onsdag 21 mars 2012

Ölrisotto med salsiccia - lite knasigt kanske men riktigt gott!


Hittade ett recept på risotto med öl i stället för vin, det är ju som gjort för mig, tänkte jag som inte dricker vin men gärna en kall öl. Jag tycker risotton smakade fantastiskt gott, mustigt och fylligt med en aning beska. Men det är ju olika för alla. Mannen uppskattade inte beskan lika mycket utan föredrar den traditionella risotton med vin. Kryddstark korv passar jättebra till ölrisotton. Det här kan jag verkligen rekommendera, om det inte är så att du inte gillar öl i mat förstås.

Förbered och ställ fram allt till riset och korven innan du börjar med risotton. Risotton ska få så mycket egen uppmärksamhet som möjligt när du väl sätter igång med den. Risotto är mäktigt så det behövs inte så mycket korv men om du vill smackar du förstås på med mer än 300 g. Mängden kan ju få avgöras av korvförpackningen så ger det sig själv. 

4 portioner
1 stor gul lök, finhackad
3 dl arborioris (eller carnaroli)
Första klicken smör
3 dl mörkt öl, t.ex. porter
7-10 dl kött- eller oxbuljong
1 dryg dl riven parmesan (padano går bra för att spara in någon krona)
Svartpeppar
Andra klicken smör

Ungefär 300 g färsk salsiccia eller annan kryddstark korv - ta det du gillar - i skivor
1 kruka persilja eller motsvarande mängd bladpersilja, grovhackad
Tredje och sista klicken smör

Fräs lök och ris i smör. Häll på ölet och låt det koka in. Späd sedan lite i taget med buljongen som ska vara varm, på gränsen till kokande så att tillagningen av riset inte avstannar. Rör om försiktigt då och då medan du fyller på med buljongen. Mängden kan variera beroende på din gryta, kastrull, värmen på buljongen, rissorten osv. Riset ska börja bli krämigt och ha en liten kärna kvar så att det inte blir för grötigt. Det tar ungefär 20 minuter. När riset är klart, blanda ner ost och en klick smör. Smaka av med svartpeppar. Eventuellt salt också men det brukar aldrig behövas - buljong och ost ger så mycket sälta ändå.

När risotton har varit i gång i ungefär tio minuter, hetta upp en stekpannan och lägg i en klick smör. Stek korvskivorna på båda sidor tills de har fått fin färg och är genomstekta. Blanda ner persiljan på slutet.

Blanda ihop risotton med korv och persilja eller servera separat. Direkt, då är risotton som godast!



Färsk korv beter sig lite som den vill i pannan. Det var fina skivor från början men i värmen från pannan så krullade de ihop sig och blev mer som köttbullar än skivor. En liten småsak som störde mig men inte hela världen förstås..

Och så en liten småsak till som störde...


Dålig lök! Här har vi anledningen till att jag ALLTID köper minst två lökar när jag ska ha lök i maten - när jag inte köper på mig ett gäng förstås. Även om jag känner på och kollar dem så kan det ändå slinka med fulingar.

Det har inte varit en särskilt rolig vecka i köket men det blir väl så ibland. Lite revansch fick jag i alla fall efter kycklingburgaren som inte trivdes i min mun. Inget bra flyt i köket de senaste dagarna. Inte på topp. Har tappat lite mojo. Men det är bara att komma igen, även solen har fläckar :-)

God natt!


13 kommentarer:

  1. Du är såå inspirerad och älskar dina recept =)
    <3 Jag vill oxå önska dig en kanon fin torsdag <3
    KRAM i massor!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla och detsamma till dig - kram!

      Radera
  2. Kul idé med öl! Och det där med löken känner jag igen, alltför väl...suck.

    Ha en underbar dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var lite skeptisk men det funkar absolut med öl!

      Lättare dessa dagar att ha en underbar dag - våren är verkligen på gång. Detsamma!

      Radera
  3. Trodde verkligen att det var köttbullar ;-) Och sen blev jag lite "besviken", för kryddstark korv är inte min smak - och risotto gillar jag varken med vin eller öl. Det är bara att hoppas på att ni inte äter rester idag utan att det kommer ett nytt recept senare eller imorgon som jag inte kan låta bli att testa ;-)

    Ett råd till alla medläsare: vårputsa era fönster nu - det gör underverk och världen utanför ser inte så grå ut längre *lol*

    Soliga hälsningar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korven levde verkligen sitt eget liv och bytte skepnad totalt i pannan. En hederlig rispytt med köttbullar kanske vore något ;-) Det kommer annat!

      Radera
    2. Min dator sa förut plopp och puff och det kom rök ut pa baksidan *cry* Därför kan jag nu inte skriva svenska bokstäver... Har du stekt (kokt) ris nagon gang? Med lite förstekt köttfärs i, en finriven morot, lite groddar, soja osv. Det är jättegott - och det hade jag glömt bort tills jag läste "rispytt" ;-) Man skulle kunna kalla det asiatisk pyttipanna *lol*

      Radera
  4. Hej Lotta! Så kul att du besökte min sida och så bra om jag kan inspirera dig till att baka! Angående kryddvåfflor så är det gott precis som de traditionella söta också är goda.

    Vilken fin blogg du har, älskar dina bilder! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Amy vad glad jag blir!
      Ja, nu får det vara slut på Mannens monopol på bakeriet och desserter. Jag har ju provat men kan ha gett mig på för svåra grejer och tagit mig vatten över huvudet och misströstat. Det går ju inte att freestyla på samma sätt har jag förstått och där är min make överlägsen, han fixar desserter exakt som de ska göras och är väldigt noggrann. Jag är lite för slarvig och har inte samma tålamod...

      Men det är ju inget som inte går att ändra på. Nu får han putta på sig i köket när det är dags för det söta på maten :-)

      Radera
  5. Alltså jag brukar säga att jag äter allt. Men risotto, nja... Jag gillar inte den grötiga konsistensen. Men det vågar jag knappt säga när vi bortbjudna och värdparet stått och pysslat om en risotto. Kryddiga korvar däremot, ja tack :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju känsligt det där med konsistensen, det kan förstöra för vem som helst oavsett vad det är. Jag kunde inte äta svamp när jag var yngre, hatade konsistensen! Men nu går det alldeles utmärkt. Jag håller med om det grötiga, risotto kan nästan kännas lite som barnmat ibland, speciellt som det kan slafsa lite också när man äter det :-)

      Radera
  6. Där var den ju! Hade en tanke att inte blanda ner salsiccan. Ser ju faktiskt lite godare ut dessutom!:) Kul att vi testade och gillade!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blev det gott! Fast rätten delar verkligen folket, en del gillar en del inte alls :-) Tyckte det var coolt med bärs i stället för vin i risotton!

      Kommer inte ihåg var jag hittade receptet men vi hittade det säkert på samma ställe. Great minds think alike :-)

      Radera