torsdag 19 april 2012

Ljummen kycklingsallad med nektariner, citron, sockerärtor och salvia


Det är inte riktigt sommar ännu kan vi väl vara överens om, inte mycket till vår heller, men det kan väl ändå inte skada med ett tips på en jättegod kycklingsallad? Dessutom ska den serveras ljummen så om termometern inte visar några imponerande grader så värmer den i alla fall lite grand i magen. Ät salladen med ett gott bröd eller dryga ut med kokt pasta, bulgur, couscous eller andra gryn.

Kycklingen piffas det lite med innan den skivas ner i salladen. Den ska marineras en stund i olivolja, citronskal och salvia innan den lindas med prosciuotto och bryns färdig. Ett bra sätt att få lite mer smak på kycklingen och salladen som är väldigt fräsch och god, speciellt med nektariner! Frästa salviablad bidrar också med jättefin smak på salladen. Den går bra att äta kall också, kan ju vara bra om man vill förbereda och ta med sig på picknick. Nå'n gång när solen och värmen behagar etablera sig. Jag är inte bitter...

Observera tio salviablad till marinad och tio som ska fräsas och blandas med salladen.

Ca 6 portioner

6 kycklingfiléer
6 skivor prosciutto
Finrivet skal från en citron
3 msk olivolja
10 salviablad
Salt och svartpeppar
Flytande smör/rapsolja
Olivolja
1 påse mixad och sköljd sallad i påse, t.ex. medelhavsvarianten
(eller blanda själv olika sorter i motsvarande mängd)
6 mogna nektariner
75 g sockerärtor
Ca 3 dl svarta oliver
10 salviablad
Balsamicovinäger

Börja med att marinera kycklingen i olivolja, citronskal och strimlad salvia, i ca en kvart. Fördela salladen i en salladsskål. Strimla sockerärtorna. Skär nektarinerna i bitar. Blanda salladen med sockerärtor, nektariner och oliver.

Dela kycklingfiléerna på längden. Dela prosciuttoskivorna på längden. Linda en halv skinkskiva runt varje kycklingbit. Hetta upp lite smör/rapsolja i en stekpanna och stek kycklingen till fin färg runt om tills den blir klar, i ca 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg upp på skärbräde och låt svalna lite grand.

Fräs salviabladen i en skvätt olivolja i samma panna när kycklingen har tagits bort, max ungefär en minut. Låt ev rinna av på hushållspapper. Strimla salviabladen.

Skiva kycklingen i bitar lite på snedden. Blanda kyckling och salviablad med salladen.

För en matigare sallad, blanda i kokt pasta, bulgur, couscous eller andra gryn, eller ät med bröd och den som vill skvätter lite balsamico över.
 
 
 
Kycklingen är marinerad och lindad med skinkan. Nu ska den stekas! I och med att filéerna är delade på mitten så går det ganska fort att steka färdigt.
 
 
 
Stek till fin färg. Akta så att skinkan inte bränns... Låt svalna och skiva upp till salladen!
 
 
Hon lever och frodas, jag alltså. Fast något överdrivet. Men med flera nätter på raken med schysst sömn så är jag avsevärt piggare. Det är eftermiddagarna som fortfarande suger. Då är jag riktigt trött efter en dag på jobbet. Men snart är det helg och då blir det ... snö!!! Tur vi har vinterdäcken kvar på bilen när vi ska sladda till landet. Snacka aprilväder. Men annars är det bra :-)
 

16 kommentarer:

  1. Nektariner alltså, måste testas!

    SvaraRadera
  2. Åh... jag tänker sommar, strandhäng, picknick... Underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fantasi där! Det behövs just nu men snart kommer sommaren :-)

      Radera
  3. Fantastisk god sallad och en skål to die for! Den salladen skall jag bära med mig nu till våren / sommaren.


    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skålen är en riktig favorit som jag köpte på ett av alla keramikställen på Gotland. Den har en liten hällpip också men den syns inte. Förstod att du skulle gilla den :-)

      Salladen är grymt god. T.o.m. pappa som inte är någon salladsfantast gillar den!

      Kram till dig!

      Radera
    2. En av mina stora svagheter är just snygga keramikskålar! Behöver du rekvisita någon gång är det bara till att hojta....skulle kännas bra om de gjorde nytta ibland någon annanstans!

      Radera
    3. Du det vore något, jag har ju sett en del av det du har! Du får gärna hjälpa mig styla också så fina matbilder som du tar :-)

      Radera
  4. Men ja, men jo, ge oss nu! Citronmarinad, sockerärtor, oliver osv osv, det bara fortsätter falla oss i smaken!

    Skönt att du mår lite bättre i alla fall, vi håller tummar och tår att det fortsätter på den vägen.

    Men vadå snö? I dag har det ju varit ljuvligt varmt, det måste väl fortsätta så, eller hur?
    Ta det lugnt på turen till landet, och ha det riktigt skönt där ute!
    kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktig höjdarsallad är det! Jo, vädersiarna har visat prognos som säger snöfall fredag eftermiddag! Fast det kanske bara blir regn kan man hoppas. Låter som att jag befinner mig på helt fel breddgrader i Sverige just nu...

      Ska ratta försiktigt, alltid jag som kör. Och vädret ska bli bättre på lördag i alla fall. Ha det gott ni också.

      Kramar!

      Radera
  5. Hejsan!

    Vad hungrig jag blir när jag läser om din mat! Fina tilltalande bilder har du också. Yum!

    Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sanna! Tack, vad glad jag blir :-)

      Tittade in i ditt "blåbärshus". Oj, vilka fina bilder du tar och vad fint du verkar ha det i ditt hem!

      Radera
  6. Ja, låt oss drömma oss bort till sommaren med sallader nu! Nektariner är en hit. Kanske, kanske kommer värmen någon gång, just nu är det snöblandat regn utanför fönstret och fyra plusgrader...ÄR så trött på det här!

    ha en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just idag känns vår och sommar väldigt avlägset men det är bara att hålla ut. Vi kan ju börja med att ha en trevlig helg :-)

      Radera
  7. Ser underbart somrigt ut och SNART måste ju ändå värmen komma?
    Tänker fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Drömma går ju tills det är verklighet. Idag fick vi i alla fall en liten försmak tycker jag, sol och lite värme i alla fall!

      Radera