lördag 23 juni 2012

Jordgubbssviss - inte bara för barn!


Barnsligt gott brukar det heta. Barnslig är ett sånt där ord som kan ha både positiv och negativ klang. Nyfiken, öppen och glad eller omogen, tjurig och envis. Det här är en enkel dessert för alla som gillar sött - vuxentråkig eller med barnasinnet kvar. Så här kan det bli när jag ansvarar för dessert och inte har särskilt mycket tid att lägga ner på den, för jag kan faktiskt göra liiite mer än avancerat så här.

Jordgubbar så klart till en dessert på midsommarafton. De sköljdes av och snoppades. Sedan var det bara att vispa grädde med lite vaniljsocker och ställa fram en massa tillbehör för var och en att montera ihop sin egen sviss av. Vad är det som gör en sviss förresten? Är det blandningen av maräng, glass och grädde? Nån som vet?

Det blir väldigt sött, tro inget annat :-)

Jordgubbssviss
Färska jordgubbar
Vispad grädde med vaniljsocker, ganska lös
Vaniljglass
Maränger
Våffelrör
Marshmallows
Chokladsås
Kolasås

Lägg upp allt utom såserna i en djup tallrik - lite av varje. Ringla sedan över choklad- och kolasås.  Ät och förbered dig på sockerchock och sen blir du väldigt trött :-) Precis som barnen efter lördagsgodiset kanske...


Såna här våffelrör finns det flera sorter av. Du hittar dem vid glassdisken där de brukar ha marshmallows och maränger (som jag letade först....). Jag valde en sort med hasselnötskräm. Gott med frasigt och chokladigt till allt det andra.


Alltså. En barnslig dessert även för vuxna men inget att äta varje dag kanske. Kommer inte ens ihåg när jag åt marshmallows senast. Det blev några över och de grillar jag gärna...

Igår hade vi kanonväder, vilken midsommarafton. Sommar som den ska vara. Idag känner vi igen oss lite mer. Mulet och svalt men inget regn. Perfekt väder att skruva trädäck i alltså. Vi är inte klara med det ännu, nej... Men det tar sin lilla tid och vi stressar inte direkt, vi vill hinna ta det lugnt och njuta av helg också. Hoppas du kan göra detsamma, njuta av helg alltså. Att njuta av att skruva trädäck är det nog bara knäppskallar som jag som kan göra :-) Nu ska jag sluta skriva alltså. Tre gånger i ett stycke..


Önskar trevlig och god fortsättning på midsommarhelgen - gör det bästa av den även om vädret är emot dig!

17 kommentarer:

  1. Marängsviss har jag oftast bara sett (utan glass) med banan och chokladsås förut (otroligt gott!) men din variant med jordgubbar OCH kolasås OCH mashmallows låter sött och somrigt, passande till midsommar ;-)

    En familj som är med på vår pingstträff grillar också alltid mashmallows, men vad som är mycket intressantare är deras grillade bananer... hela i skalet på grillgallret tills bananen är svart utanpå och till det flytande honung! Luktar och smakar ljuvligt. Men se upp första gången, bananen är varm som attan ;-)

    Fira på och ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den varianten jag har ätit förut, typ lite banana split fast den kanske är med glass...

      När jag jobbade på kollo och drog med ungarna på hajk gjorde vi "hajkbanan", dvs banan skuren längs med med skalet på och chokladbitar inpetade i bananköttet. Vira in i folie och på elden till svart skal, urgott! Med honung låter också gott.

      Tack detsamma!

      Radera
    2. Ska tipsa om hajkbanan, för det låter ännu bättre ;-)

      Radera
    3. Hajkbananen är en klassiker.... ack så gott! :)

      Radera
    4. Inte alla som känner till den, kul att du gör det. Visst är den en hit :-)

      Radera
  2. Det behöver inte vara så avancerade efterrätter på midsommar, bara det finns jordgubbar! :)

    SvaraRadera
  3. Ärligt talat så tycker jag att detta nästintill är det bästa som finns, inte alls bara för barn! En fullträff i kombinationer alltså.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur!!! Så himla gott :-) Kram till dig, Malin!

      Radera
  4. Barnsligt gott men även för oss vuxna mums mums. Maränger är min absoluta favorit som jag kan äta i alla varianter av dess slag...

    Önskar dig en fortsatt trevlig helg kära du, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev lite "rester" av det idag också :-) Löjligt gott.

      Detsamma fina Amy, kram!

      Radera
  5. Detta måste väl ändå vara den dessert som aldrig blir ute. Vem gillar inte marängsviss?! Jag tycker det är extra gott med jordgubbar eller hallon istället för banan just för att få det mindre sött. Eller lite lemoncurd i grädden. Tja, bara fantasin sätter gränser.
    Vi ska gå på skattjakt i en gruva imorgon istället för att skruva trädäck. Eller jag behöver snarare skura mitt. Skatorna hade mycket kul med påsen som fisken hade marinerats i... :-(
    Ha en fortsatt trevlig helg. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallon låter också gott, och att pimpa vidare med curd. Kanske den passionsfruktcurd som Mannen gjorde förut....

      Låter spännande med gruva! Ingen risk för klaustrofobi då? Jag har varit nere i Sala silvergruvas trånga gångar och det var så där för blodtrycket :-) Lycka till!

      Oj, det där med matrester och annat som råkar bli kvar utomhus är lagom kul när fåglar eller andra djur får upp vittringen. Fram med högtryckstvätten eller så gör regnet sitt. Fast jag hoppas ni slipper regn och får en fortsatt fin helg - och semester för dig!

      Stor kram!

      Radera
  6. Men vad gott, när jag var liten ville jag inte ha tårta på min födelsedag utan marängsviss. Blev riktigt sugen på denna variant tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte heller förtjust i tårtor så jag håller med dig, hellre marängsviss alla gånger!

      Radera
  7. Barnsligt eller ej, enkelt eller ej, genialiskt är det hur som helst!

    SvaraRadera