torsdag 31 maj 2012

Här händer det grejer - och så en riktig godbit!

Igår var jag på middag med kollegor. Vi pallrade oss iväg till Mälardrottningen som ligger förtöjd på Riddarholmen här i Stockholm. Det blev en supergod och munter middag inramad av solsken över fjärden. Jag åt Toast Skagen till förrätt. Japp! Fisk och skaldjur kan jag prova på krogar där jag vet att de kan sin sea food. Inte ett spår av den där fisksmaken som jag inte fixar. Den var jättegod och jag har förstått att A är färska räkor och O är rätt avvägd "gegga" för att en Toast Skagen ska bli lyckad.

Nu är det inte middagen igår som är grejer som hänt utan att vi har fått tillökning! Av en lägenhet till :-) Ja, det är inte klokt. Som ni vet bor vi ju ganska spartanskt på våra 37 kvm och en något större lägenhet har vi pratat om att börja titta efter till hösten. Men så tänkte vi att varför vänta, vi kan väl börja kika lite grand så att vi inte missar nå'n godbit. I tisdags tittade vi på en lya och i morse skrev vi kontrakt. Crazy! Så nu har vi två tills vi har fått den mindre såld. Vi får hela 20 kvm till att röra oss på och en stor del av dem kommer att disponeras på ett större kök, yes! Det är ett renoveringsobjekt där vi måste riva ut det gamla köket (från-49) och sätta in allt nytt. Även alla ytskikt - golv-väggar-tak - behöver fixas. Kul!

Ingen mat som lagades av mig igår så jag bjuder på en liten godbit som passar att peta i sig som tilltugg. T.ex. medan grillkolen ska bli redo eller bara som en liten snack när man är sugen på något gott. Använd brieost som här eller fetaost. Till det jordgubbar och svartpeppar så har du en riktig liten läckerbit, helt i linje med den typen av sommarmat som florerar överallt nu. När jag gjorde det här glömde jag färsk basilika. Kör med eller utan! Ost och frukt är så gott ihop, vattenmelon och fetaost är en favorit!

8 godbitar
1 liten baguette, gärna rustikvarianten som brukar finnas i de flesta matbutiker
Ca 1 dl olivolja
8 skivor brieost (eller fetaost)
8 jordgubbar
8 basilikablad
Svartpeppar

Skär baguetten i sneda skivor. Häll upp olivoljan i en skål och doppa skivorna lätt i oljan på båda sidor. Lägg upp brödskivorna på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i ugnen på 225 grader i 5 minuter. Vänd på bröden och låt stå någon minut till i ugnen. Ta ut bröden ur ugnen och lägg upp på serveringsfat. Lägg en skiva ost på varje crostini. Skiva jordgubbarna och fördela på "crostinisarna". Mal över svartpeppar och garnera varje crostini med ett basilikablad.


Brieost och jordgubbar med svartpeppar - inget nytt under solen kanske men likväl väldigt gott!


Brödskivorna behöver inte simma i olivoljan - vänd dem lätt i oljan på båda sidor.




Dags att hugga in!


På en gammal ljugarbänk i solskenet smakar det extra gott!
Enda problemet framöver blir väl vad jag ska göra med namnet på bloggen? Två små kök kommer ju inte riktigt att spegla verkligheten när vi väl har flyttat in... "Ett stort och ett litet kök" klingar liksom inte lika bra :-) Tips någon?

24 kommentarer:

  1. Grattis till er nya lya! Kul också att få fixa till den själv (om man nu gillar sånt vill säga, och det låter det som att du gör:-)).

    Finfint tilltugg du fixat till. Älskar sånt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! We love it :-)

      Tilltugg kan man verkligen inte få får många varianter av!

      Radera
  2. Åh fy 17 vad vi blir glada för er skull och så in i bänkens avundsjuka för vår egen skull! Vi vill ju bara också hitta nytt boende, men det är verkligen inte lätt.
    GRATTIS!!! Och renoveringen kommer säkert att gå som en dans för er, ni har ju liksom lite vana nu:)

    Fetaost och mozzarellaost har vi provat till gubbarna men brie var nytt, det ska testas.

    För övrigt så tycker vi att du ska behålla namnet på bloggen, det är ju du på nåt sätt... Känner du att du måste ändra så funkar väl kanske 2 nya kök?

    Tack för din fina kommentar på vår jordgubbsbakelse, stora kramar från oss båda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Hur spännande som helst. Nej, lägenhetsjakt är inte det lättaste. När vi funderade på om vi skulle köpa eller inte kom vi fram till att inte fundera så mycket. Det kändes bra i magen och det är nog viktigast. Det andra går att lösa.

      Namnet känns ju inkört nu så det är lite synd att byta, jag håller med.

      Varsågod och tack själva :-)

      Kram + Kram

      Radera
  3. Grattis till nya Lägenheten! Men vad du än gör, byt inte namn! Ciao!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tänk om jag också kan planera in plats för ett "gå-in-skafferi" som du har, vilken lycka :-)

      OK. Inget namnbyte. Yes, box!

      Radera
  4. Vilka godbitar mums. Jag blir så sugen och nu vet jag vad jag ska inhandla till lördag kväll... förutom brieost och vindruvor ;)

    Grattis till lyan,kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, bra spår där - frukt och ost. Längtar!

      Tack snälla, det blir en lång sommar med längtan efter att det ska bli klart så att vi kan flytta in...

      Kram!

      Radera
  5. Härligt för er med 20 nya kvm! Jag tänker numera på dig varje gång jag står i köket på Nämdö. Ett så in i bengen opraktiskt kök. Du som lyckas få till det mesta i matväg i ditt lilla kök gör mig sååå imponerad! Köksplanering är bland det roligaste man kan syssla med. När andra fixar till sina kök är jag minst lika glad för deras skull.

    Nu gläds jag med er och hoppas att ni hinner njuta innan renoveringen i köket på landet också. Ja, altanen och holken också för den delen..

    Kram till dig lyckliga Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det känns verkligen helt fantastiskt! Jag har redan gjort en grovskiss av köket :-) Fast det roligaste kommer när jag har alla exakta mått och tar fram rutpapperet för att rita in bänkar, skåp och övrig inredning. I rätt skala förstås!

      Vi ska verkligen passa på att njuta av både "väntans tider" och landet-tider. Livet är alldeles för kort för något annat.

      Kram tillbaka från en lycklig Lotta :-)

      Radera
  6. Joho du, den här kombon var faktist ny för mig! Visst har man ju ätit frukt/bär med ost, men jag har aldrig tänkt tanken att lägga brie och jordgubbar på en härligt varm crostini.. Måste pröva!:D

    SvaraRadera
    Svar
    1. En kombo som verkligen funkar! Jag skulle vilja testa att lägga brieosten på crostinin i ugnen så att den smälter lite och sedan lägga på jordgubbarna. Knaprig crostini, varm och krämig brie och så färska söta jordgubbar på det. Voíla!

      Radera
  7. kajomida31 maj, 2012

    Grattis till tillökningen och resultatet kan ju bara bli jättebra, det vet man ju, när man sett "före och efter" pa sovstugan! Beundrar er verkligen som bor pa bara 37 kvm! Vi bytte ner oss (2 personer) fran 125 till 80 när vi flyttade upp hit. Inte ens i den stora lägenheten hade vi plats över - människan är väl skapad till att samla saker och ting... Just nu sitter jag i en 45 kvm *Ferienwohnung* och tycker det är litet och mysigt ;-)

    Jag älskar bla eller gröna druvor till en ostbricka, även gärna päron. Nu maste jag prova jordgubbar ocksa!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kajomida! Människan är nog mycket av samlare men även anpassningsbar, tror jag. Det funkar bra med 37 kvm men det finns förstås vissa begränsningar :-)

      Hoppas du får en riktigt bra fiskarträff nu i helgen, och att det inte regnar på er som här just nu!

      Radera
    2. Träffen, som var mycket lyckad med 103 deltagare, hade vi över pingsten - tva pyttesma regnskurar, annars bara solsken! Har till och med hunnit byta skinn pa näsan ;-)

      Radera
    3. Aha, förlåt. Fick för mig att det var den här helgen. Har väl "tappat bort en vecka" när vi var bortresta :-)

      Skönt att ni fick fint väder!

      Radera
  8. Grattis! Jag tycker fortfarande du kan kalla bloggen det samma. Det är ju ändå den mysiga känslan i ett litet kök fyllt av kärlek till maten du speglar här. Vad som är ett stort kök är ju relativt. Mitt anses som stort, men jag ser det som mitt lilla myskök. Min enkla bistro oavsett vad som lagas.
    Du det här goda måste jag testa! Jag blev hur sugen som helst nu och lockan är snart 24 och jag måste sova... Ses snart fina du! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!

      Kloka ord angående namnet. Du har rätt så klart, varför hänga upp sig på kvadratmetrar? Det handlar ju främst om känslan.

      Hoppas du fick sova gott! Stor kram till dig!

      Radera
  9. Grattis till den nya lägenheten:) Nytt kök, så spännande!
    Brie och jordgubbar...mmm vilken kombo! Lite bubbel också så är jag nöjd;)
    Ha nu en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ann-Sofi! Tack! Ska erkänna att det mest är köket jag tänker på. De övriga rummen har inte riktigt samma dignitet på min priolista :-)

      Den heliga treenigheten; brie, jordgubbar och bubbel!

      Trevlig helg till dig med!

      Radera
  10. Grattis till nya lägenheten! I Stockholm (för visst är det där du bor) är det inte helt lätt att få lägenehet. Jag vet jag har bott här i över 20 år. Och första åren var inte helt lätta men spännande å andra sidan. Måste erkänna att brieost med skivade jordgubbar har jag då aldrig tänk på att prova. Ska jag göra nästa gång jag har köpt ost och jordgubbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gulis! Japp, Estocolmo it is. Flyttade hit -93 så där är vi ungefär lika gamla i sta'n :-) Har haft en himla röta hela tiden, både med att få tag på schyssta andrahandskontrakt i långa perioder och någon "genväg" till förstahandskontrakt. Sedan via villa och liten bostadsrätt nu vidare till en lite större sådan. Outgrundliga äro Herrens vägar.

      Jag blev nog lite trött på att fetaost skulle serveras till all frukt och visst är det gott men jag älskar brie. Och crostini. Så varför inte?

      Radera
  11. Underbart! 20 nya härliga kvadrat. Ingen är mer avis än jag. Vi bor också litet. 39 kvm. Letar självklart större men går inte lika bra som för er:) "I mitt stora fräscha nya kök" kan bloggen heta. Haha....
    Vilka goa små mumsbitar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns som värsta lyxen. Vad ska jag göra av allt? Lägga på köket förstås :-) Det löser sig rätt vad det är, vi trodde vi skulle få ge något halvår åtminstone och så vips på första "försöket" blev det klart. Det är nog ganska ovanligt...

      Har redan reggat adressen du föreslår så ingen annan snor den. Konstig att den var ledig ;-)

      Radera