tisdag 3 april 2012

Omelett, perfekt på många sätt!


Omelett är för mig en variant på pytt i panna - egentligen. Man tar lite vad som, gärna så'nt som blivit över, skär upp i lagom stora bitar och steker ihop. Istället för stekt ägg bredvid blir det en omelettsmet att hälla över och grädda. Väldigt klimatsmart och hur gott det blir beror ju alldeles på vad du stoppar i din omelett! Jag steker gärna omelett på bottensidan i pannan och sedan toppensidan i ugnen. Så slipper jag meck med att vända och ytan blir så fin. Speciellt när det är ost i!

Till den här omeletten hade jag baconpotatis kvar från helgen, några körsbärstomater, en gul lök, fyllning kvar från gifflarna jag gjorde förra helgen och några baconskivor. Och så ett par ägg förstås. Giffelfyllningen med västerbottenost och hackad rökt skinka frös jag in så den har inte legat och möglat se'n förra helgen om någon nu trodde det :-) Eftersom jag tycker att det här är en omelett man bör prova, just giffelfyllningen som jag blandade med äggen blev toppen, gör jag ett recept av det här men ta det du har tillgängligt. Ett par kokta kalla potatisar och lök är förstås alltid ett plus och en bra grund att utgå ifrån. Skruva och fixa efter ditt eget huvud.

Omelett i panna och ugn, 1 portion
2 ägg
1 msk mjölk eller vatten
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3/4 dl mix av lika mycket riven västerbottenost som hackad rökt skinka
1 gul lök, finhackad
Smör
En näve körsbärstomater, halverade
3 kokta (bacon)potatisar i tärningar
Några skivor bacon

Gaffla lätt ihop ägg, mjölk/vatten, salt och svartpeppar med ost och rökt skinka. Fräs löken i en klick smör. Blanda sedan ner potatistärningarna och fördela fyllningen i hela pannan. Häll över omelettsmeten och peta lite här och var så att den rinner ner överallt. Låt bottnen steka några minuter på mellanvärme. Peta ner tomaterna i omeletten och ställ in pannan i ugnen på 200 grader i ca tio minuter tills omeletten har rätt konsistens och fått lite färg. Under tiden knapersteker du några baconskivor som du sen toppar omeletten med.



Omeletten är färdigstekt i botten, tomaterna är på plats och det är dags för ugnen.


Efter ungefär tio minuter i ugnen är omeletten klar. Några baconskivor på toppen och det är bara att äta. Jag åt direkt ur pannan. Mycket praktiskt både vad gäller disk och att maten håller sig riktigt varm och god länge. Glöm för all del bara inte att pannan är varm efter tiden i ugnen. Det är så lätt hänt. Vet inte hur många gånger jag har grabbat tag i handtaget och svurit... Det gör ont!



Soprent! En perfekt måltid för en person när Mannen har annat för sig.

Ikväll blir det rimmad och ugnsstekt kyckling i alla fall till slut. Den som väntar på något gott... Pippin har simmat i saltlaken sedan igår kväll och jag är så spänd på hur resultatet blir. Har aldrig rimmat kött förut överhuvudtaget så det blir en helt ny erfarenhet. Ska bara bestämma vad det blir för tillbehör... Tror att det blir något med potatis!



10 kommentarer:

  1. Bra tips att grädda den klar i ugnen då jag aldrig lyckas få till den bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tröttnade på trasiga omeletter även om det funkar ibland i teflonpanna och med stort lock. Det här är mycket läckrare tycker jag :-)

      Radera
  2. Omelett göra jag nästan aldrig, det blir nog bara en champinjonomelett till jul- eller paskbordet - om vi nur gör ett sant ;-) Idén är bra och en gammal gjutjärnspanna har jag ocksa (minst lika gammal som jag!) sa det far jag tänka över...

    Viel Glück med pippin! Garanterar att den blir bra och en god potatisvariant hittar du säkert pa eller har...om inte kolla Martenssons eller mitt recept *lol*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör omeletter ganska fasta, vill inte ha dem för lösa så att äggen dominerar. Det är fyllningen som ska spela huvudrollen, omelettsmeten ska liksom bara hålla ihop det hela och bidra med den fina näringen som ägg har.

      Pippin är i ugnen och snart ska jag börja med tillbehöret!

      Radera
  3. Älskar omeletter! Det är en riktig rescue-lunch ofta här hemma, och, som du säger, allt kan slängas i:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen super! Som med pytt i panna fast med ägg. Pyttelett då kanske :-)

      Radera
  4. Det där med gjutjärnspannor i ugnen och dess handtag har jag också gjort otaliga ggr. Att man aldrig lär sig? Omelett är tyvärr bortglömt och det är ju sanslöst gott! Tack för påminnelsen.
    Chup, chup!
    //

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det svider! Japp, omelett är verkligen underskattat. Grymt bra mättande också. Är man två kan man i alla fall äta direkt ur pannan. Rustikt romantiskt kallar jag det :-)

      Radera
  5. jag hade också slukat en hel stekpanna med omelett:) Den såg supersmarrig ut! Och enkel matlagning smakar nästan alltid bäst!

    SvaraRadera
  6. Ha ha, kände mig smått förvildad som käkade direkt ur pannan men det gick över :-) Helt rätt, enkelt är verkligen gott!

    SvaraRadera