet av november så blir det en annan gång.

      Kram så länge!

      Radera
  9. Ser så fint och gott ut Lotta, precis som vanligt!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, Malin :-)

      Kram!

      Radera
  10. Detta gillas mums mums mums Lotta! :D

    SvaraRadera
  11. Nu har jag äntligen lagat denna rätt som jag verkligen fastnade för, både för receptet i sig (halloumi!!) och för de fina bilderna. Och jag måste verkligen ge dig ett stort tack - vilken otroligt god gryta! Mums! Jag serverade quinoa till, vilket också funkade prima.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, Hanna! Varsågod :-) Tack för tipset om att servera quinoa till - det låter jättegott!

      Radera